De Herberg

De Truuk van Nathan.

    door Harry, 08/11/2011 14:20. #41848. 4 reacties, laatste


''In tijden van crisis wordt rijkdom niet vernietigt.Het wordt alleen maar verplaatst."

Larry Bates. Amerikaans econoom en voormalig bankier.Aandeelhouders worden gedreven door hebzucht en geldgeilheid.Dit maakt hun psychologie heel precair.Wanneer de
jacht op geld niet goed gaat en wordt verstoord door invloeden van buitenaf,slaat de angst toe.De angst om hun verworvenheden
weer kwijt te raken.Sommigen echter hebben meer lef en vaak ook meer middelen dan anderen om een recessie te doorstaan.
Niet alleen om de recessie te doorstaan maar ook om er rijker dan ooit te voren weer uit te komen.

Bij faillisementen van bedrijven maar ook van hele landen,die vaak doelbewust door de hele slimmen worden veroorzaakt,
staan de gieren met hun geslepen klauwen te wachten om de failliete boedel voor een habbekrats over te nemen.Zo worden
de dommeren door de slimmeren opgegeten.

Zo wilde de in London wonende Nathan Rothschild,een rijke bankier, in het bezit komen van de Engelse Centrale Bank.Hij was al heel erg rijk maar nog niet rijk genoeg. Zo vond hij zelf.Maar hoe deed hij dat eigenlijk?

In 1815 ontsnapte Napoleon Bonaparte van Elba.Tegen ieders verwachting in wist hij op nieuw een groot leger op de been te brengen.De toenmalige geallieerden,Britten, Nederlanders,Pruissen en Hannoverianen, riepen een vergelijkbaar leger in het leven.Het grootste deel van dit leger, de Britten,werd gefinancierd door de Engelse Centrale Bank. Deze Centrale Bank was opgericht door aandeelhouders.

De ontsnapping van Napoleon culmineerde uiteindelijk in de slag bij Waterloo.Hier stonden twee legers van vergelijkbare omvang
tegenover elkaar.De uitkomst was dus onzeker.De aandeelhouders van de Engelse Centrale Bank hielden hun hart vast.Wanneer
Engeland deze slag verliezen zou dan raakten zij hun investeringen kwijt.

De slag werd gevolgd door medewerkers van Rothchild die hem van de uitslag op te hoogte brachten.Tijdens de beursopening in London de dag erna, begon Rothchild zijn aandelen in de Engelse Centrale Bank te verkopen.Mede-aandeelhouders leidden hier uit af dat Nathan Rothschild wist dat Engeland de slag bij Waterloo verloren had en begonnen langzaam maar zeker collectief in paniek te raken.De paniek werd steeds blinder en uiteindelijk verkochten zij hun aandelen voor minder dan 5% van de oorspronkelijke waarde.

Het laat zich raden wat Nathan Rothschild met de gedumpte aandelen deed.Zo kon hij de Engelse Centrale Bank aan zijn toch al grote imperium toevoegen.

De wankele psychologie van hebzuchtige beursgangers werd hiermee op eenvoudige wijze omver geblazen.

Deze hebzucht nu is spreekwoordelijk voor de manier waarop mensen zich al sinds mensenheugenis gedragen in de wereld.

Laat ik in dit licht eens kijken naar de Europese Schuldencrisis, waarbij ik vooral niet moet vergeten mijn handen ook
eens in mijn eigen boezem te steken.
...Maar aan de andere kant ook hoe ons geld wordt gemanipuleerd door lieden die daar veel meer grip op hebben.

Zo wordt mijn zuur verdiende inkomen (net weer zeven dagen achter elkaar Bwahh !) langzaam maar zeker bij me vandaan gestolen.Patjakkers. Duizend
bommen en granaten.


De kranten en de TV staan bol van ellende. Als er ook maar ergens in de wereld iets naars gebeurt, dan wordt dat breed uitgemeten in de media.
Ok, dat zij zo.

Maar het leven kent ook andere kanten. Er is ook liefde en zelfopoffering. Er is ook veel moois, als was het nu alleen maar in de herfstbladeren.

Is het dan nodig om ook nog in de geschiedenis op zoek te gaan naar ellende en verdorvenheid? Alsof dat in het heden al niet genoeg gedaan wordt. Dat is niet waar ik dit forum aan zou willen toeweiden. Het lijkt mij teveel op de calvinistische onbekwaamheid tot enig goed en de geneigdheid tot alle kwaad. Ik zoek liever naar andere mogelijkheden van het menselijk bestaan. In mijn contacten met mijn medemensen heb ik genoeg ervaringen opgedaan die mij rechtvaardigen in een andere kijk op de mens, dat de mens in staat is tot tot liefde, schoonheid, zelfopoffering en nog veel meer van dat grootse moois. Ik weiger om mij te laten gevangenzetten in een boze kijk op de mens en mijn relatie tot mijn medemens daardoor te laten bepalen.

Bovendien ben ik niet blij met de verwijzing naar de Rothschilds. Dit verhaal, waarvan ik de juistheid niet kan beoordelen, heeft een rol gespeeld in de verdachtmaking van de joden door de nazi's.
Voor alle duidelijkheid: dat is natuurlijk niet de bedoeling van Harry, daar ken ik hem te goed voor. Ik ken Harry uit ons persoonlijk kontakt als een zachtaardig en liefdevol mens, en verbaas me steeds weer over de zwartgalligheid zoals hij die soms toont in dit forum.Ja Bram, een mens heeft verschillende kanten.Ook ik moet wel eens met mijn schaduwen vechten.Het is niet zozeer het schouwen van de mens als wel het schouwen van mezelf.

Het is een periode.Daar kom ik wel weer door heen.Denk ik.

Want ik ben niet een uitgesproken somberaar en ook niet uitermate blijmoedig.En hoewel ik beide uitersten wel eens kan beleven bevind ik me als regel aan de blijmoedige kant van het midden.

Het voorbeeld van Rotschild was niet bedoeld als opruiing of jodenhaat.Het was bedoeld te schoppen tegen systemen waar ik me tegen verzet en waar ik ook persoonlijk last van heb.


Harry, natuurlijk was dat voorbeeld door jou niet bedoeld als oproep tot jodenhaat. Daar heb ik je geenszins van verdacht. Nou nee zeg.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.