De Herberg

het vermoeden

    door Nij, 27/08/2011 10:55. #41565. 2 reacties, laatste

Op de valreep:

Vandaag om 11:00 uur is een herhaling van het gesprek/ ontmoeting met Annemiek Schrijver en Marcel Derkse

Drie jaar was Marcel Derkse ziek doordat een virus als het ware een harnas van kalk rond zijn hart had gecreëerd. Na een levensgevaarlijke operatie en een langdurig herstel ervaart hij zijn leven alsof hij opnieuw geboren is. Met ontroering beschouwt hij de mens als een kostbaar wezen met een enorm potentieel aan creatieve vermogens. ‘De wereld is machteloos zonder jou’, schreef hij met potlood op de kaft van zijn boek De weg ligt onder je voeten.
Derkse (1953) werkte in de gezondheidszorg, maar gedreven door levensvragen ging hij al jong op zoek naar de ‘wetenschap van verandering’. Hij is medeoprichter van DeVoorde, een centrum voor richting en inspiratie, en schreef verschillende boeken. Zijn zoektocht naar de kern van verandering en het nut van het lijden bracht hem onder meer naar het soefisme. Daarnaast is ook de Franciscaanse traditie voor hem van groot belang geweest. Momenteel werkt hij aan de vertaling van het derde deel van de Masnavi, een zesdelig leergedicht van de Perzische middeleeuwse mysticus Rumi.
Als ‘heilige tekst’ koos Marcel Derkse een kort gedicht van Rumi, dat eindigt met de woorden: ‘…Maar wanneer u overal aan denkt, alles doet en niets vergeet, maar u vergeet dat ene, dan heeft u eigenlijk niets gedaan.’ Derkse: “Wat Rumi bedoelt, is de enige ware religie die van de zelfovergave in God.”
Met Annemiek Schrijver praat Marcel Derkse over loslaten, inspiratie en het belang van het openen van de eigen schatkamer.

//gids.publiekeomroep.nl/uitzending/222582970/het-vermoeden/


Inderdaad Nij, heel inspirerend is deze uitzending van "Het vermoeden".
Reeds meerdere uitzendingen hiervan gezien, het blijft inspirerend.
Heel goed dat je de link van deze uitzending hier vermeld.
Onder het genot van een kop koffie wellicht een uitnodiging voor een gesprek hierover met elkaar.
Dank Nij.


Levenskracht dat is wat ik bij deze man ervaar: zijn ziek zijn te zien als een periode van genade, hoe zwaar het ook was. Juist in het ziek zijn zoveel moeten loslaten om ruimte en vrijheid te geven aan zijn hart.
Je leven te leven zoals je dat zelf wilt zoals ook Gabrielle in het Freedom's lied zingt.
Ja, en op het eind van je leven kunnen zeggen:
Ik heb het volbracht, ik heb het gedaan, het is gelukt. Dat is waarom ik hier was.
Ik wil ook zo leven. Jij ook Wim?Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.