Gnosis en gnostiek, het boek van Bram Moerland

Als een vlinder die uit z'n cocon kruipt...

    door Arnold van der Wees, 15/03/2010 19:20. #37640. 0 reacties, laatste

Dag Bram,
Na Harry Kuitert, Jacob Slavenburg, Tom Harpur, Elaine Pagels, Freke en Gandy en Klaas Hendrikse, was daar ineens… Bram Moerland. Ik weet niet meer hoe ik bij je terecht ben gekomen, maar ineens was je er. Je boeken zijn een openbaring voor me, ik heb iets gevonden wat ik altijd al zocht.

Ook ik deel een soortgelijke ervaring met je, die je kenbaar maakte in “De Ontmoeting” met Annemiek Schrijver. Het is weer bijna Pasen. Als gereformeerd jongetje zong ik op de Rehoboth school (met den Bijbel) in Nieuwerkerk ad IJssel natuurlijk ook dat de Heer voor mij was gestorven en vervolgens waarlijk was opgestaan. Ik begreep alleen niet waarom. Net als zoveel andere dingen die ik ook niet begreep.
Al heel jong wist ik het al, dit is het niet, maar wat is het dan wel.

Pas de laatste jaren ben ik echt actief op zoek. Ik denk dat je het rijtje auteurs hierboven wel zult kunnen plaatsen. Allen hebben me een stukje verder geholpen. Vooral jouw boek “Schatgraven in Nag Hammadi”, is voor mij een “hit”. Ik voel me als een vlinder die uit zijn cocon kruipt. Ik ben je boek nu aan het herlezen, en dat zal ik nog wel een paar keer doen.

Sinds kort maak ik er een gewoonte van, elk seizoen een weekend het Benedictijner klooster in Chevetogne (Ardennen) te bezoeken. Naast de Latijnse, kennen ze daar ook de Byzantijnse riten. Heel bijzonder, ik begrijp er niets van, maar er heerst daar een spiritueel klimaat waar ik kennelijk erg gevoelig voor ben. En de meerstemmige zang is van onaardse schoonheid. Ik lees daar dan veel, onder andere jouw boeken, een geweldige ervaring. Ik hoop je een keer te ontmoeten, wellicht op de cursus “Gnostiek leren verstaan” (ik heb interesse).


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.