De Herberg

documantaire

    door Linda, 26/01/2011 19:22. #40446. 8 reacties, laatste

Ik kreeg van iemand de tip de volgende documentaire te kijken. Het raakte me en vandaar dat ik deze link hier zet.
www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/a/alles-wat-we-wilden.html


Linda, ik heb de eerste 10 minuten gekeken. Tot dát moment was mijn nieuwsgierigheid niet groot genoeg om verder te kijken. Sorry.;-)
Maar misschien kan je iets vertellen, wát jou erin raakte. Mogelijk stimuleer je mij om er alsnog verder naar te kijken.


Carla, Deze jonge mensen hebben eigenlijk alles, het is ze net zoals velen van deze generatie, maar mogelijk ook al tegen hun ouders verteld dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen. Ze leven in een welvaartsmaatschappij, hebben een opleiding, toch komen deze mensen niet uit de verf omdat de druk van de maatschappij dat ze iets moeten en van hen zelf dat ze zichzelf mogen en moeten zijn of juist dat wat ze doen heel bijzonder moeten doen, want je moet ten slotte wel worden wat je wil of wat je goed kan.

Juist omdat ze alles kunnen, kunnen ze zichzelf niet waarmaken er zijn teveel keuzes. Het idee om nu gelijk een vliegtuig naar Australië te pakken bevreemdt, juist omdat het mogelijk is, kan twijfel ontstaan over de keuze.


the unbearable leightness of being....

dit is derde keer dat iets in mijn omgeving mij daaraan herinnert.
Moet dat boek maar weer eens opzoeken


Hoi Lies,

Hier een veelzeggend citaat uit het boek van Milan Kundera.

“De ware goedheid van de mens kan zich in al zijn zuiverheid en vrijheid alleen manifesteren jegens wezens die niet over macht beschikken. De ware ethische proeve van ons mens-zijn is gelegen in onze houding ten opzichte van wezens die aan onze genade zijn overgeleverd: de dieren. Daarin ligt het fundamentele tekort van de mens besloten, zo fundamenteel dat alle andere tekortkomingen eruit voortkomen.”

Aldus Milan Kundera
'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan'


Dank Linda voor je reactie. Ik heb nog niet gekeken. Denk dat het jou wat meer aanspreekt omdat je kinderen hebt die vermoedelijk nog voor wat keuzes staan, betreffende studie en werkkring, enz.
Mijn kinderen zijn al wat ouder.

Trudy en Lies, het gaat hier via een docu naar een boek. Hebben die twee iets met elkaar te maken?
( nieuwsgierig aagje ) ;-)


#40471

Hallo Carla,

Ik denk dat we ieder los van elkaar wel iets ziet wat ons raakt. De docu en het boek waar Lies naar verwijst riep bij mij 'de omstandigheden' op. Van daaruit de verwijzing naar het citaat.


ik heb die docu niet bekeken, maar de beschrijving van Linda deed me aan dat boek denken dat ik zo veel gelezen heb, ooit in een heel ander leven.
Het zitat van trudy is grappig want hij heeft naar mijn herinnering vaker over fransiscus geschreven in dat boek , in iedere geval een zin staat me bij dat toevallen als de vogels zijn die bij fransiscus op zjn schouders neersteken. Ze deden dat alleen omdat hij er open voor stond, hij ze uitnodigde als het ware, zo zou je ook open moeten staan voor toevallen in je leven..
zo staat het in mijn herinnering.
Maar ik heb het boek dus niet.
Op mijn nachtkastje ligt er weer een van Herman Hesse..
En op mijn verlanglijsje staat de pest, ik moet die doktor die zei; ik doe het omdat hetgedaan moet worden toch eens wat beter leren kennen.


Ik heb de documentaire wel bekeken en vond het erg interessant. Eerst zie je allemaal mensen die het "gemaakt" hebben in het leven, en ogenschijnlijk heel gelukkig zijn. Als je verder kijkt en bij hun naar binnen mag kijken, blijkt dat al deze personen veel moeite hebben met hun leven, en last hebben van welvaartsproblemen, maar daarom is het niet minder een probleem.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.