De Herberg

Positief bericht

    door Yvonne, 19/03/2009 15:32. #33126. 4 reacties, laatste

Een man ging naar de kapper om zijn haar en baard bij te laten knippen.
Ze begonnen te discussiëren en spraken over vele zaken. Al gauw kwamen ze bij de bekende vraag of God wel bestaat. De kapper zei: “Kijk, ik geloof niet dat God bestaat.”
“Waarom zeg je zoiets?” vroeg de man. “Nou, iemand hoeft alleen maar naar de wereld te kijken en hij zal zien dat God niet bestaat. Als God echt bestaat, zou er dan zoveel oorlog, hongersnood en onrechtvaardigheid zijn? Nee, als hij echt bestond, zou er geen ellende zijn op aarde. Ik kan me niet voorstellen, dat een God dit allemaal kan toestaan”.
De man was even stil, maar zei verder niets. De kapper was inmiddels klaar en de man verliet de zaak.
Onderweg naar huis zag hij een oude man op straat met heel lang haar en een ongetrimde baard.
De man ging onmiddellijk terug naar de kapperszaak en zei tegen de kapper: “Kappers bestaan niet!”
“Maar ik ben toch een kapper en ik sta hier vlak voor je”, antwoordde de kapper.
“Nee!” zei de cliënt, “Kappers bestaan gewoon niet. Als ze echt bestonden, zouden er geen mensen meer rondlopen met lang haar en ongetrimde baarden”.
De kapper antwoordde: “Ach, wij kappers bestaan zeer zeker wel, het zijn gewoon de mensen die niet naar ons toekomen”. “Exact!”ging de cliënt verder. “Dat is het hem nou juist. God bestaat ook zeer zeker wel. Het zijn juist de mensen die niet naar Hem gaan en geen oren hebben naar zijn boodschap en daarom is er zoveel ellende op de wereld!”


Yvonne, ik ga hierin niet met je mee. Je bedoelt feitelijk te zeggen dat de kleindochter van Annette een auto-immuun ziekte heeft omdat ze niet naar God ging. Het lijden verklaard als een afwending van God. Dus eigenlijk opnieuw dezelfde hier al zo vaak gehoorde boodschap maar weer eens anders verpakt: het lijden is je eigen schuld. Had je maar...
Ik blijf tegen dit soort onbarmhartigheid protesteren, hoe schijnbaar spiritueel ook verwoord, en hoe hard mijn reacties ook gevonden mogen worden.
Ik vind dit geen positief bericht, maar een naar verhaal dat de schuld van het lijden opnieuw bij de lijdende mens legt. Bah.


#33127 Bram dit heeft er helemaal NIETS mee te maken, ik snap niet hoe je dat in je hoofd haalt.
Ik heb hier geen enkele bedoeling mee gehad!
Dit vind ik bah.


Dit heeft daar ALLES mee te maken:
"Het zijn juist de mensen die niet naar Hem gaan en geen oren hebben naar zijn boodschap en daarom is er zoveel ellende op de wereld!”
Natuurlijk heb jij niet de bedoeling om op te roepen tot onbarmhartigheid, dat begrijp ik ook wel, maar het verhaal dat je plaatst heeft wel degelijk die strekking.
Zulke verhalen lijken in abstractie leuk, mooi en spiritueel, maar door het toe te passen op een concrete en jou bekende situatie, namelijk die van de dochter van Annette, wat natuurlijk ook niet jouw bedoeling zal zijn geweest, probeer ik je duidelijk te maken wat zo'n schijnbaar mooi verhaal voor de praktijk van het leven betekent.
Jouw verontwaardiging op mijn reactie lijkt me dan ook geheel gepast. Dat is dezelfde als die ik had bij het lezen van jouw verhaal.
Ik hoop dat je dat wilt inzien.


Yvonne, ook al is het door jou niet zo bedoeld het komt ook op mij over zoals Bram het verwoordt.
Iemand die ik ken was bij een christelijke groepering die haar vertelde dat als je waarlijk gelooft God jou geneest.
Zij heeft haar gehoorapparaat weggegooid en haar bril doormidden gebroken.
De problemen die ze had waren niet verdwenen, werden zelfs nog erger want nu bleek dat haar geloof niet groot was.
Gelukkig voor haar was er nog een reserve bril en is zij bij een andere instantie gegaan.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.