Evangelie van Thomas

vraag

    door Angelique, 20/05/2015 13:09. #46136. 8 reacties, laatste

Beste Bram, Met veel genot het thomas evangelie gelezen, prachtig hoe je het hebt geschreven, dank je. Toch heb ik een vraag die ik eigenlijk ook voor het lezen van het boek al had, maar die hier ook weer oprijst. Want als het zo is dat wij moeten waken geen slaven van de politiek/overheid te worden of anderen mensen die manipuleren en geen respect hebben voor onze eigen waarheid/christus. En anderszijnds het gegeven dat wij allen één zijn. Ik ben een andere jij, zo geschreven. Hoe kunnen we dit als één zien. Want bijvoorbeeld, mensen die mij willen dwingen om bepaalde vormen aan te nemen omdat dat maatschappelijk zo hoort, die veroordeel ik eigenlijk wel in mijn hart, zoals -klein voorbeeld- de politieke leiders die mij verplichten een ziekenkostenverzekering te nemen terwijl ik alleen maar gebruik maak van natuurgeneeskunde. Dan voel ik niet dat zij (:-) een wij zijn. Ik voel dat zij bepalen hoe ik mijn geld uitgeef. En ik voel geen wij. Hoop dat ik het beetje duidelijk heb uitgelegd, de vraag is dus hoe die 2 dingen samenvallen?
Hartelijke groet
Angelique


Ja, Angelique, ben benieuwd naar de reactie van Bram hierop. Ik voel deze spanning ook t.a.v. de overheid die mij dwingt tot zaken die ik niet wil. Tja, die macht heeft de overheid gewoon, denk ik dan. Ik betaal ook de premie. Zo ook met andere "bolwerken" die leven in de maatschappij, in mensen. Zij beseffen dit niet of nauwelijks of verzetten zich hevig (Geert Wilders voorop) maar doen dit natuurlijk op een totaal verkeerde wijze. We zijn één, maar met wie, vraag ik me dan af. Niet iedereen heeft deze innerlijke overtuiging, die je m.i. toch nodig hebt, om het te voelen, te beseffen, te realiseren, die inwijdingsweg te gaan. Het is niet voor een ieder, zo lijkt het wel. Bram, wat is jouw idee ?


Hoi Angelique, je stelde de vraag aan Bram al een hele tijd geleden.
Ik zou zeggen wees wel in de wereld maar niet van de wereld. Jezus zegt; geef aan de keizer wat vd keizer is en geef aan mij wat van mij is.
M.i. gaat het om innerlijke vrijheid.
Hartegroet.


46136@de vraag is dus hoe die 2 dingen samenvallen?

Ik denk dat als buiten en binnen samen vallen het iets is vanuit ons eigen innerlijk leven.

"Geef me de rust te accepteren wat niet te veranderen is.
Geef me de kracht te veranderen wat veranderd kan worden
En bovenal, leer me het verschil te zien tussen die twee."
(fragment uit Gebed om kalmte van Reinhold Niebuhr)


Hallo Angelique,
Ik geniet nog steeds van het evangelie van Thomas en van de boeken over gnostiek die bram en vele anderen hebben geschreven. Ik persoonlijk trek geen lijn door naar de politiek maar heb daarentegen wel het machteloze gevoel dat ik me niet één wil en kán voelen met mensen zoals bv. Wilder en wat te denken over oa. IS? Daar kan ik echt niets mee! En zo zijn er nog meer! Wat moet ik met mijn zeer negatieve gedachten over dit soort mensen?
Net doen of het niet bestaat en fig. gesproken dansen met bloempjes in mijn haar? Doen of het niet bestaat? Ik ben ervan overtuigd dat wij één zijn, allemaal! Maar waar ging het dan mis en hoe komt het weer goed???


Dag Do, ik begrijp dat je een of andere spirituele cursus hebt gevolgd waar je is verteld dat je niet zou mogen oordelen of zoiets, omdat alles één is en dat dan 'dus' niet zou mogen oordelen. Kennelijk heb je die overtuiging overgenomen, want zo alleen kan ik je vraag begrijpen.
Eerder heb ik daarover gezegd in een ander verband:

"Zojuist kreeg ik een bericht dat we ons helemaal niet hoeven op te winden over het leed van al die vluchtelingen. Want alles is bedoeld en het is allemaal goed zoals het is. De schrijfster beweerde dat er geen goed en geen kwaad bestaat en zelfs dat de gnostische Jezus haar dat geleerd heeft. Ze schreef boeken over 'Heilige Aandacht' en 'Ik groet het Licht'."

Als er iets is wat ik onmiskenbaar duidelijk wil maken, dan is het wel dat ik met dat soort spiritualiteit niets te maken wil hebben.

Omdat ik dus helemaal niets heb met dat soort overtuigingen, weet ik niet goed hoe ik op je vraag zou moeten antwoorden. Lees eerst maar eens wat ik hierboven zei, en misschien zie ik je daarna hier terug.


Het is een hele verfrissende en verrijkende ervaring die ik mocht ondergaan bij het lezen van het boek; het evangelie van Thomas.Ik beveel deze dan ook van harte aan bij mijn mede-christenen. Het is perfect mogelijk om de gnostiek haar/zijn eigen & unieke plaats toe te kennen binnen een religieuse leefwijze want het 'AL' is 'EEN' zonder uitzondering of uitsluiting of exclusiviteit want anders blijft er verdeeldheid en blijven wij het hebben over zij en/of wij en is Eenheid noch binnen ons-Zelf noch in bredere zin onmogelijk/niet denkbaar en zou het kunnen gaan behoren tot een zekere vorm van elite - waarvan ik aanneem dat dit enkel verdeeldheid tot gevolg zal hebben...!De gnostiek mag dan wel door het ' instituut ' kerk niet langer erkend worden doch dit doet daarmee nog géén afbreuk aan het authentieke karakter hiervan!Het beeld daarentegen dat er geschetst wordt over kerk & geloofsbeleving is naar 'mijn persoonlijk' aanvoelen ook wat achterhaald en dus niet écht relevant. Belangrijk in deze is het trachten zo juist mogelijk te onderscheiden en z'n uniciteit als persoon te blijven vooropstellen daar staat elke institutie buiten en daar is Liefde de drijfveer - in Gemeenschap met allen - over elke Levensbeschouwing, ras, kleur of taal heen. Dan wordt twéé écht één en daar kan ik elke dag opnieuw de éérste stap toe zetten in volkomen respect voor eenieders ' anders ' zijn of denken of invulling geven aan haar/zijn uniek zijn!

hartelijke groeten en bedankt Bram voor jouw wijze van beleving binnen jouw spirituele of eigen Weg... Nog vele deugddoende jaren toegewenst,
Dirk.


Dank Dirk voor je waardering van mijn boek over het Thomas evangelie.


Beste Bram,

even vooraleer ik ' de kleren - van deze voor mij voltooide,mooie Zondag - uittrek ' en morgen hopelijk weer nieuwe mag/kan aantrekken nog een korte reactie op het woordje 'waardering' dat ik bij U lees als reactie van U op één van mijn mails.
Dé Liefde / die ik God noem / wil Zich langs zo onnoemelijk vele Wegen kenbaar maken aan eenieder van ons en het Evangelie van Thomas is hier één van- of U dat nu leuk vindt of niet! Vandaar dat ik het woordje waardering té geringschat acht en ik eerder iets van diepe,oprechte 'DANKBAARHEID' voel jegens de auteur nl. jegens U! Te kunnen én mogen Dankje zeggen draagt ertoe bij tot van twéé EEN-heid maken zonder te gaan beginnen veinzen naar genegenheid of wat dan ook want dan zet je je-'Zelf' onder druk en foetsie... EEN- heid!

Dus nogmaals Bram van ganser harte beDANKt voor het uitlenen van Uw inzichten in Thomas en waaruit U Leven put en ik hoop & wens U dit nog vele jaren toe!!!

Voor mij is hiermee ook de tijd aangebroken om afstand/afscheid te nemen van dit forum en 'mijn' Weg te vervolgen met mijn Bondgenoot: Carpé Diëm!!!

Het was mij een waar genoegen U en allen die dit forum bezoeken te hebben mogen tegenkomen op 'die' Weg!

Dirk X + X


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.