Vragen?

dieren

    door gertrude arends, 04/11/2008 10:25. #28645. 8 reacties, laatste

Is bekend hoe gnostici over dieren (en andere levende wezens) dachten, als gelijkwaardig of wordt de mens geacht het hoogst in rang te zijn?


Dag Gertrude,
Voor de gnostici is elke levensvorm een gelaat van God, dus heilig. Dus ook dieren en planten. Zie mijn toelichting bij logion 50 van het Thomas evangelie. Je vindt die hier:
www.brammoerland.com/thomasevangelietoelichting.html
(Klik rechts op 50.)
Die heiliging van de natuur werd al in de eerste eeuwen door de dan opkomende RK-kerk tot 'heidens' verklaard en wordt binnen het christendom soms nog steeds uitgelegd als 'animisme', en dan bedoelt men dat als een primitieve vorm van religie en natuurijk ook nog steeds als heidens. Men duidt die opvatting ook wel als 'natuurreligie' en ook dat is bedoeld als een primitieve voorfase van het meer verheven latere christendom.
Buitengewoon opmerkelijk is in dit opzicht dat de belangstelling van de EO voor de natuur in deze een heel andere houding betekent. Dat kun je terecht zien als een nieuwe ontwikkeling binnen het christendom, als een breuk met de oude christelijke opvatting van de natuurreligie als 'heidens' en primitief.


#28749....... dat zeggen en dan toekijken hoe er gezwegen wordt....?


#28755

Bram wil jij bijdrage #28754 nog eens goed lezen?

:-)


Oeps
:-)))))))


Hi,

Bram schreef:

Op zulke, al dan niet verholen beschuldigingen, zoals bijvoorbeeld die van Leo, past wat mij betreft slechts stilzwijgen. Ik reken dan maar op de mensen van goede wil die aan dit forum deelnemen en zich niet in de war laten brengen.

Ai.... ligt dat nu aan mij? Ik krijg het idee dat Bram Leo ervan beschuldigt niet van goede wil te zijn en dat hij zich in de war laat brengen???
Of begrijp ik dat verkeerd?

Groet,
Doriene


Beste allemaal
Volgens Theologe Joanna Klink, werd er aan het eind van de 19de eeuw in een klooster in Tibet het “evangelie van de heilige twaalf” gevonden. Of dit echt waar is weet ik niet. Bram waarschijnlijk wel. Hierin staat het volgende.

(Er was een man die een kameel sloeg). Jezus zie tegen hem: Waarom sla jij je broeder? En de man antwoordde:”Ik wist niet dat hij mijn broeder is. Is het niet een lastdier, gemaakt om mij te dienen?” En Jezus antwoordde:”Heeft niet dezelfde God deze kameel gemaakt van dezelfde substantie en je kinderen die je dienen en heb je niet dezelfde levensadem die je beiden van God ontvangen hebt?”

(Later verzorgt Jezus nog een poesje en mensen zeiden) “Deze man zorgt voor alle schepselen. Zijn het zijn broeders en zusters dat hij zo van hen houdt?’En hij zeide tot hen:
“waarlijk, dit zijn uw medeschepselen in de grote huishouding van God, ja, ze zijn uw broeders en zusters die dezelfde adem van het leven van de Eeuwige ontvangen hebben. En wie voor een van de minste van deze zorgt en ze te eten en te drinken geeft, die doet dat aan mij en wie willens en wetens duldt dat een van deze gebrek lijdt en ze niet beschermt, wanneer ze slecht behandeld worden, zal het kwaad ondergaan alsof hij het mij had aangedaan, want zoals ge in dit leven gedaan hebt, zo zal u gedaan worden in het komende leven.

Ik denk niet dat veel mensen willens en wetens slecht zijn voor dieren, maar welverblind zijn door de slechtheid in de wereld. Nog steeds denken dat de mens superieur is en arrogant en macht denkt te mogen uitoefenen ten koste van dieren. Dat is zo in de loop der eeuwen gegroeid en het zou passend zijn van kerken wanneer zij daar veel meer over zouden vertellen. Ik mis trouwens in kerken dat de mens wel eens een beetje beter op moeder aarde mag passen en het milieu te sparen. Of zou ik gewoon een geitenwollensokkenfiguur zijn? Ik draag ze niet, maar toch……


Dag Annette,
Eerst even over het Evangelie van de Twaalven. Dat werd voor het eerst gepubliceerd in 1899 door een Engelsman J.R. Ouseley. Hij beweerde dat hij de tekst van dit evangelie had ontvangen van de geesten van overledenen. Het zouden door Jezus zelf uitgesproken waarheden bevattten.
Dat mag je geloven of niet, dat moet je zelf maar weten. Ik zelf geloof niet dat het authentieke uitspraken van Jezus bevat. Daar zijn ze te modern voor, zowel in taakgebruik als in de verkondigde ideeën.
Maar wat de ideeën daarin betreft over onze relatie met de dieren, daar kan ik me best in vinden. Niet omdat Jezus het zei, maar omdat ik het zelf ook zo vind.


Ik wist niet precies waar dat evangelie vandaan kwam omdat Joanna schreef dat het gevonden was in Tibet, maar ik had ook al meer gehoord dat dat niet waar was. Niettemin zijn het mooie woorden en ik geloof ook dat dieren goed terecht zullen komen. Ze zijn heel waardvol en hebben eigenschappen waar wij nog veelvan kunnen leren. Bij geestelijk gehandicapten kunnen ze iets te weeg brengen waardoor deze mensen zich beter gaan ontwikkelen. Neem het dolfijnencontact bij autisten en down kinderen. Dat schijnt enorm te helpen. Ik denk dat de mens veel meer contact zou moeten maken met dieren en observeren en dan zou je tot een zekere samenwerking kunnen komen die waarschijnlijk door de schepper wordt bedoeld. Alles en iedereen heeft zijn waarde het is alleen de kunst die te ontdekken. Maar dan zal de mens minder arrogant moeten worden. Annet


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.