Vragen?

thomas en de zondeval

    door fennie kruize, 14/04/2008 13:07. #24220. 3 reacties, laatste

Mijn punt is de relatie tussen het gnostisch denken over Eva en de rol van het vrouwelijke bij Thomas. Als ik Thomas goed begrijp, dan vertegenwoordigt het vrouwelijke bij hem de aardse persoonlijkheid, aan biologisch en lichamelijk zijn verbonden, en het mannelijke de universele persoonlijkheid, aan het spirituele en onderbewuste zijn verbonden, oftwel vanuit de bron gedacht.
En is wat Eva in genesis 3 doet nu niet het uit elkaar halen van die twee? En is dat niet de wezenlijke zonde van ieder mens? namelijk dat het zonde is je eigen heelheid van lichamelijk en spiritueel zijn te verliezen? In genesis 2 zijn het mannelijke en het vrouwelijk één en in die eenheid ook één met het goddelijke. In genesis 3 wordt dat verbroken en dan heeft de mens ook weer een 'buitenkant bescherming'nodig. Daarbij moge duidelijk zijn dat in mijn idee hiervan mannelijk en vrouwelijk, of Adam en Eva niet met sexe te maken hebben. Het weten dat Eva in genesis 3 vergaart is mi slechts ten dele weten wanneer het zich beperkt tot persoonlijke kennis en niet geintegreerd blijft in het universele weten. Wel dit zijn zo wat gedachten van mij hierover. ik merk wel wat de reacties zijn.
Fennie Kruize


Dag Fennie, ga op deze website naar 'Teksten' (op de startpagina, rechts) en klik dan op 'Eva in de gnostiek.'

Ik heb hier ook nog een paar citaten uit het evangelie van Filippus:

Evangelie van Filippus
‘bruidsvertrek’

67
Wat is het bruidsvertrek en zijn afbeelding? Het is nodig dat men door de afbeelding binnengaat in de waarheid - dat is het herstel.

61
Niemand zal kunnen ontsnappen wanneer hij vastgebonden wordt, als hij niet zowel een mannelijke als een vrouwelijke kracht ontvangt - dat zijn de bruidegom en de bruid. Die krachten ontvangt men vanuit het symbolische bruidsvertrek.

125
Maar wanneer het bruidsvertrek zich openbaart zal het volkomen licht zich over iedereen uitstorten en allen die erin zijn, zullen de zalving ontvangen. Dan zullen de slaven vrij en de gevangenen verlost worden.

127
Als iemand kind van het bruidsvertrek wordt, zal hij het licht ontvangen. Als iemand het niet ontvangt in de tijd dat hij op deze plaatsen is, zal hij het ook niet ontvangen op die andere plaats.

79
De vrouw verenigt zich met haar man in de bruidskamer. Degenen die zich in de bruidskamer verenigd hebben, zullen zich niet meer van elkaar scheiden.

Waar we voor op bedacht moeten zijn bij het lezen van Thomas en ook van Filippus, is dat we voor het verstaan van deze teksten het dualisme van Plato los moeten laten. Het mannelijke en het vrouwelijke zijn daar, anders dan bij Plato, niet in een 'hoger' en 'lager' te verdelen. Gespletenheid en heelheid gaat in Thomas en Filippus over gelijkwaardige delen. Dus niet het opstijgen van 'laag' (aards) naar 'hoog' (geestelijk) is het doel, maar het opheffen van gespletenheid, of afgescheidenheid, van gelijkwaardige delen.
Daarmee onderscheiden Thomas en Filippus zich van het Apocryfon van Johannes, ook gevonden bij Nag Hammadi, dat wel degelijk platoons dualistisch is. Dit Apocryfon behoort tot de zogenaamde sethiaanse gnostiek die streng dualistisch is.
Nog meer vragen?Zie mijn vorige bericht. Ik wil daaraan nog toevoegen dat het opheffen van afgescheidenheid niet alleen het mannelijke en het vouwelijke betreft, maar alle dualistische tegendelen. De zondeval is niet alleen het scheiden van het mannelijke en het vrouwelijke, maar de steeds herhaalde splitsingsdaad van het brein dat alles wil opdelen in dualiteiten. Zie logion 22.
Die zondeval heeft dus niet ooit in een ver verleden plaatsgevonden, maar herhaalt zich dagelijks in het hier en nu.


de mens is de tweeling het manelijke en het vrouwelijke ooit was het een.!!door de deling is de evolutie ontstaan. god was volmaakt. de evolutie vervolmaakt hem/haar god is alles , de vader/moeder van het all


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.