Het ontwaken van het zelf, stapstenen voor spirituele groei

Dopen

    door Fred, 27/05/2009 21:43. #34168. 8 reacties, laatste

Dag mensen, ik heb de boeken van Bram gelezen en dit was een "openbaring" voor mij. Gelovig opgevoed met een katholieke achtergrond maar me nooit echt daarbij thuis gevoeld. De verhalen uit de Bijbel zag ik ook altijd als verhalen die een diepere achtergrond met wellicht een totaal andere uitleg zouden kunnen hebben. Ik ben blij dat ik de verhalen heb kunnen waarderen maar nooit in de verhalen zelf ben gaan geloven. Bram, bedankt voor je heldere uiteenzettingen!

Nu het volgende:

Vanuit de Katholieke traditie hebben wij (mijn vrouw en ik, mijn vrouw is een 'ongelovige') onze zoon laten dopen en heeft hij 2 jaar geleden zijn eerste communie gedaan.

Inmiddels ben ik, na mij behoorlijk verdiept te hebben in de Katholieke Kerk en het Christelijke geloof in het algemeen, eigenlijk wel klaar met dit fenomeen. Tel daarbij op de naar mijn idee enorm achterhaalde gedachten van de leiders van deze club t.a.v. homo's, abortussen, het gebruik van voorbehoedmiddelen etc. en dan ben ik in staat mijn lidmaatschap per direkt te beëindigen.

Inmiddels hebben we nu een dochter van anderhalf jaar oud. Mijn vrouw (niet-gelovig dus) vindt dat wij haar toch ook moeten laten dopen. Je kunt toch niet de ene wel gedoopt hebben en de ander niet, is haar uitleg.

Ik worstel hier nogal mee. Gevoelsmatig wil ik haar wel grootbrengen met een geloof in God, het Al of hoe het ook maar genoemd wordt. Maar eigenlijk wil ik haar niet meer in 'De Kerk' laten dopen, omdat ze dan automatisch lid van de club wordt. Terwijl ik van de andere kant zoiets heb dat ik haar eigenlijk toch wel wil laten dopen.

Met andere woorden: ik sta in dubio.

Graag zou ik jullie mening, raad en advies horen.

Alvast bedankt!


Hoi Fred,

Heb jou dillema gelezen.

Duidelijk is dat jou partner en jij er een verschillende visie op na houden.

Bij mij kwam de volgende vraag op:
Waarom laten jullie die keus niet bij jullie dochter? Zij zal later zelf een keuze kunnen en mogen maken.

Succes!


Dag Fred, ik kan me jullie dilemma heel goed voorstellen. Toch ook is een antwoord niet zomaar één, twee drie te geven.

Wat ik uit je bijdrage verneem is een gewijzigde kijk op e.e.a. en een stukje boosheid i.v.m. de visie van de R.K. in het algemeen. Zaken die je niet aanstaan en die je in staat brengen om je lidmaatschap op te zeggen.

Ja Fred, vanuit die emotie kan ik wel begrijpen dat je jezelf de vraag stelt, wat moet ik doen?

Misschien zou je ook eens kunnen kijken naar de vraag: " Waarom zou ik haar toch wel willen laten dopen?

Ik wil er wel verder met over in gesprek. Maar heb ook een tip voor je. Je zou eens een kijkje kunnen nemen op de volgende site:
goedeherder.be Zelf heb ik een nichtje die haar twee kinderen heeft laten dopen door een priester van deze organisatie. Het heeft mij diep ontroert.

Een detail misschien, maar niet onbelangrijk, deze doop, waar je het ook wil laten uitvoeren, wordt wel erkent. Dus mochten jullie de dochter ooit haar eerste communie laten doen, dan kan dat.

Het mooie van dit alles is misschien juist wel dat jullie later aan de kinderen uit kan leggen waarom er verschillend gedoopt is.
Je kan je eigen ontwikkeling dan ook voor hen tegen het licht houden en laten zien wat voor jou/jullie toch ook belangrijk was/is.

Mag ik jullie wijsheid en een goed inzicht wensen. Heb je nog vragen stel ze gerust.Beste Trudy en Carla,

bedankt voor jullie reacties. Haar zelf een beslissing laten nemen als ze er oud genoeg voor is, is natuurlijk een optie maar geeft me geen goed gevoel.

De site van goedeherder.be en het bestaan van een Oud-Katholiek kerkgenootschap was bij mij totaal onbekend. Ik heb de site eens goed doorgenomen, de link naar de nederlandse site genomen en ik moet zeggen dat wat hier beschreven wordt mij al veel meer aanstaat dan de leer van de algemeen bekende R.K.

Zeker de moeite waard om hier verder in te verdiepen.

Indachtig dat het er uiteindelijk niet toe doet welk geloof je aanhangt maar dat het veel belangrijker is wat en hoe je als mens met je omgeving en jezelf omgaat.

Nogmaals bedankt voor jullie reacties en tips.

FredFred,

Je kan ook eens kijken bij www.vkk.nl.

Olaf


Zal ik doen. Heb dank!

Fred


Fred,

Ik heb me laten vertellen dat een aantal kerken in Nederland een behoorlijk open interpratie van het Christelijk geloof uitdragen, en ook niet afkeurend
staan tegenover een wat meer "gnostische" opvatting.
Wellicht kan je daar eens naar kijken en dan alsnog dopen. Zo is de doop vanuit een (wat meer spirituele) gedachte waar jullie zelf achter staan en heb je geen ongelijke behandeling.


<i>Je kan ook eens kijken bij www.vkk.nl. </i>.

Was al ongeveer gezegd merk ik.


Dag Fred,

Ik ben pas nieuw op dit forum en 'k hol achter.
Ben je er al uitgeraakt?
Wat zegt je innerlijke stem hieromtrent, zegt die niet méér dan wat ík je kan vertellen?
Ik denk dat díé stem je de juiste uitkomst biedt.
Je hoeft je daarvoor niet in te spannen, juist ontspanning zorgt ervoor dat je je innerlijke stem beter gaat begrijpen.

Groet, André.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.