De Herberg

Maskers van Fayum

    door Baudolino, 02/09/2012 22:45. #43259. 2 reacties, laatste

Ik heb een avondje gitaarspelen achter de rug. Zowaar voor het eerst een eigen stukje gemaakt. Maanden geleden zag ik de Maskers van Fayum op deze website. Een korte notitie uit mijn dagboek:


Maskers van Al Fayum

Opeens werd ik geconfronteerd met de gezichten van mensen die duizenden jaren geleden overledenwaren. Geen beeldhouwwerken, geen kunstzinnige interpretaties. Het waren geschilderde foto's. Alles wat die mensen wilden uitdrukken met hun gelaat, was vastgelegd in die schilderijtjes. Je keek ze als het ware recht in de ziel.

Dat creeerde een emotie die krachtig genoeg was om het besef van tijd naar de achtergrond te dringen. Het was er nog steeds, maar het werd even niet gezien.

Dat was het momentum, een sleutel om even naar binnen te gaan in de eeuwigheid, in de eenheid. Magnificent!

Wat er gebeurd is, is dat zich een procedé ontwikkelde, dat werkte. De juiste centra werden op het juiste moment geraakt, en emaneerden de juiste mix van energieen om de deur te openen.

Het kwam door het verhaal, en door de schilderijen. Hoe zet je dat om in muziek? Dat heb je tenslotte geprobeerd. Het eerste stukje serieuze muziek, met een echte sequens, een kop en een staart. En je kunt het nog op verschillende instrumenten spelen ook! Dat stukje muziek is gemaakt zonder gedachten. Je hebt die technieken toegepast die zich aandienden en je hebt alleen maar geluisterd. De rest gebeurde vanzelf. Je mijmerde over een tekst terwijl je speelde, de schilderijen op je scherm. Dat bijzonder lieflijke vrouwengezicht, sterk, zelfbewust, liefdevol. Ronde konen, diepzwarte ogen, uitnodigend, niet sexueel,maar veel meer dan dat.

Van gepaste stilte, naar groeiend weten, naar speelsheid, naar een groeiend gevoel. Aangemoedigd, verwarmd en vol warme liefde, dankbaar, ik ben even thuis. En dan terug, de heuvel af, rennend, zigzaggend door het gras naar beneden, naar het diepe meer van vergetelheid. Maar het is goed, je bent hersteld, je straalt. Anderen vangen dat weer op, gaan weer verder op hun eigen reis. Eens zul je op de top van de berg staan, en dan ga je op in ALLES. Dan weet dat je bent wat je ziet.


Baudolino ik ben heel nieuwsgierig geworden naar de door jou gemaakte muziek, geinspireerd door het zien van de Maskers van Al Fayum!

Is het mogelijk hier iets van op het forum te plaatsen?

Hihi, als ik er in slaag om een goeie opname te maken


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.