De Herberg

Uiltje knappen

    door annette, 16/04/2009 22:14. #33754. 0 reacties, laatste

UILTJE KNAPPEN

Er worden tegenwoordig niet veel uiltjes meer geknapt, zei de oude man.
Dat was vroeger anders. Dan trokken we er ’s nachts op uit, de bossen in, een fles brandewijn en geen vrouwvolk natuurlijk, en dan maar uiltjes knappen. De één na de ander. Een mooie sport, maar je moet er van houden natuurlijk.
Ik verlang soms zo erg terug naar die tijd! Dan lig ik ’s nachts wakker en dan denk ik: hë, ik wou dat ik een grote dikke uil te knappen had.”

De jonge man knikte.

“En zie je nog weleens koks die lange messen dragen?”vervolde de man;”ik heb ze in geen jaren meer gezien. Vroeger kon je geen stap doen of je zag een kok, die een lang mes droeg. Het waren niet allemaal koks, maar voor een goed deel toch wel. Neen, het is niks gedaan.”

“Ach, dat weet ik niet”zei de jongeman, “ik….”

“Hou toch op,”onderbrak de oude man verstoord, “ik heb mijn ogen toch niet in mijn zak? Ik ben iemand van de oude stempel. Ik heb mijn ogen waar ze horen, in hun kassen! Vertel me eens, waarom heb jij je ogen in je zak?”

“Ik weet het niet” mompelde de jonge man beschaamd en blozend haalde hij zijn ogen uit de zak van zijn jasje en deed ze in zijn kassen. “Zo goed?” vroeg hij verlegen.

“Ach, ach, wat een jeugd. Zoeken jullie nog wel eens spijkers op laag water?” vervolgde de oude man.

“Nee, maar we gaan soms in de porseleinlast zitten en dan doen we net of wij de moeder van de porseleinkast zijn” fluisterde de jonge man zachtjes.

“Kinderwerk,”zei de oude man smalend, “Dat kan iedereen. Dat is nou niet iets direct om trots op te zijn. Vertel me maar liever of jullie nog ergens brood in zien.”

“Nee” zei de jonge man, “nergens in.”

Remco Campert


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.