Gnosis en gnostiek, het boek van Bram Moerland

Gyorn Gyorn

    door Jan Blommerde, 24/06/2015 16:02. #46229. 3 reacties, laatste

Dag Bram Moerland, In de Nag Hammadi geschriften wordt ondermeer verteld hoe de 7 Archonten de mens scheppen. In de Theosofie zijn het de 7 Maanvoorouders (Barhishad pitri's), die de eerste 7 mensengroepen uit zichzelf projecteren. Kan er verband bestaan?
Die eerste mensen worden doorzichtige, stralende schaduwen genoemd. Ze zouden overeenstemmen met de gouden mensen van de gouden eeuw van de Grieken (Hesiodos) en Romeinen (Ovidius). Toen volgde er volgens hen een zilveren en bronzen eeuw en een tijdperk van reuzen! Dat zijn vast de Atlantiers. Uiteindelijk kwamen wij van het 5e tijdperk. Opvallend genoeg leven wij in het Quartair, goed geteld ook de 5e periode.
De Aboriginals van Australie, afstammelingen van de bronzen eeuw, noemen de eerste mensen Gyorn Gyorn, uitgestraald door de Wandjina. Er blijkt een universele leer te bestaan als we de verhalen wereldwijd gaan vergelijken. Ook de Heren van Xibalba bij de Maya's en Azteken reken ik tot de Archonten. En dan zijn er nog de Wanen in het oude Scandinavische geloof.
Tenslotte wil ik de 7 Dwergen, de aardmannetjes of gnomen, noemen in het verhaal van Sneeuwwitje. Misschien is dat een gnostisch sprookje over de menselijke Psyche die hard werkt in het huis van de 7 Archonten om te trouwen met haar geliefde prins Amor?
Vriendelijke groeten,
Jan Blommerde


Beste Bram Moerland,
De Archonten, 7 gekozen uit 12, lijken ook overeen te komen met de Wanen uit de Scandinavische mythologie, waar ze tegenover de Asen (Aesir) staan. Bij de Kelten zijn het de Fomoriërs, die tegenover de Tuatha de Danann (Het Volk van Dana) staan. Bij de Indiërs zijn het de Asura's (let op de overeenstemming met Aesir, Assur van de Assyriërs, Ahura Mazda van de Perzen en Osiris van de Egyptenaren), die tegenover de Deva's staan. De leider van de Asura's is Vritra, zoon van Danu (!), die door Indra, leider van de Deva's wordt verslagen. Leider van de Tuatha de Danann is De Dagda, de Rode god van alle Kennis, Ruadh Rofessa. Deze rode god meen ik terug te vinden in Esau de Rode (Edom), die verslagen wordt door Jakob (Israël nadat hij God's engel overwon). De stammen van Jakob zijn als de 12 Dierenriemtekens en komen volgens mij overeen met de Indiase Deva's en Gnostische Archonten. Ze zijn de Anunnaki van het Oude Babylon. De Anunnaki zijn de Onderwereld-rechters, die olv Bel (Mardoek) strijden tegen de Igigi (Hemelgoden) olv Kingu. Bel Mardoek wordt afgebeeld met Mushhushu (Sirrusu), wat Roodachtige Slang betekent. We zien dus weer de kleur Rood. De zoon van Mardoek is Nabu (Nebo), de god van wijsheid en profetie. Later werd hij geheleniseerd tot de Boogschuttergod Apollo, god van de profetie. Laat nu juist Jozef als zoon van Jakob (Bel Mardoek) een profeet zijn, die de toekomst van Egypte (7 jaar overvloed, 7 jaar droogte) kan voorspellen en bovendien overeenkomt met het Dierenriemteken Boogschutter! Bel Mardoek nam de Gevallen Kingu zijn Tabletten van het Lot af en gaf ze aan zijn zoon Nabu, waardoor deze kon profeteren, want hij kende er mee het lot van de mensheid. Uit het bloed van Kingu werd die mensheid geschapen!
Hartelijke groeten,
Jan


Bij de 7 archonten en planeetsferen moet ik ook aan de 7 zonden denken. Ik heb het boek Schatgraven in Mag Hammadi net gelezen, wat interessant, ik ga mij verder verdiepen, veel informatie valt op zijn plaats.


Dag Hannie,
Het kan soms heel verhelderend zijn om deze dwarsverbanden te zien. Maar ook hoe zulke verhaalselementen opgenomen kunnen worden in grotere verhalen en dan volledig van betekenis kunnen veranderen. Die zeven planeetsferen en de zeven zonden zijn daar zeker een goed voorbeeld van.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.