De Herberg

Forum

    door Bram, 18/06/2008 14:35. #25315. 7 reacties, laatste

Ik ben bezig met een nogal uitgebreide reorganisatie van het forum.
Dat kan nog wel een paar weekjes duren. De huidige ingekorte vorm is een tussenfase.
Wat gaat er veranderen? En waarom?

Ik vind het uitermate betreurenswaardig dat het forum zoals het was, in al z'n vrijblijvendheid en openheid, voortdurend bestookt werd met opvattingen die lijnrecht tegen mijn eigen opvattingen ingaan zoals ik die in mijn boeken en met name in Thomas heb uiteengezet. Nu vind ik een verschil van mening, en zelfs een pittige discussie, geen enkel probleem, maar de steeds weer terugkerende evangelisatie van de nietswaardigheid van de mens, door bezoekers die zichzelf beschouwen als spiritueel vergevorderd, stuit mij dermate tegen de borst dat ik een nieuwe opzet ga kiezen waarin duidelijker moet worden dat nu juist dat niet de bedoeling is.

Het forum was door mij vanaf de aanvang bedoeld is als een discussieplaats over mijn boeken en over het 7stappenplan voor spirituele groei in de hoop dat de daarin verwoorde inzichten door de bijdragen van anderen verrijkt zouden worden. Maar helaas trekken de woorden gnosis en gnostiek kennelijk mensen aan die daarin de gelegenheid zien om alleen maar hun eigen inzichten te propageren. En ook dat zou nog niet eens een probleem zijn, ware het niet dat die steeds weer terugkeren naar oude mensonterende opvattingen over de slechtheid van de mens, waarvan ik nu juist hoopte dat mijn boeken daarin verandering zouden brengen.
Ik wil af van dat soort mensonterende ideeën, bijvoorbeeld dat je een katholieke mis moet beginnen met een schuldbekentenis, of dat je elkaar collectief zogenaamd spiritueel klein kunt houden met wanen over het kwaadaardige ego. Dat staat werkelijk haaks op hoe ik met mensen om wil gaan. En het is niet eens zozeer een verschil van inzicht dat me beweegt, maar zo'n zalvend verhaal als van Jessy een tijdje geleden over het egoïsme van de mens doet me pijn aan m'n ziel. Alles van waarde in me komt daartegen in opstand. Ik heb buiten het forum om vernomen dat mijn overduidelijk geuite afschuw daarover als liefdeloos en zelfs als 'alleen maar afschuwelijk' is ervaren, maar dat moet dan maar.
Ik krijg bij dit soort berichten over de slechtheid van de mens het gevoel dat je misschien kunt vergelijken met dat van een moeder die hoort hoe haar kinderen beschimpt worden, zoiets. Het is hetzelfde gevoel dat ik me opgeroepen werd door het verhaal van Annemiek Schrijver in haar roman Rachab over de wijze waarop de kleine Manon door de Meester ten overstaan van de klas vernederd werd: "Jij maakt van buiten mooi wat van binnen lelijk is."
En daarbij past voor mij de zin van de dichter Kloos: "Ik ween om een bloem in de knop gebroken". De kleine Manon staat voor mij voor de vele miljoenen, zo niet miljarden mensen die door de eeuwen in naam van god in hun knop gebroken werden omdat van ze verlangd werd dat ze het mooiste ontkenden van zichzelf: hun waardigheid.
Als er iets is waartegen ik mij wil verzetten, dan is het wel dat. En ik ervaar het als vreselijk dat het forum van mijn website keer op keer misbruikt wordt voor pogingen tot het opnieuw beroven van de mens van zijn waardigheid.

Nu heeft zelfs ook dat z'n functie gehad. Het heeft me erg bewust gemaakt van datgene waar ik voor wil staan en dat dat kennelijk niet vanzelfsprekend is. Met de nieuwe opzet van het forum trek ik daar mijn conclusies uit, al weet ik nog niet precies hoe.

Maar hoe dan ook zal de Herberg Lach en Traan blijven bestaan, al hoeft die wat mij betreft niet meer per dag geopend te worden. Je kunt er ook thematisch een nieuw bericht plaatsen.


Bram, wens je goede moed en veel inspiratie.

Dat je site en het forum steeds weer een bijdrage mag leveren tot groei en bloei van mensen. Dat het vruchtbare grond mag zijn.


Ik begrijp Bram waar je tegenaan stootte.
Ik kijk uit naar een nieuwe vorm.


Bram, ik ben er van overtuigd dat de engelen zullen juichen als er één bekeerling, dat wil zeggen, wanneer er één zich omkeert om de andere weg te gaan, de weg naar binnen en zichzelf vindt.
Feest in het bruidsvertrek.
Mag dit jou en ons inspireren om deze website zo te laten functioneren dat dit werkelijkheid zal worden.
Namasté
Wim


Bijzonder mooi tot uitdrukking gebracht Wim.


Kras en duidelijk stuk Bram. Ik sta helemaal achter je.
Bijna onvoorstelbaar dat deze mensen nog bestaan en dat niet begrijpen. Die verkeren in armoede.


Fijn de nieuwe opzet Bram.
Ik ben er blij mee!
Dank!


Hi Bram,

Hoop van harte dat de nieuwe opzet slaagt!

Groet,
Doriene


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.