Gnosis en gnostiek, het boek van Bram Moerland

Geraakt

    door Petra, 24/07/2009 15:34. #35648. 4 reacties, laatste

Ik ben werkelijk geraakt door het boek "Schatgraven in Nag Hammadi" en ik heb nu eindelijk de weg (terug?) gevonden waarnaar ik op zoek was. Zo voelt dat tenminste.
Hoewel veel "spirituele stromingen" (om het maar even oneerbiedig te noemen) volledig danwel deels leunen op wat sinds mensenheugenis tot het wezen van de gnostiek gerekend kan worden, heb ik dankzij het geboden historisch kader het gevoel gekregen dat de ontwikkelingen zoals u die beschrijft heel dicht bij de werkelijkheid kunnen liggen.
In ieder geval sluiten zij volledig aan bij mijn voorstelling van zaken en bieden ze mij een belangrijk referentiekader.
Ik zou heel graag de cursus "Ontwaken van het Zelf" willen volgen, alleen ben ik door mijn werk als docente Nieuwgrieks elke zaterdag verhinderd om de cursus te volgen. Ik heb op uw website gezien dat uw cursus 3 oktober (zaterdag) begint. U vermeldt echter op uw website "zaterdag of zondag", dus mijn vraag aan u is of u de cursus wellicht ook nog op zondag geeft.


Dank voor je reactie op mijn boek Schatgraven in Nag Hammadi. Ik ben daar blij mee.
Ik vind je reactie ook heel treffend.
Het is natuurijk juist, althans die mening deel ik, dat de gnostiek verwant is aan andere spirituele stromingen. De talige verbeelding ervan is uiteraard wel door de eigen culturele omgeving gekleurd, maar dat is niet wezenlijk. Maar toch ook heeft de gnostiek geheel eigen kenmerken die het van andere verwante stromingen onderscheidt. Nergens anders is er zo'n sterke nadruk op zelfkennis en waardering voor het persoonlijke zelf in combinatie met liefde. De persoonlijke autonomie als de 'koninklijke kwaliteit van de ziel' als voorwaarde voor waarachtige liefde is heel eigen aan de gnostiek, terwijl het boeddhisme bijvoorbeeld heel sterk de nadruk legt op zelfloosheid en leegte.


O ja, wat die cursus betreft, die is alleen op zaterdagen. Jammer dat je daardoor niet mee kunt doen.


Dat is echt jammer! Mochten er zich nog andere cursussen voordoen of lezingen of wat ook,dan houd ik me graag aanbevolen voor deelname.
De materie zoals deze in "Schatgraven in Nag Hammadi" is verhaald heeft mij zo aangesproken (en niet in de laatste plaats door de wijze waarop het is geschreven) dat ik het boek, pas van de week aangeschaft en in een ruk uitgelezen, opnieuw aan het lezen ben om de inhoud goed tot me door te laten dringen. Mijn dank voor zo'n mooi boek!
Ik overweeg ook om het boek over de Katharen te gaan lezen.
Ik dank je hartelijk voor je aardige en prompte reactie. Ik wens je vanaf deze plek veel succes toe met alles wat je onderneemt!


Dank Petra voor je goede wensen.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.