De Herberg

Van Snaren en Trillingen

    door Harry, 29/03/2011 10:26. #40985. 5 reacties, laatsteEen trilling is een verplaatsing van lucht, of een andere geleider, door het bewegen van materie.De verplaatste lucht heeft een bepaald patroon.Dat patroon zien we niet altijd maar dat is er wel.Denk aan de frequentie van een radiozender.De ene golflengte is niet de andere.Anders zouden alle radiozenders op de radio door elkaar heen tetteren.Wanneer je echter op een zonnige dag op de camping voor je caravannetje naar je Aristona transistor radiootje zit te luisteren,zie je dan allerlei golven om de antenne van dat radiootje heen?.Ik niet.

Wanneer het over golflengte gaat.Kan ik alleen maar zeggen dat vloedgolven daar alles van af weten.We herinneren ons allemaal de vanuit de lucht gemaakte afschuwelijke beelden van het
patroon van de Japanse vloedgolf. Een trilling gevolgd door een patroon,een geometrie,op het
grofste door de wereld gekende niveau.Met werkelijk dramatische gevolgen.

Maar ook op het allerkleinste door de wereld gekende niveau spelen zich dit soort trillingen af. De zichtbare wereld om ons heen.De objecten die we zien en de kleuren.De geluiden die we horen.De wind die we voelen en de warmte van de zon.Allemaal trillingen.

Het onderzoeksgebied waarbij geluiden worden omgezet in beelden heet cymatics.Er zijn tal van experimenten waarbij drukgolven zichtbaar worden gemaakt.Geluid verplaatst de lucht,Eigenlijk weten we dat allemaal wel.De luchtverplaatsing vindt echter plaats in een bepaald patroon.Dat patroon is niet zichtbaar.Door middel van cymatics kan het patroon,de geometrie, van geluid zichtbaar worden gemaakt.Het geluid krijgt een beeld.

De trilling heeft een drager nodig.Een medium.De vier elementen aarde,lucht,water en vuur kunnen allemaal dienen tot drager van trillingen.De aarde trilt bij een aardbeving.De lucht stinkt als iemand een windje heeft gelaten.Het water kabbelt vriendelijk onder de zomerbries.Het vuur expandeert tijdens de explosie.

Het wordt allemaal een beetje interessanter wanneer we aan de ons bekende vier elementen nog een vijfde toevoegen: De Aether.Want ook de Aether kan dienen als medium voor het verplaatsen van trillingen.

Neem nou bijvoorbeeld een snaar.Bijvoorbeeld een snaar van een cello.De snaar wordt beroerd en veroorzaakt een trilling.De trilling bereikt mijn gehoororgaan.Tot zover is er nog niet zoveel aan de hand.Nu zorgen de snaren van de cello ervoor dat de geluiden in een bepaald patroon worden gelegd.In een geometrie.Het patroon van de geluiden bereikt mijn gehoororgaan en verdwijnt in mijn hersenpan.Het is de Aether die daar in mijn hoofd een beeld van maakt.

www.youtube.com/watch?v=I6Njg1LFxFkMooi verhaal Harry.

Die Aether toch.....' oude Griekse God van van de atmosfeer...' zomaar 'verantwoordelijk' voor.....?

Hoe dan ook.....het was heerlijk om even van Schubert te mogen genieten. Prachtige muziek.Ik kan me voorstellen Harry dat een Cello een andere trillingsgeometrie produceert dan een trompet.
Ik heb geleerd de geluiden die bij deze trillingen horen te associëren met de overeenkomstige muziekinstrumenten.
Het beeld van deze instrumenten heb ik door ervaring in mijn hersens vastgelegd.
Maar het beeld Harry dat door de Aeteher gevormd wordt is mij niet duidelijk.
Met andere woorden, ik begrijp je niet.
Wel heb ik een beeld van bv. muziek dat naar mijn mening als werkelijkheid er 'is'.
Ik hoor het niet en zie het niet.
Een muziekinstrument is de interface die nodig is om dit 'zijn' van muziek voor mij hoorbaar te maken.
En dat kan heel prettig en mooi zijn bv in het geval van Schubert waar een heel orkest nodig is om dit in mijn hersenpan te krijgen.
Kun je het nog volgen Harry, komt dit beeld een beetje in de richting van jouw beeld gevormd door de Aether?Goedenmorgen Wim,

Excuses voor mijn late reactie maar ik moest gisteravond werken.

Wanneer ik bepaalde muziek hoor en ik doe mijn ogen dicht dan maak ik een beeld of een "interne film"die naar mijn beleving bij die muziek past.Ik maak dat beeld eigenlijk niet doelbewust maar de muziek voert mij naar een andere werkelijkheid.De muziek roept dat beeld op.

Vanuit de stoel waar ik inzit zoef ik dan bijvoorbeeld naar het droge en warme Andalusie,alwaar ik onder een sinaasappelboom zit en in de zinderende verte staar.

Het onderstaande muziekstuk van Rodrigo roept een dergelijk beeld bij mij op.Ik wordt dus getransporteerd naar een andere werkelijkheid terwijl er niets anders gebeurt dan het luisteren naar muziek en het trillen van mijn gehoor orgaan.Dat weggevoerd worden naar een andere werkelijkheid is in mijn beleving het werk van Aether.Het is de Aether die door de trillingen ,opgevangen door mijn gehoororgaan,mij in een andere werkelijkheid plaatst.

www.youtube.com/watch?v=uEq6OTet5G0

Het onderstaande muziekstuk voert mij niet naar Andalusie maar naar het Lago Maggiore in Italie.De muziek geeft mij de gewaarwording van een milde maar niet al te hete zomerdag in de wat vroege ochtend.Rijdend in een open auto over kronkelige wegen door het groen en langs het meer.

www.youtube.com/watch?v=aZD9nt_wsY0


Nou Wim dat was ongeveer wat de Aether of Ether(dat klinkt wat minder hoogdravend)met me doet.

Maar het is mijn perceptie.

Dank voor je reactie.


Ja Harry, nu zitten we op de zelfde golflengte en begrijp ik helemaal wat je bedoeld.
Andalusie en het Lago Maggiore levensecht voor je.
Zo heb ik ook een geweldige ervaring met de Mattheus Passion, ieder jaar komen weer de beelden die het verhaal opnieuw vertellen.
De beelden met de bijbehorende emoties laten je dan als het ware 'Zijn'.
Tijd bestaat niet meer.Wonderlijk, vind je niet Harry.
Tijd hebben we nodig om de trillingen om te zetten in geluid en beelden, terwijl de ervaring hiermee ons als het ware een tijdloos 'Zijn' op kan leveren.
Die Ether laat me nog niet helemaal los.
Zou dit niet het alles verbindende en samenhang scheppende Akasha veld kunnen zijn waar Ervin Laszlo over schrijft?
Zou je dit misschien God mogen noemen, onze Bron van Zijn.
Ik heb er in ieder geval een goed gevoel bij.
Van snaren en trillingen naar de Bron van Zijn.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit.Ja Wim, het niets dat toch alles is.

Het niets dat tot leven komt zodra je je aandacht focust op een deel ervan.Het pleroma.Zoiets.

Mooie tegensrijdigheid.Het niets dat ons allemaal verbind.

Wij zijn door niets verbonden haha!


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.