De Herberg

Over de Liefde...

    door Harry, 18/01/2013 09:15. #44077. 13 reacties, laatste


Eerst dacht ik een paar strofen de citeren
uit een hoofdstuk van Coelho's manuscript
uit Accra.Maar al lezende kon ik eenvoudigweg niet kiezen.Simpelweg omdat ik mij in ieder geschreven woord terug vond.


Willen we de woorden van de liefde kunnen horen, dan moeten we haar in elk geval de kans geven dichtbij te komen.Maar komt ze dichtbij, dan zijn we bang voor wat ze ons te zeggen heeft. Want de Liefde is vrij; haar stem wordt niet aangestuurd door onze wil of door onze in-spanning.Iedere verliefde weet dat, maar er is niemand die daar¬naar handelt. Ze denken dat ze de liefde kunnen verlei¬den met onderdanigheid, macht, schoonheid, rijkdom, tranen en glimlachjes.Maar de ware Liefde is die welke verleidt en zich nooit laat verleiden.
Liefde verandert, liefde heelt. Maar soms legt ze een fatale hinderlaag en verwoest ze degene die de keuze maakte zich volledig over te geven. Hoe kan deze kracht die de wereld beweegt en de sterren op hun plek houdt zo opbouwend en tegelijkertijd zo verwoestend zijn?
We zijn gewoon te denken dat geven en ontvangen vanzelfsprekend met elkaar in balans zijn. Maar wie liefheeft in de hoop dat zijn liefde beantwoord wordt, verdoet zijn tijd.Liefde is een daad van vertrouwen en geen ruil.

Het zijn de tegenstellingen die de liefde doen groeien. Het zijn de conflicten die het haar mogelijk maken aan onze zijde te blijven.Het leven is te kort om belangrijke woorden in ons hart verborgen te houden.
Woorden als: "Ik hou van jou."
Maar verwacht niet altijd hetzelfde terug te horen. We hebben lief uit pure noodzaak. Zonder de liefde ver¬liest het leven alle zin en houdt de zon op met schijnen.Een roos droomt van de bijen die komen, maar er komt er geen.
De zon vraagt: "Ben je het wachten niet moe?" "Jawel," antwoordt de roos. "Maar als ik mijn blaadjes sluit, verwelk ik."
Daarom blijven we, zelfs al komt de Liefde niet, voor haar openstaan. Op momenten waarop de eenzaamheid alles lijkt te verpletteren, is doorgaan met liefhebben onze enige mogelijkheid tot verzet.

*

Het hoogste doel van het leven is liefhebben. De rest is stilte.
Liefhebben is pure noodzaak. Zelfs al leidt dat ons naar het land waar de meren uit tranen bestaan. O gehei¬me, mysterieuze plek, land der tranen!
De tranen spreken voor zich. En als we denken dat we alle tranen gehuild hebben die we moesten huilen, houdt de stroom nog niet op. En als we denken dat ons leven één lang tranendal zal worden, zijn de tranen plotseling weg.
Omdat we erin slaagden ons hart open te houden on¬danks ons verdriet.

Omdat we ontdekten dat degene die vertrok niet de zon meenam en ook geen duisternis in zijn plaats achter-liet. Hij vertrok alleen maar - en in elk vaarwel klinkt hoop.
Beter de Liefde gekend en verloren te hebben dan nooit te hebben liefgehad.

*

Onze enige echte keuze is ons onder te dompelen in het mysterie van deze oncontroleerbare kracht. Natuurlijk kunnen we zeggen: "Ik heb al veel geleden en ik besef dat dit ook geen stand zal houden", en zo de Liefde van onze stoep verjagen, maar als we dat doen, zullen we bij leven dood zijn.
Omdat de natuur de uitdrukking is van Gods Liefde. Ondanks alles wat we doen, zal de natuur doorgaan met van ons te houden. Laten we daarom de lessen van de natuur respecteren en begrijpen.
We hebben lief omdat de Liefde ons vrijmaakt. En we beginnen dingen te zeggen die we zelfs niet durfden te fluisteren, niet eens tegen onszelf.
We nemen het besluit dat we voortdurend uitstelden.We leren "nee" te zeggen, zonder dat woord te be-schouwen als iets waarop een taboe rust.
We leren "ja" te zeggen, zonder bang te zijn voor de gevolgen.We vergeten alles wat ze ons over de liefde geleerd hebben, omdat elke ontmoeting anders is en haar eigen angst en euforie met zich meebrengt.

We zingen luider wanneer de geliefde ver weg is en fluisteren gedichten wanneer hij dichtbij is, zelfs al luistert hij niet en hecht hij geen enkel belang aan ons geschreeuw en gefluister.We sluiten onze ogen niet voor het Universum om dan te klagen: "Het is donker." We houden onze ogen goed open, we weten dat het licht ons onvermoede dingen laat doen. Dat hoort bij de Liefde.Ons hart staat open voor de Liefde en we geven er ons zonder vrees aan over, omdat we niets meer te verliezen hebben.Dan ontdekken we, bij thuiskomst, dat daar al iemand op ons wachtte, op zoek naar hetzelfde als wij en ten prooi aan dezelfde verlangens en zorgen.Want de Liefde is als water dat in een wolk verandert: het stijgt op naar de hemel en kan alles van een afstand bezien - terwijl het beseft dat het op een dag terug moet keren naar de aarde.
Want de Liefde is als de wolk die verandert in regen: hij wordt aangetrokken door de aarde en maakt het veld vruchtbaar.Liefde is slechts een woord, tot we besluiten dat ze ons met al haar kracht mag bezitten.Liefde is slechts een woord, tot iemand komt om er een betekenis aan te geven.Geef niet op. De deur gaat meestal pas open met de allerlaatste sleutel van de sleutelbos.'


@Het hoogste doel van het leven is liefhebben.

Hoi Harry, als er al een (hoogste) doel van het leven is, is dat m.i. Liefde Zijn.


Grappig.
Na Aleph wil ik niks meer lezen van Coelho.
Iemand die er zo trots op is dat ie een 'audience' bij Putin heeft en tegelijkertijd de mond vol heeft van liefde..is in mijn ogen hoogst suspekt..

Sowiso is de enige liefde waarover Coelho praat die tussen een man en een vrouw..

Eros, nicht Agapé

Als het hoogst doel van het leven liefhebben is, is dat niet de exclusieve liefde voor één of misschien een kleine groep mensen, maar voor het leven en al het levende, en zelfs (of juist) voor de steen uit johan's gedicht...

Mooi Liesbeth.Een algemene universele liefde.Er valt heel veel te vinden en zeggen over liefde.Eigenlijk zou je in dat begrip zoveel mogelijk moeten insluiten.
Dus zou weinig mogelijk uitsluiten.
De liefde tussen man en vrouw is wat mij betreft heus niet alleen eros.Haast het tegendeel zou ik zeggen.Want wanneer eros is opgebrand dan moet er nog wel wat overblijven.

Aan de andere kant eros uitsluiten maakt het begrip liefde weer incompleet.Terwijl ik er voor wil waken(met klem)om eros
bovenaan het lijstje te plaatsen.Juist omdat er nog heel veel andere soorten van liefde zijn.

De steen uit Johans gedicht en de gedachte aan iedere ziel-met het complete leven erachter-die de steen ooit in de handen heeft gehad,brengt de steen inderdaad tot leven.

Kortom Liesbeth, het begrip liefde en alles wat daar mee samenhangt en alles wat de mensen daarvan van vinden en alles wat de liefde teweeg heeft gebracht,is volgens mij toch wel het meest besproken onderwerp hier op dees' aardkloot.

Over Coelho..tja dat wist ik niet.Ik moet zeggen dit boek Manuscript uit Accra boeide me erg.Evenals De Beschermengel.Aleph daarentegen boeide me helemááál niet.Ik kon er niet doorheen komen en heb het aan de kant gepleu....

Het begrip Agapé...Ik heb van je geleerd
Dank je wel Liesbeth..


"De steen uit Johans gedicht en de gedachte aan iedere ziel-met het complete leven erachter-die de steen ooit in de handen heeft gehad,brengt de steen inderdaad tot leven. "

dat is zo mooi, hé
dat is uiteindelijk toch dat wat liefde doet, tot leven wekken...
Of wakker maken.

Voordat ik mijn huidige man leerde kennen, zat ik in een behoorlijk diep gat na een zeer moeilijke relatie met een alkoholist, met veel verbale en soms zelfs physiek geweld.
Ik met mijn toenmalig konzept van de liefde dacht dat liefde opgave en helpen was.
Het is toen heel 'dood' geworden in mijn leven.
En toen ik mijn man leerde kennen, was het alsof die liefde mij wakker kuste, het heeft mij weer levend gemaakt, en de wereld was ineens weer vol kleur en wonderen.

Nou zul wel zeggen, dat is gewoon verliefdheid, maar het was meer..

Agapé is geloof ik hetzelfde als Ahava, (misschine weet Bram daar meer over..) dat woord ken ik ook van Rob Bell, heb veel filmpjes van hem gekeken en boeken gelezen. Hij maakt (in mijn ogen) van God weer een God van liefde, en niet van oordeel.
vimeo.com/32106940 vind ik een mooi
filmpje.
Het liet me in ieder geval wel realiseren hoe liefde in de taal tekort komt, "ik hou van mijn vrouw en ik hou van Taco's" hetzelfde woord maar absoluut met een andere dimensie (althans dat hoop ik toch..)

Ik denk dat de ware liefde, die jij bedoelt,misschien niet in woorden te vangen is, Harry, en dat daar de oorzaak voor vele problemen ligt.
Onze verwachtigen t.o.v. de liefde die we dan onze partners opleggen.

Krishnamurti schrijft daar geloof ik ook over hoe je op het moment dat je afhanlelijk van iemand bent er geen liefde meer is. (hij is geloof heel skeptisch over liefde binnen relaties)

Ik geloof absoluut aan de liefde binnen relaties, alleen het dagelijkse leven met vieze sokken en ruzieende kinderen en problemen op het werk vraagt wel erom dat je altijd bewust blijft waarom je van iemand houdt. Niet omdat hij "je echtgenoot" is, kostwinner, vader, maar om de kleur van zijn stem, hoe hij met de hond speelt, hoe hij zijn eigen weg gaat, als alle andere zeggen dat ie het anders moet doen, hoe hij de buurvrouw helpt, hoe hij huilt als er een vliegtuig neergestort is, hoe hij zich helemaal kan verliezen in een of ander technisch probleem, kortom om wie hij werkelijk is..


enne Coelho, ach ik heb aardig wat van hem gelezen, sommig vond ik goed, maar ik erger me aan dat hele guru-gedoe van hem, en ik vond het boek "11 minuten" al ietwat zynisch met betrekking tot vrouwen, en Aleph was daar een bevesteging van.
In ieder geval is hij zijn geloofwaardigheid bij mij verloren.
Maar dat is mijn persoonlijke mening, er zijn er genoeg die Rob Bell een idioot vinden.Dank je Liesbeth.

Ik heb erg veel respect voor je wijsheid.

En Rob Bell...dat ga ik nog wel eens uitzoeken allemaal.


wijsheid? Nou ja dat is relatief. Zo hier voor de computer theoretisch is het allemaal makkelijk, maar als ik na een dagje werken thuiskomen en het hele huis is (in mijn ogen) een puinhoop dan is er weinig wijsheid...
;-)))19/01/2013 11:11

Google is naar 11.11Hoi Harry, over dat 11.11 en 22.22 dat herken ik. Dat ik dan net op een klok of apparaat kijk, dat dan net die tijd zo aangeeft. En alsof ik dan "moet" kijken....


Ja Yvonne.Het betekenisvolle toeval.Ofwel het in plaats én ruimte samenvallen van een energie van buitenaf
én een energie van binnen uit.

Een belletje.Een wekkertje.

Misschien valt het je op dat wanneer je aan dit fenomeen meer geloof en waarde hecht,het ook vaker gaat voorkomen.

Enige tijd geleden had ik het heel vaak.
Vervolgens was er een periode waarin ik er géén geloof meer in had en daarmee verdween het ook.

Nu,onlangs,komt het geloof daarin weer een beetje terug.Waardoor ik ook weer steeds vaker met dit soort "toevalligheden"wordt geconfronteerd.

Ik heb mezelf aangeleerd om wanneer ik dat 11.11 0f 22.22 zie,meer aandacht te besteden aan datgene wat er exact op dat moment in mijn hoofd omgaat.
Nogal eens raak ik dan geinspireerd om iets te doen of juist iets te laten.


Ook toen ik er niet in geloofde Harry, was het net alsof ik juist dan moest kijken. Later vertelde me iemand dat het spirituele meestergetallen zijn?

Mijn achterbuurman is nooit met spiritualiteit bezig geweest en nu is zijn broer en buurman en dus ook mijn achterbuurman, heel plotseling overgegaan, en nu ziet hij constant deze getallen.


's nachts wordt ik vaak wakker om 3.33 , 4.44 en minder om 5.55
Grappig om te merken hoe goed mijn klok is. Wat ik dan ook voor mezelf doe is betekenis geven aan het tijdstip of aan de droom ervoor. 3.33 zie ik als ingeving/ doorwerking van het Goddelijke, heling,herstel 4.44 als iets wat gaat veranderen of aan het veranderen is. 5.55 vind ik wel grappig maar heb hier niet echt een concreet gevoel bij.

Verder ik heb het manuscript van Acra gelezen. De inhoud vind ik heel bijzonder, maar was verbaasd een Kopie van de profeet van kahil Gibran te lezen.Ja Linda, er zijn heel veel manieren om naar een getal te kijken.In de Kaballah maar ook in andere vormen van numerologie en getalsymboliek is het aantal interpretatie's zeer talrijk.

In ons huidige digitale tijdperk komen we nogal eens een opéénstapeling van enkelvoudige getallen tegen.Er wordt beweerd dat herhaling van een getal het enkelvoudige begrip versterkt.

Dus 3 is heilig en 3.33 is héél héél erg heilig.

Het gaat natuurlijk met name om de "toevalligheid" om de "treffendheid"

Zo komt het wel eens voor dat na een week lang hard werken ik in slaap val en bij het wakker worden mijn wekker op

55.55 uur staat.


Je kunt als mens aan van alles en nog wat de betekenis geven die je maar wilt. Verzin maar wat. Betekenis is altijd gratis verzinbaar.
En vervolgens kun je dan net doen alsof die betekenis niet door jou zelf verzonnen is, maar een waarheid is die los van jou bestaat.
En zo weef je, net als een rups, een cocon om je heen, maar dan van betekenis. Anders dan veel mensen, begrijpen rupsen dat je die cocon daarna weer moet verlaten.

Er gebeurt hier op dit ogenblik helemaal niets. Wat zou daar nou weer de betekenis van zijn? Help!


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.