Gnosis en gnostiek, het boek van Bram Moerland

Zo heb ik het niet geleerd

    door Ruth, 26/01/2013 23:58. #44171. 1 reacties, laatste

Allereerst mijn complimenten over de boeiende en leesbare manier van schrijven!
Wat mij steeds weer opvalt, zowel in Bram's teksten als in de reakties, is de (terecht) positieve waardering voor het gnosticisme omdat met name het eigen, zelfstandig denken essentieel is.
Dit in tegenstelling tot het opgelegde geloven van het kerkelijk christendom en haar omgang met de bijbel.

Ik zal even vertellen wie ik ben: theologe en predikante in de Nederlands Hervormde kerk. Afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, Oude Testament. Ik ben ooit begonnen in Utrecht, maar daar was het theologisch klimaat mij te 'zwaar'. Ik heb weet van de zware stromingen in zowel protestantse als r.k. kerk. Ken de lasten!
Maar Godzijdank (!) ben ik niet zo opgevoed, niet thuis en niet in de kerk! Mijn ouders zaten beiden (dus ook de vrouw) in de kerkenraad, op zondag mocht ik zwemmen, want zeiden zei, het is in Nederland al zo weinig mooi weer! Mijn vader ging op zondag gerust (!) naar het voetballen.
Ik ging theologie studeren toen ik al wat ouder was (midden 30) omdat het een 'jeugdliefde' was. Dat zegt wel wat. De predikant uit mijn jeugd, van wie ik de toga geërfd heb, bepleitte juist het zelfstandig denken, geloven is juist vragen stellen! Niet enkel ja en amen zeggen. Literatuur, kunst, alles hoort erbij. Uit de grondtaal (hebreeuws/grieks) teksten lezen, zonder interpretaties vooraf.

Jullie begrijpen misschien dat het me soms triest stemt dat er zo vernietigend is omgegaan met de bijbel, de wijze van kerkgemeenschap zijn etc. Het had zo anders gekund, en het gaat gelukkig ook vaak anders. Maar dan moet je niet bij rechts protestants of roomskatholiek zijn.
Omdat ik als protestantse dominee met een katholieke priester getrouwd ben, kregen wij beiden de leiding van de katholieke kerk op onze nek. Veel pijn deed alles. Mensen vroegen me: kun je nog wel geloven, met je studie doorgaan? Ik kon gelukkig onderscheid maken tussen het instituut kerk en de mensen die samen de kerk vormen. Voor mij valt het niet samen per se.
Als ik dan zo'n verhaal van de Goede Herder lees bij Bram, dan denk ik: Zo heb ik het niet geleerd, maar zelf kom ik veel dichter bij die gnostische uitleg. En ik schaam me plaatsvervangend voor al die dominees, priesters en schoolmeesters die "with God on our side" mensen kleinhielden en houden. Ik verzucht wel eens: GOD, wat hebben ze met je gedaan, wat is er met de bijbel gebeurd....Nu stop ik!
Bedankt voor de teksten, Bram!


Dank Ruth, voor het delen van je ervaringen.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.