Vragen?

kruisiging

    door Ellen schretlen, 27/03/2009 16:56. #33249. 4 reacties, laatste

Beste Bram,

Een paar jaar geleden ben ik met esoterie en gnostiek in aanraking gekomen.Het heeft veel in mij los gemaakt en ik ontdekte dat ik het diep in mij altijd geweten heb.door het lezen van veel boeken heb ik een vraag over jezus vanuit mijn chritelijke opvoeding.Als jezus niet goddelijk is en dat je hem moet zien als een meester of profeet heeft de kruisiging dan wel plaats gevonden of alleen een symbolische kruisiging omdat daar verschillend over geschreven wordt, bv bij de boeken van hans stolp. Ik hoop dat je mij hiermee kan helpen. met vriendelijke groet, Ellen


Beste Ellen, het is niet eenvoudig je vraag in een paar zinnen te beantwoorden.
Om te beginnen iets over wat jij zegt. Je schrijft: "Als Jezus niet goddelijk is en dat je hem moet zien als..."
Ellen je moet niets. Je bent helemaal vrij om Jezus te zien zoals dat bij jou past en zoals jij dat wilt.
Het allerbelangrijkste lijkt mij, dat je dat innerlijke weten ontdekt en vrij maakt. Maar dat is hoe ik het zie, en anderen zien het weer anders, namelijk dat je moet geloven dat...

En nu je vraag.
In het Thomas-evangelie, dat ouder is dan de teksten uit het Nieuwe Testament wordt niet gesproken over de kruisiging van Jezus. Die komt daar helemaal niet in voor en de smartelijke dood van Jezus zoals die in de evangeliën wordt beschreven heeft in Thomas dus ook niet de betekenis van het zoenoffer voor ons aller zonden.
Voor mij was Jezus gewoon een mens, maar wel een heel bijzonder mens. De boodschap zoals die in het Thomas-evangelie staat spreekt mij ook heel erg aan. Maar ik zal de laatste zijn om te beweren dat dat de enige zaligmakende waarheid is.
Ik geloof dat Jezus wel degelijk gekruisigd is, maar ik zie dat als een politieke moord in opdracht van fundamentalistische hogepriesters.
Als je daar meer over zou willen lezen, kan ik je de boeken van Jacob Slavenburg aanbevelen en, in alle onbescheidenheid, ook de mijne.
Als je nu nog meer vragen hebt, stel die dan hier gerust.
En ook anderen zouden daar dan ook vanuit hun zienswijze op kunnen reageren.
Hallo Ellen, de kruisiging vind ik ook een heel lastig iets, verhalen over een symbolische kruisiging( waar Jezus niet dood ging maar voortijdig werd afgenomen) ken ik ook incluis 'bewijsmateriaal' genoemd in de bijbel.

Waar ik moeite mee heb is dat Jezus een offer zou zijn voor onze zonden.
Dit rijmt niet met mijn idee van God. In de Bijbel wordt namelijk gesproken dat God kinderoffers een gruwel vind.
Jezus( of hij nu mens of God is) kan volgens mij dus niet als zodanig bedoeld zijn.

Ik zie wel dat Jezus voor onze zonden in de wereld is gekomen, maar dan om de mensheid te leren hoe men liefdevol naar de ander( God en mens) kan zijn.
Dit niet alleen naar familie en mensen die je mag, maar naar ieder ander.

De kruisiging zie ik ook als een politieke moord, maar zonder dit was zijn boodschap van Liefde waarschijnlijk nooit zo wijdverbreid.Beste Bram,

Bedankt voor je reactie,eigenlijk zie ik het zelf ook zo maar het is moeilijk om de ingestampte dogma,s los te laten maar het lukt steeds beter.Ik heb 3 boeken van je gelezen oa;schatgraven in Thomas,ik haal er veel inspiratie uit en toevallig net 2 boeken gekocht van Jacob van Slavenburg dus maar snel gaan lezen vr.gr. Ellen


Hallo Linda,

Bedankt voor je reactie,nee zo zie ik het ook niet van dat verzoen offer,ik kan mij goed vinden in de uitleg van Bram, en ik weet dat je veel kan leren van de teksten van jezus en dan vooral het thomas evagelie hoewel het niet altijd makkelijk is.
vr.gr.Ellen


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.