De Herberg

The Secret of Oz

    door Harry, 20/10/2011 14:18. #41765. 2 reacties, laatste


Deze documentaire van Bill Still is een lange zit van bijna twee uur. Maar zeer de moeite waard.!

De film werpt een volstrekt helder licht op de historie van het mondiale geldsysteem. Met uitzondering van een aantal korte perioden
in de geschiedenis, waarin beschavingen floreerden omdat geld werd uitgegeven en de hoeveelheid daarvan werd gecontroleerd door
de overheid, hebben particuliere banken of vroege afgeleiden daarvan altijd de scepter gezwaaid over de geld hoeveelheid en daarmee
over het wel en wee van iedere burger.

Deze film laat je iets begrijpen van de huidige wereldwijde crisis, inclusief die van de Eurozone.

www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI


Hallo Harry en anderen ik kom weer eens langs zag je bijdrage en dacht, och zal ik nou vooruit.

Buitengewoon boeiende documentaire. Het werpt een licht op slavernij en medemenselijkheid, wereldvrede en welvaart.

Jaren geleden las ik het boek; "De toekomst van het geld" van Bernard Lietaer's.

Het volgende verhaal en 'het verhaal van het elfde schijfje'
www.muntuit.eu/het-elfde-schijfje/
deed mij voor altijd anders naar geld kijken:
Het boek geeft een zeer uitgebreide analyse en ook oplossingsrichtingen. Uitgebreide voorbeelden hoe in moeilijke tijden spontaan geldsystemen ontstaan uit burgerinitiatief en waarom dit soms ongekend succesvol is.

Een man komt het dorp binnen. Het is er stil op straat. Ramen en deuren zijn gesloten. Hij boekt een kamer in de herberg en vraagt of hij zijn koffer alvast mag neerzetten. Hij betaald vijftig Euro vooruit voor de kamer en brengt die middag door op een terras op het dorpsplein. De Herbergier is blij met deze onverwachte bezoeker. Hij trekt zijn jas aan en loopt naar de banketbakker waar hij nog een rekening van vijftig Euro had openstaan voor een bruidstaart. De Bakker loopt op zijn beurt naar de Schilder om de rekening voor het zojuist opgeknapte kozijn te voldoen. Die ermee naar de kolenboer gaat voor de voorraad kolen van deze winter. De kolenboer loopt naar de herberg en betaald zijn nota van 50 euro voor het huren van het zaaltje. De man is verbaasd over het eerst zo stille dorpje wat in de namiddag opeens toch levendig lijkt te zijn. Hij krijgt een telefoontje het klinkt nogal haastig hij moet naar huis komen zijn dochter heeft een zoontje gekregen. Hij is Opa geworden. De man rent de Herberg binnen en verteld van het goede nieuws. Hij verontschuldigt zich bij de Herbergier en vraagt of hij de kamer kan annuleren. De herbergier gaat akkoord, de man EN de vijftig euro verlaten het dorp. Alle rekeningen in het Dorp waren die middag betaald.

De documentaire en dit verhaal geven aan dat iemand in het dorp de vreemde man moet zijn. In onze samenleving is de vreemde man de Bank. De Bank in handen van de staat/regio geven en zodoende democratisch aansturen kan dus een deel van de oplossing zijn.

Een probleem ontstaat bij het heffen van rente in combinatie met het nastreven van groei. Zonder toevoeging van nieuw geld leidt dit onherroepelijk tot het failliet van kleinere bedrijven (elfde schijfje) en mediamarktizering, bulkbanken, bulkbedrijven, bulkboeren, bulksupermarkten, bulkkranten en bulkreligies.

De vrije markt werd een farce van wat het had kunnen zijn.

Eerst gaat de kleine schilder falliet, dan de Kolenboer, de Bakker en uiteindelijk sluit de herberg haar deuren. Het eens zo gezellige dorp loopt leeg want de bewoners kunnen fortuin maken in Bulkstad. Een tijdje ging het goed tot een vreemde man met een kaasschaaf kwam het moest sneller en efficienter en goedkoper want: Groei en rente en aandeelhouders, en druk en sigaren. We wisten niet meer hoe we moesten leven een weg terug leek onmogelijk.

Plastic rozen.. Ze leven in betonnen dozen. Blijkbaar leefden ze verkeerd.. Lalalalalala. Ik was een kind hoe kon ik weten dat dat voorgoed voorbij zou gaan! Lalalala..
En langs het tuinpad van mijn vader zag ik de hoge bloemen weer staan.

Het dorp Wim Sonneveld
Ja Rienk een mooie reactie met een bijzonder sprekend voorbeeld.

De zo vredige samenleving in een dorp van mensen met hun zelf gekozen betaalmiddelen.Gewoon onderling afgesproken.Wanneer groei ook onderling wordt afgesproken is er nog niets aan de hand. Zie als voorbeeld:

www.z24.nl/analyse/artikel_241465.z24/Rijkste_dorp_China_opent_megahotel.html

Er wordt gewoon democratisch afgesproken, gedoseerd en evenwichtig een nieuwe hoeveelheid betaalmiddel te maken om groei te bewerkstelligen.

Er werd afgesproken een bepaald percentage van de groei in een gezamenlijke spaarpot te storten.De Bank

Veel gemeenchappen in het verleden konden het zo vredig en evenwichtig volhouden.

Met hebzucht als drijfveer wilden sommige inwoners van het dorp meer hebben dan anderen.Er werd gesjoemeld met de spaarpot.Én er werd geclaimd dat zij harder werkten dan anderen en meer betekenden voor de gemeenschap.Achterblijvers wilden niet achterblijven en begonnen tegengas te geven.Zo ontstond er een clubje met de grootste mond en de meeste middelen.

Nu was niet langer hebzucht de drijfveer maar angst.Angst voor verlies.Niks doen betekende dat de poten onder je stoel werden vandaan gezaagd en dat de bestaanszekerheid in het geding kwam.
Existentiele angst dus.


Deze scheefgroei zien we tot op de dag van vandaag.Maar nu buiten alle proporties.In perioden van crisis wordt rijkdom niet vernietigd.Het wordt alleen maar verplaatst.Verplaatst naar een handjevol lieden met een grote mond en alsmaar meer middelen om minder draagkrachtigen te verpulveren.

En dan nog de rente..waarom eigenlijk?

Misschien later nog eens meer.

Dank voor je bijdrage,


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.