Het ontwaken van het zelf, stapstenen voor spirituele groei

Waarom het kruis als symbool?

    door Arjan, 31/07/2008 12:32. #25820. 11 reacties, laatste

Waarom het kruis als symbool? Denk er eens over na... Stel dat het verhaal ging dat Jezus was opgehangen aan een galg?


Ik bedoel het kruis was niets anders dan een instrument waarmee iemand ter dood gebracht werd. Een galg of guillotine zou toch ook raar zijn om als symbool te gebruiken?


Het christelijke kruis is overgenomen van de verering van Jupiter. Maar daar was het kruis een zonnekruis, symbool dus van de zon. Nu nog vind je in vele beelden van het christelijke kruis de zonnestralen die vanuit het kruispunt naar buiten stralen.
Pas in de vijfde eeuw werd het kruis met de lijdende Christus tot symbool van het christendom.
Het christendom heeft nagenoeg alle symbolen ontleend aan de zogenaamde heidense religies van de klassieke oudheid.


Ach ja Arjan, waarom geen galg of een quillotine?
Het kruis was in die tijd een instrument om de doodstraf te voltrekken.
Was dat een galg geweest, wie weet liepen dan nu veel mensen met een zilveren galgje om hun hals.
Maar omdat, en je ziet het aan het antwoord van Bram waar het in de geschiedenis vandaan komt, het is nu eenmaal een kruis.
Ook al heeft het christendom veel symbolen ontleend aan de heidense religies, dan nog kan het vandaag de dag voor mensen een krachtige en diepe betekenis hebben.


Bram, kan je geen boek maken over heidense gebruiken die de kerk heeft verdraaid? Of bestaat hier al een boek over dat je weet? Of zal ik het maken? Hihi. Dat is nog niet zo'n gek idee.


Ja, Linda, veel symbolen komen uit de Griekse mythologie. Dat werd gewoon overgenomen. Wat er nu wel of niet de waarheid precies is over de kruisiging is voor ons moeilijk te achterhalen.

Maar het voornaamste is; dat de Christus ons bewustwording en liefde heeft bijgebracht. Wie deze grote lijn in acht neemt, komt vanzelf achter zijn eigen waarheid. Adriana


Uit het boek; HalloMeneer God met anna;'Nou kijk, als je helemaal tot de rand toe vol bent, dan kun je elk ding gebruiken om Meneer God te zien. Dat kun je niet als je niet helemaal vol bent.'
'Hoezo? Geef me es 'n voorbeeld.'
Ze aarzelde nooit.
' 't Kruis! Als je helemaal vol bent, dan heb je dat niet nodig, omdat 't kruis binnenin je is. Als je niet helemaal vol bent, dan zet je dat kruis buiten jezelf en dan maak je er 'n toverding van.'
Ze trok me aan mijn arm en onze ogen ontmoette elkaar. Heel rustig en langzaam sprak ze: 'Als je niet binnenin jezelf helemaal tot de rand toe vol bent, dan kun je van elk ding 'n toverding maken, en dan wordt dat 'n stukje buitenkant van je.'
'Is dat dan zo erg?'
Ze knikte. 'Als je dat doet, dan kun je niet doen, wat Meneer God van je vraagt.'
'Oh! Wat wil hij dan dat ik doe?'
'Van iedereen houen, net zoveel als van jezelf, en je moet zo vol van jezelf zijn dat je werkelijk 't eerste van jezelf kunt houen.'
'En dat zeg je zeker omdat 't meeste van 'n mens aan de buitenkant zit,' zei ik.
Ze lachte. 'In de hemel zijn d'r geen verschillende kerken, Fynn, omdat iedereen in de hemel binnen zichzelf is.'


Wellicht dat "zeitgeist" aansluitend is op dit forum.
Weet niet hoe feitelijk deze docu-film is, maar ik vond m erg boeiend
Hij is te zien op youtube, even "zeitgeist religion" intypen.
De docu laat o.a. de overeenskomsten tussen de verhalen van Jezus zien met bijv. Mithras, Horus, Krishna e.a.
Het kruis van Jupiter wordt uitgelegd, de opstanding na drie dagen, waarom 25 dec. kerst.Anti-zeitgeist is ook boeiend :-)


Het kruis is een heel interessant symbool: tijd en ruimte; de wereld van dualiteit; analogie met de swastika; gerelateerd aan het zesde chakra; enz.

Als je het evangelie van Johannes leest in de vertaling van het Aramees zijn er heel veel hinten naar het feit dat Jezus zijn dood aan het kruis ge-"faked" heeft. Een spons met azijn. Nee toch zeker! Morfine smaakt naar azijn, en het is een fantastische painkiller. In hoge dosis verliest men zijn bewustzijn en ook het ademcentrum wordt volledig onderdrukt. Een kruisiging leed tot de dood door verstikking en dat duurde gemiddeld drie dagen, maar bij Jezus gebeurde dat nog dezelfde dag. Inderdaad, de dood van Jezus was een gestageerde truuk! En dan begraven worden op de Olijvenberg? De Olijvenberg was "prime real-estate", niet een plaats om begraven te worden tenzij je stinkend rijk was en land bezat op deze berg. En vergelijk de begravenis van Lazarus met Jezus. Jezus werd nooit echt begraven, maar op een bank gelegd. Ook het traditionele lijksgewaag werd niet aan Jezus besteed. Ik kan door en door gaan, maar het leid allemaal tot dezelfde conclussie: de kruisiging van Jezus was een truuk!


Een overwinnaar heeft de macht om de geschiedenis te (her) schrijven.

De romeinen en de kerk hebben hier naar mijn idee gretig ge(mis) bruik van gemaakt voor eigen egoistische doeleinden.

GroetjesIk weet niet meer in welke van vele boeken ik dit heb gelezen. Maar ik heb ook gelezen dat het kruis afgeleid was van het Ankh symbool en dit symbool eerst werd gebruikt door de eerste Christenen, maar dit 'vergroeid' is naar het kruis-symbool zoals we dit nu kennen.

Olaf


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.