Vragen?

verwant aan Gnosis

    door Olaf, 24/05/2009 23:31. #34125. 6 reacties, laatste

Ik had net een mail naar Dhr. Moerland gestuurd en zie nu ook een forum. Vandaar ik mijn vraag ook maar hier plant.
Met veel interesse heb ik het boek over de Katharen en de val van Montsegur gelezen. Tevens lees ik veel over de gnostiek, onder andere van de heer J. Slavenburg. Wat ik me afvraag; is er nog een gemeenschap, ‘kerk’ of andere vorm in Nederland welke zich met Gnosis bezig houdt? De boodschap van Gnosis spreekt mij erg aan en ook al weet ik dat Gnosis vooral iets is wat je in jezelf moet zoeken, ben ik toch benieuwd of er meer mensen zijn, zoals in een 'kerk', waar meer over Gnosis wordt gesproken.

Alvast bedankt,
Olaf


Even reagerend op mijn eigen bericht. Ik heb wat gelezen over het VKK, Vrij Katholieke Kerk, en dat lijkt me in de richting te komen van wat ik bedoel. Heeft iemand daar meer ervaring mee? Ik heb de site wel bekeken en er veel over gelezen, maar misschien dat iemand er persoonlijke ervaringen mee heeft?


Hallo Olaf,

Mag ik je van harte welkom heten hier op dit forum.

Helaas zal ik je een antwoord schuldig moeten blijven, daar ik niet bekend ben met enige organistatie of kerk. Dus ook geen Gnostische.

Zelf blijf ik graag vrij van groepen of organisaties. Mogelijk dat een van de andere forumleden jou op weg kan helpen.

Succes :-)


Hallo Olaf, van harte welkom.
Ik kan geen antwoord geven op je vraag.
Zelf kerk ik bij de Protestante kerk Nederland,
maar zoals je zelf al schrijft het is in je zelf te vinden.
Wel zijn me hier op het forum handreikingen gegeven die me verder op weg hebben geholpen.
Hopelijk vindt jij hier ook veel waardevols.


Beste Trudy,

Bedankt voor je reactie. Ook zelf ben ik niet iemand die in een organisatie of groep stapt. Maar na het boek van Dhr. Moerland over de Katharen en hoe in ca 325 bepaalt is wat wel christelijk is en wat niet, en alles wat er buiten valt is ketters. Waardoor er dus zo'n 1700 jaar bepaalt is door mensen wat je moet geloven, waar je je aan moet houden en dat je in de hel kan komen etc., ben ik meer in de Gnostiek gaan zien dan wat ik ook heb mee gekregen in mijn christelijke opvoeding. De gnosis lijkt mij de basis van alles, ook omdat je dit terugziet in andere religies. Daarom wilde ik graag weten of dit 'geloof' weer is opgepakt. Ik lees nu zelf er veel over, maar zou ook wel eens een lezing('preek') willen horen van iemand die hier meer over weet. Ik las bijvoorbeeld een lezig van het VKK in hun kerk:
www.vkk.nl/haarlem/diversen.htm
Zo'n lezing zal je niet snel in een 'reguliere' kerk tegenkomen. Vandaar de vraag dus.
Olaf


Hallo Olaf,

Ik begrijp jou behoeften.

Bram Moerland geeft van tijd tot tijd lezingen.
Zie: 'agenda' in de linkerkolom van deze site. Lezingen worden hier vermeld.

Groet, Trudy


Ha Trudy,

Dank je wel voor je bericht en ik heb inderdaad bij de Agenda gekeken. Helaas is de eerste voor mij interessante lezig pas in oktober en zijn dit helaas 5 zaterdagen of zondagen, wat voor mij moeilijk is. Daarnaast misschien de kosten. Ik zou inderdaad graag eens een lezing bijwonen over Gnosis, over de katharen of over de Nag Hammadi geschriften. Ik houd de agenda's in de gaten.

Groet,
Olaf


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.