De Herberg

De Koker.

    door Harry, 20/03/2013 11:46. #44428. 10 reacties, laatste


Op de bank zit ik doelloos.Rusteloos.Ik staar maar ik ben toch onrustig.Ik staar.
Ik staar naar de klok.Tik..tik..

Heb ik dan niets geleerd? Denk ik.Helemaal niets? Niks willen of niks kunnen leren.

De klok trekt.Er onstaat een koker.Aan het einde van de koker de klok.De wijzer tikt steeds dezelfde kant uit.Tikje voor tikje.
Ze komen nooit meer terug.Die tikjes.
Ik word bang in die koker.Elk tikje brengt mij dichter bij het laatste tikje.

Ik moet wat doen met mijn leven.Maar wat?Ik vlucht.Ik vlucht in de vergetelheid.Naar mijn jeugd.Ik vlucht naar mijn modeltreinenzoldertje.In de vergetelheid.De vergetelheid benauwd me.Heden en verleden benauwen me.

Heb ik niets geleerd?

Tik..tik..


Misschien Harry is de tekst die ik zojuist in m´n brievenbus vond wat simpel.
Maar toch...

`Uiteindelijk zullen we toch altijd weer uitkomen bij het verbazingwekkende feit dat we lopen, eten, slapen, voelen en ademen; dat we leven, of we nu diep in gedachten zijn of doelloos de dag voorbij laten glijden. En als we inzien dat juist dat de allerhoogste religieuze ervaring is, zullen we het laatste geheim kennen en meelachen met de goden. Want de goden lachen om zichzelf.`

Alan WattsHarry, je zegt:
"Ik moet wat doen met mijn leven."
Hoezo, Harry? Van wie moet dat?
Doe je dan nu helemaal niets? En als je helemaal niets doet, wat is daar dan verkeerd aan? En wie bepaalt dat?
Ik vind die tekst van Alan Watts die Nij hierboven plaatste bepaald niet simpel.
Je bent vrij, zelfs vrij om niets te doen. Je moet niets.


@Je bent vrij, zelfs vrij om niets te doen...

Je kunt van alles bedènken wat je wilt doen of moet doen, maar het Leven kun je niet denken, je kunt het alleen maar 'Leven'. Het Leven-zelf is vrij!

Met het denken kunnen we ons fysieke bestaan ingewikkeld maken, of ook wel gemakkelijker, afhankelijk van de omstandigheden, of van de problemen die de mens zelf maakt (met z'n denken..)

Maar het Leven blijft het Leven en het Leven is datgene wat ons kan doen meelachen met de 'Goden'..
Volgens mij is dát hetgeen Alan Watts bedoelt, in het stukje van Nij.
Veel Dank.In al het hierboven geschrevene vind ik wel iets terug.

Ik doe mijn best om dit soort inzicht te laten beklijven.Zoals ik al jááren bezig ben met het zoeken naar inzichten.Daar kan ik maar beter mee stoppen.Want dat zie ik nu allemaal als verloren tijd.

Ik heb erg veel last van een sterk verminderend zelfvertrouwen.Zeker waar het alle kerngebieden van het leven aangaat.

Vermanende stemmen die mij tot stilstand dwingen.Stemmen die mij in een hoek schoppen in die mij dwingen daar te blijven zitten.En die mij toebijten niet iets waard te zijn.

...Maar dat komt wel weer goed.Ik heb al een jaar lang geinvesteerd in een gezonde lifestyle.3 tot 4 keer per week sporten.Niet roken.Niet drinken.Niet seksen.Allerlei gezonde dingen knagen.Op tijd naar bed.Op tijd weer op.
En het voornemen om daar tot het einde mijner dagen mee door te gaan.

Dus veerkracht voldoende...@...Maar dat komt wel weer goed.Ik heb al een jaar lang geinvesteerd in een gezonde lifestyle.3 tot 4 keer per week sporten.Niet roken.Niet drinken.Niet seksen

Hoi Harry, waarom ben je zo streng tegen jezelf? Lijkt me zo zwart/wit?


Dag Harry, ik bewonder de eerlijkheid waarmee je jezelf hier laat zien. Want dat betekent dat je ook eerlijk bent tegen jezelf over jezelf. Als je in het leven al wilt veranderen dan is die eerlijkheid over jezelf een eerste vereiste. Zonder dat kom je niet verder.
Een tijdje geleden vertelde je dat je bij het ontwaken een enorm geluksgevoel had ervaren. Kun je je dat nog herinneren? Ik bedoel, dat het gebeurde weet je natuurlijk wel, maar dat gevoel, kun je daar nog iets van oproepen, al is het maar vaag?


Een asceet van jezelf maken Harry, zal je ook niet veel verder brengen, dat geeft volgens mij alleen maar meer spanningen en ontaard uiteindelijk in fanatisme.
Als je het roken kunt laten dan heb je een overwinning behaald!
Maar met mate genieten van de goede gaven van deze aarde, zoals een wijntje of iets dergelijks, dat kan je alleen maar stimulleren.
Zo, verder zal ik niet de zedepreker uithangen. Wens je veel sterkte op je weg!In de paar maanden dat ik op Bram zijn site aan het rond surfen ben heb ik aardig wat verhalen en standpunten van jou gelezen Harry. Standpunten waar je soms weer van terug kwam, ik heb om sommige van je verhalen een traantje gelaten en om andere hartelijk gelachen. Mijn inziens een veelzijdige, bijzondere en unieke man. Dat jij dat ook in jezelf mag zien en bovenal mag voelen.Dank je wel Willeke.Ja Bram,

Van dat gevoel van rust en vrede kan ik af en toe wat oproepen.Vagelijk maar met verbetering.

Nooit zo intens echter als bij een spontane
overval van rust en vrede.hahaha.

..En hij werd overvallen door rust en vrede..haha.Gelukkig liep alles goed af..haha


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.