Het ontwaken van het zelf, stapstenen voor spirituele groei

De doop

    door Arjan, 31/07/2008 12:22. #25818. 2 reacties, laatste

Na het bijwonen van een katholieke begravenis heb ik veel nagedacht over al die rituelen zoals de doop. Waarom vinden ze dat zo belangrijk? Deden ze dat in het vroege christendom ook? Hoe keken de gnostische stromingen daar tegenaan?


In het christendom geldt als een dogma dat de mens in zonde geboren is. Dat komt door de zondeval van Adam in het paradijs, waar Eva de schuld van is.
De kruisdood van Jezus geldt op daarbij passende wijze als de mogelijkheid om door het geloof van die erfzonde verlost te worden. De dood van Jezus is het 'zoenoffer dat de zonde van de wereld wegneemt'.
De doop is in het kader daarvan de symbolische afwassing van die erfzonde, maar geldt alleen nog als belofte. Het geloof van de volwassene moet dat proces voltooien.
In de gnostiek telt dat allemaal niet. Daar is de doop het symbool van de verbinding met de levensstroom, met de bron van alle zijn.
Meer daarover vind je in mijn uitleg bij logion 19.Hoewel het dogma, zoals door Bram beschreven in sommige kerken nog steeds zo op het doopformulier staat, weet ik toch ook dat het op zeer veel plaatsen is losgelaten.
Eigenlijk kan je geen eenduidig antwoord geven op de vraag, waarom mensen het belangrijk vinden hun kind of zichzelf te laten dopen.
Daar kunnen heel verschillende motivaties en gevoelens aan ten grondslag liggen.
En aan wat ik soms om mij heen hoor, daar klinkt vaak zo'n prachtige toon in door waardoor dit symbool en haar handeling voor die mensen bijna heilig te noemen is.
Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.