De Herberg

De andere roodborst

    door Linda, 25/12/2011 23:09. #42123. 3 reacties, laatste

Enige tijd geleden las ik een mooi verhaal over roodborstjes. Er was een congres waar verschillende ideeën en principes werden besproken die van van wezenlijk belang zijn voor iedere zich serieus nemende roodborst. Over het onverklaarbare waar eigenlijk iedere roodborst in zijn leven tegen aan vliegt. Omdat zo'n congres het nodige losmaakt, werd er door verschillende roodborsten over nagepraat en konden het eigenlijk niet eens worden. Een dapper roodborstje wilde de theorie in praktijk brengen en werd onder de voet gelopen. Een roodborstje liet al de theorie los en hielp dat arme gewonde roodborstje en steunde hem met zijn opbeurende lied.

Nu is er waarschijnlijk weer zo'n congres geweest. Er is een roodborst in mijn tuin. Hij lijkt te weten wanneer ik uit mijn werk kom, of boodschappen heb gedaan en verder heel vaak wanneer ik in of uit de tuin ga, maakt hij zich kenbaar. Hij is niet bang, vliegt rakelings langs mij, of gaat rustig op zijn gemak mij bekijken. Aangezien ik hem ook interessant vind doe ik hetzelfde. We hebben oogcontact en zijn steeds een armlengte van elkaar verwijderd. Als ik opsta, blijf hij rustig op zijn plek en af en toe brengt hij zijn gezang te horen. Fffiet, fffiet, fffiiiiet. Ik probeer hem na te doen, wat mij niet lukt, maar hij richt zijn hoofd naar boven en laat het nog eens horen.
De volgende dag begroet hij mij, hij buigt zijn hoofd naar mij, ik knik terug maar denk dat ik het me verbeeld maar hij doet het nog een keer en om te laten zien dat het serieus is nog een derde maal.
Ach ik weet werkelijk niet wat die deze roodborst voor moois op dat congres heeft geleerd of begrepen, misschien is hij zelfs niet eens op het congres geweest. Wat wel is, ik kijk er naar uit en blijf het bijzonder waardevol vinden dat we oogcontact hebben en bewondering voor elkaar.


Hoi Linda,
Inmiddels kennen we de roodborstjes uit het verhaal van Bram natuurlijk.
Daarom ben ik heel attent op deze vogeltjes als ik in mijn tuin in Spanje aan het "werk" ben.
Opmerkelijk is het dat ik dezelfde ervaring heb zoals jij dat beschrijft met jouw roodborstje.
Het lijkt inderdaad of ze je aankijken en contact met je zoeken.
Bang zijn ze zo wie zo niet.
Ik ben er nog niet achter of het steeds het zelfde beestje is of een vriendje, vriendinnetje mag ook.
Probeer ik nog uit te zoeken en laat ik je het resultaat weten. (geduld is hier een schonen zaak Linda)
Misschien moeten we Bram nog eens raadplegen om ze te kunnen verstaan.
Fijne dagen nog en een goed jaarwisseling.


Wim, normaal ziet een roodborst een bepaald( behoorlijk groot) gebied als zijn territorium. Dit zal hij verdedigden als er een ander mannetje langskomt. Dit gebeurt door zijn gezang en als de tegenstander heel vasthoudend is door tegen hem op te vliegen. Hoe succesvoller hij is, hoe groter de kans dat een vrouwtje in het voorjaar dat gebied en daarmee dus ook het mannetje wel heel aantrekkelijk vindt.
De kans dat zoals in het verhaal van Bram dat er meerdere roodborstjes met elkaar in gesprek zijn is dus relatief heel klein maar dat ze het met elkaar niet eens zijn heel erg groot. Om nog verder te gaan de roodborst is waarschijnlijk steeds dezelfde, tenzij er al een paar gevormd is.
Wanneer dit zo is, zal je ook duidelijk de verschillen kunnen waarnemen.
Mocht je de roodborst trouwens op 1 januari zien, dan voorspelt deze jou volgens de Engelsen een gelukkig nieuwjaar.
Een goede jaarwisseling toegewenst en een bijzonder mooi jaar.Er schuilt in jou een groot bioloog in jou Linda.
Dank voor deze extra info over het roodborstje.
Kan ik goed gebruiken in 'mijn tuinproject'
En op 1 januari let ik extra op.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.