De Herberg

recept stampotje

    door Nij, 16/10/2013 17:55. #45100. 29 reacties, laatste

Voor de liefhebbers een heerlijk knolselderijstampotje

hoofdgerecht
2 personen
40 min

Ingrediënten
1 knolselderij
500 g kruimige aardappels
100 g Serranoham
1 theelepel olie
50 ml kippenbouillon (van tablet)
1/2 kuipje verse zuivelspread light (a 150 g)
1 eetlepel dijonnaise
1/2 zakje verse peterselie (a 30 g), fijngeknipt

Bereiden
Knolselderij in plakken snijden, schillen en in blokjes snijden. Aardappels schillen en in stukken snijden. In pan knolselderij met aardappel in bodempje water en zout afgedekt in 20 min. zachtjes gaarkoken. Plakken ham halveren. In grote koekenpan olie verhitten en ham aan beide kanten krokant bakken. Ham op laag vuur warmhouden. Knolselderij en aardappel afgieten. Bouillon verwarmen. Knolselderij en aardappel met bouillon, zuivelspread en Dijonnaise fijnstampen. Peterselie erdoor .

Smakelijk!


Heerlijk, Nij. Dat ga ik doen, vandaag niet meer, maar morgen zeker. Plat du jour (recept van de dag). Dat wordt genieten, alleen al omdat jij het zegt.
Alleen die zuivelspread zie ik niet zo zitten, uit pure onwetendheid over wat dat is. Zuivelspread?
Is zure room ook goed, denk je?
We zien wel. Iedereen is welkom.
Even denken, daar hoort volgens mij een Elzasser bij. Zure room is een beetje zuur, wat zou je dus denken van een Gewürztraminer? Beetje zoet, maar wel pittig.
Kom je zelf ook, Nij? Staat morgen op het menu.


Ja hoor ik ben morgen van de partij.

Zuivelspread is zoiets als smeerkaas, maar dan anders :-)
Ik heb zelf magere smeerkaas gebuikt die ik had liggen.

Lijkt me een heerlijk wijntje Bram!


Hoi Kastelein, in plaats van zure room adviseer ik creme Fraiche....

Ik ben benieuwd,
tot morgen!


We maken er een feestje van!


Hé, ik kom net de keuken uit om een wedstrijdje afwassen aan te kondigen, met heel leuke prijzen, maar waar is iedereen gebleven?


Ja, na het feest komt de afwas, buur Bram!
Hier heb je een lekker afwasmuziekje
www.youtube.com/watch v=zBLMWKEvShQ.
En nog wat: een beetje logion door het afwaswater doet wonderen. Dan is het alsof die afwas zichzelf afwast.
Een ballon, een ballon, een ballonnetje....


Woww wat een leuke originele buurvrouw heb jij Bram!


Die Bram boft maar met zo'n overbuurvrouw, Nij. Wil ik ook wel.


Is die overbuurvrouw niet de schrijver van het boek 'Gnosis en de kunst van het afwassen'?
Of was het 'Afwassen in de kracht van het Nu?'
Nou ja, het kan ook zijn geweest 'Afwassen zonder ego.'
O, ik weet het alweer. Het was 'Afwassen in geestelijk perspectief' met de geweldige subtitel 'De afwas, dat ben je Zelf'. Of was dat toch van iemand anders?
Nee, nee, dit is het: 'Afwas Ontsluierd. De geheime leer van de Wassers van het Verre Oosten.'
Weet je wat? Ik weet het niet meer.
Maar de afwas van gisteren staat er nog.


Ha ha Bram die overbuurvrouw lijkt wel wat op jou wat spitsvondigheid betreft.


Hey buurman, wat zeg je me nou, staat de afwas van gisteren er nog steeds?
Neem een voorbeeld aan de Grieken, die weten wel raad met zo'n stapel borden, die slaan ze gewoon lekker allemaal in 1 klap aan diggelen! Kom op kastelein, ga je herberg uit, pak die stapel borden op en loop er gewoon de straat mee op. Had je ook niet een of ander Forum in de stad, waar je regelmatig het hoogste woord voert met doorgeleerden? Neem die borden daar mee naartoe. Moet jij eens kijken wat er gebeurt! Je lacht je gek. En dan hang je in de tussentijd een bordje op de deur van je herberg, met de tekst, ben zo terug, maar ben nu even de afwas aan het doen en dan laat je dit filmpje draaien in je herberg. Wil jij dat even ophangen, buur. Mij lukt dat niet. Graag zonder mijn naam te vermelden, want die doet er nou ff niet toe.
Hier is 't filmpje: www.youtube.com/watch?v=UhDgpXWkFHE en het heet: Official Ottawa Greek Festival (GreekFest) Flash Mob.
Hè fijn. Dankjewel buur. Beter een goeie buur, dan verre Vriend! Nou Zorba, veel plezier met je afwas!!!Voorlopig heb ik een bord voor mn kop.Staat leuk, Harry, zo'n bord met wat restjes peterselie en serranoham voor je kop.


Hee, Buurman, lekker gegeten vandaag? Wat was je Plat du Jour?
Wij hebben vanavond dat lekkere knolselderijstamppotje van Nij gemaakt. En er nog wat restjes peterselie en serranoham, die we zomaar nog hadden liggen, aan toegevoegd. Was vurrukkulluk!
We hadden een vriend te gast en die vertelde dat ie gister op het Marktplein was en daar een dansende menigte aantrof met een man in het midden die stapels borden aan diggelen sloeg. Hoppa! De ene stapel na de andere ging eraan. Hoppa! Hoppa!
Die vriend vond het geweldig en zei: die man van die borden leek trouwens sprekend op jullie buurman weet je dat, maar dat zal wel een vergissing van me zijn, want die was toch kastelein of zoiets?
Ja, zei ik, dat klopt, maar het zou heel goed kunnen dat die dansende bordenman van gister op het Marktplein wel onze buurman was, want in zn vrije tijd is ie danser.
En toen ben ik zo vrij geweest, Buur, om hem het fimpje te laten zien op mn Ipadje dat ik onlangs maakte van jouw optreden met je dansgroep in Hoog Catharijne.
www.wimp.com/danceflashmob/
Hij vond het awesome! Nou, zei ie, zon buurman zou ik ook wel willen.
Daarna hebben we nog even gezellig samen staan afwassen en na nog een kopje koffie is ie weer zijns weegs gegaan.


Nouh, Buur, fijne avond verder, hee
Daaaag ~


Goeiemorgen, Buur, heb je nog even voor me? Ik was je gister nog iets vergeten te vertellen. M'n verhaal was nog net niet helemaal af. Je kent dat wel, dat knutselen en slijpen aan van die gedachtes. Je laat iets uit je mond rollen, je hoort het je zelf zeggen en dan denk je even later bij jezelf: dat kan beter Buuv, je zegt verdikkeme nog an toe, net niet precies genoeg wat je bedoelt.
En ik hoef jou, als doorgewinterde kastelein, niet te vertellen welk een misverstanden dat binnen een mum van tijd allemaal kan oproepen. Hoe de poppen dan per ipsum aan het dansen kunnen slaan!

Die vliegen dan zomaar eigenhandig en vanzelf alle kanten op, in, uit, en duikelen driemaal in de rondte van je tralala en zie dan de hele santenkraam nog maar eens op z'n plek te krijgen. Onbegonnen werk is dat, dus dat ga ik niet eens proberen. Lekker laten.
Ik zing dan liever een mooi liedje :

"Ik stond laatst voor mijn poppenkraam,
daar zag ik mooie poppen staan,
die poppen dronken poppenbier,
die poppen dronken poppenwijn,
wat zullen die poppen dronken zijn!"Dat vind ik nou zo fijn aan jouw Herberg Lach en Traan. Daar kan dat tenminste wèl. Daar kan je een tijdje later de boel lekker weer een beetje op orde brengen, verfraaien en oppoetsen. Of helemaal wegpoetsen. Schoonpoetsen. Clean desk maken.

Dat klopt toch, hee Buur, dat kan toch gewoon in jouw Herberg Lach en Traan? Ik zit natuurlijk een eindje weg, daar aan de overkant, maar ik meen toch dat ik je dat zelf zo af en toe zie doen. Dan veeg je de vloer eens lekker aan, poetst de tafels en stoelen helemaal schoon zodat ze glimmen en glanzen, zeemt de ramen, zet de vuilnis met een zwier buiten de deur en zet her en der een mooi vers ruikertje beeldschone bloemen in de vaasjes en laat je hele herberg eens lekker doortochten. Zodat alles er weer fris en spic en span, ja als nieuw bijstaat. Heerlijk!
En tot slot zie ik je dan altijd heel aandachtig een nieuw gerecht, een nieuwe Plat du Jour met een krijtje op je schoongeveegde bord schrijven. Je weet wel, dat bord, dat je buiten schuin en uitnodigend bij de entree hebt staan. En dan zet je er heel sierlijk in parelmoer, met van die mooie grote royale ronde krulletters boven: BIEN VENUE.


Nou, Buur, ik houd nu m'n mond maar, voor ik weer iets ga zeggen wat ik nou net niet precies bedoelde, want dan blijf ik aan de gang en ik heb nog van alles en nog wat te doen.
En bovendien: ik wil ook jou niet langer ophouden.
We zijn tenslotte al jaren prima buren met elkaar, en dan moet je de deur niet bij elkaar platlopen, hee, Buur!Hier is wat ik je wilde vertellen:

Hee, Buurman, lekker gegeten vandaag? Wat was je Plat du Jour?

Wij hebben vanavond dat lekkere knolselderijstamppotje van Nij gemaakt. Met crème fraîche. En er nog wat restjes peterselie en serranoham, die we zomaar nog hadden liggen, aan toegevoegd. Was echt vurrukkulluk!
We hadden onverwachts een vriend te gast en die vertelde dat ie gister langs het Marktplein kwam en daar pardoes een dansende menigte aantrof met een man in hun midden die stapels borden aan diggelen sloeg. Hoppa! De ene stapel na de andere ging eraan. Hoppa! Hoppa! Hoppa de Poppa!
Die vriend zat ons dat allemaal heel smakelijk te vertellen, had daar kostelijk van genoten en zei: die man van die borden leek trouwens sprekend op jullie overbuurman weet je dat, maar dat zal wel een vergissing van me zijn, want die was toch kastelein of zoiets?
Ja, zei ik, dat klopt, maar het zou heel goed kunnen dat die dansende bordenman van gister op het Marktplein wel degelijk onze buurman was, want hij is óók danser.

En toen ben ik zo vrij geweest, Buur, om hem het fimpje te laten zien op mn iPadje dat ik onlangs maakte van jouw optreden met je dansgroep in Hoog Catharijne.
www.wimp.com/danceflashmob/ . Weet je nog, dat fantastische optreden van jullie vorige week in Utrecht, waarbij jij plotsklaps heel even als een soort Johannes aan 't hoge kruis genageld hing, maar er gelijk weer vanaf sprong, kort en krachtig GO! riep, en lekker fier en onverveerd met z'n allen verder danste op de vloer. Eitje!
Onze vriend vond het magic! Nou, zei ie, zon veerkrachtige buurman zou ik ook wel willen.


Daarna hebben we nog even gezellig samen staan afwassen en na nog een kopje koffie is ie weer zijns weegs gegaan.


Nouh, Buur, fijne avond verder, hee
Daaaag ~


Wat ik heb gegeten? Bij gebrek aan borden eten we nu op z'n middeleeuws uit de pan.


Hey Buur!
Kopje thee?
Lekker weertje trouwens, hee?


Goeiemorgen, Buur!
We komen je even gedag zeggen, Buur.
Afscheid van je nemen. Want we gaan de wijde wereld in. Richting zuiden. Zonder onze smarthphoontjes, iPadje en laptop. Die laten we hier.
Of en wanneer we terugkomen, dat weten we nog niet.

De sleutel van ons huis mag je houden, hoor Buur.
Als je er genoeg van hebt om rechtreeks uit de pan te eten, kan je natuurlijk onze borden gebruiken. En als je weer eens een feessie hebt met van die feestgangers die zijn vertrokken als het op afwassen aankomt, zet je alles gewoon lekker in onze vaatwasser. Doen hè?

Dankjewel, hee Buur, voor alles. Je was al die jaren een geweldige buur.
Van jou kon je opaan.
We hebben het goed gehad samen.
Kijk, hier, asjeblieft, voor jou, Buur, een klein afscheidscadeautje
www.youtube.com/watch?v=E2VCwBzGdPM

Het ga je goed.
Daaag, Buur, dag, dag,
zwaai
zwaai


Heeeee Buur!

Hier a sign of life, van mij, de buurvrouw van de overkant. We zagen een internetcafeetje, en toen kon ik het niet laten om naar binnen te gaan en even met je te connecten.
Hoe is 't met je, Buur?
Alles goed, daar aan de overkant?

Wij genieten.
Genieten met volle teugen.
The two of us dansen hier lekker de tango, op allerlei pleinen en pleintjes.

Een omstander heeft er een opname'tje van gemaakt, en gaf me die zomaar.
Lief, hée?!!

Ik dacht, vind jij ook vast leuk.
Dan kan je ons in actie zien hier.

Hier is t'ie:
www.youtube.com/watch?v=DPei0VZnZUo


daaaag, Buur
Heb het goed, hee ~Hééé, Buur!
Ben je thuis?


~ zwaai ~ zwaai ~


Hey Buur,

Hoe is 't met je, Buur?

Wij waren gister uitgenodigd op zo'n leuk feest, zo fijn was dat:
www.youtube.com/watch?v=rtHGyvfcU20

dag, dag ~


Hey Buur,

Hoe is 't met je, Buur?

Wij waren gister uitgenodigd op zo'n leuk feest, zo fijn was dat:
www.youtube.com/watch?v=rtHGyvfcU20

dag, dag ~


Hee Buur,

We zitten hier in een gezellig hotelletje met overal wifi.

Was gisteravond lekker op dreef en helemaal in m'n element!
Kijk maar:
www.youtube.com/watch?v=XTDufenfPns

Adiós ~heee Buur,
Zijn jij en Buuv gisteravond goed thuisgekomen? En de laatste trein vanaf Schiphol nog gehaald?
Hoop van harte dat jullie terugreis comfortabel en vlot is verlopen .

Vond het heel gezellig dat jullie een weekendje over waren.
En zo leuk dat jullie zaterdagavond meegingen naar mn dansschool hier.
Wat hebben we genoten, hee?!

Er is een opnametje van ons gemaakt zonder dat we dat in de gaten hadden.
Die kreeg ik vanavond net toegestuurd!
Kijk maar:
www.youtube.com/watch?v=PQWR9cEdsRc

Lachen hee?

En dat voor een kastelein en een buurvrouw van de overkant.
Als mensen niet beter zouden weten zouden ze zo denken dat we jaren niks anders gedaan hebben!

Daag Buur,
dag, dag ~
PS bloeit de prunus al in onze tuin?
Ook nu wij er niet zijn?


Daag Buur,
Hoe is t met je?

Wij verblijven voorlopig in het appartement van mensen die een tijdje voor zaken naar het buitenland zijn.
Heerlijk is het hier. Heel ruimtelijk en licht. Veel glas en staal en hout. Mooie hoge ruimtes.
Superschoon ook.
Ener staat zelfs een prachtig sprankelende Steinway vleugel.
Fantastisch, hee?!

Vanmiddag hebben we kennisgemaakt met de buren. Was meteen heel genoeglijk en fijn.
Kijk eens, Buur wat een handy mensen dat zijn.
Zoo grappig!

www.dailymotion.com/video/xey6lp_up-over-it_webcam

Daaag, Buur.
Hoe is t weer daar bij jullie?
Heb je je tafeltjes en stoelen al buiten staan op je terras?

Adiós ~


Dag Buur,
We zijn weer thuis, hoor. We zijn terug.

We hebben een verrassing voor je meegebracht.
Precies die lekkernij waar jij van houdt.

Raad je het al?
Nouh?
Zeg eens?

Pats!
In 1 keer raak!
(Dat kón natuurlijk ook gewoon niet missen.)

Laat het je smaken, Buur.


Mmm... mmm..., smak, smak...
Lekker, zo'n buurvrouw.


Hoe het met mij gaat, vroeg je?

Wij zijn de boel hier weer een beetje opnieuw aan het installeren.
Achterstallige post aan het wegwerken enzo. Opruimen, ordenen, repareren, weggooien. Je kent dat wel, die beslommeringen om weer een frisse wind door je huis te laten waaien, als je een tijd bent weggeweest.

Bij dat opruimen kwam ik tot mijn verrassing ook een niet eerder door mij gezien filmpje tegen.
Opgenomen in de milonga. Hier om de hoek.
We dansen daar de Noli-me-tangere in een zelf ontworpen choreografie.
Zie je dat voetenwerk?
Ik draaide me 2 x om, en tussendoor namen we ook nog even de vrijheid tot een korte time-out. Om ons te herschikken. En weer door te gaan.

Zie je daar dat kleine briefje als een stille getuige op de dansvloer van de milonga liggen?

Dat uitnodigingsbriefje had ik in het vuur van mijn handpalm geschreven.
Spring niet op en roep: Ja, dat is wat ik wil! Laten we het doen!
Sta alleen rustig op en dans met me mee.

Ik word daar blij van Buur, als ik dat weer zie.
Ik herinner het me weer precies hoe dat voelde.
En als ik daarnaar kijk, voel ik dat weer!
Precies hetzelfde.

Kijk je mee?
www.youtube.com/watch?v=1I1U1Kj2TrY

Dag, Buur, ik stap weer op, ga op tijd slapen vanavond.
Slaap lekker, hee ~


hee Buur,

Hoe gaat het?
Wat staat je magnolia prachtig in bloei, Buur.
Echt prachtig. Weergaloos vind ik dat!
We hebben er vanmiddag een tijdje verbluft naar staan kijken..

Wanneer gaan we weer eens een kopje thee doen?

dag, Buur
daaag ~

Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.