Vragen?

Joden

    door Marjorie , 04/10/2010 22:36. #39065. 1 reacties, laatste

Ik lees tegenstrijdige berichten over gnostici hun denkbeelden betreft de Joden hun God. Deze wordt in een bepaalde tak vertaald naar de duivel. Klopt dit? Hoort dit bij gnostiek?

Bij Voorbaat Dank!||

Met vriendelijke groet,

Marjorie Jessurun


Kort na Jezus waren zijn volgelingen verdeeld over de relatie tussen Jezus en het Oude Testament. Het probleem was vooral of de wraakzuchtige Heer van het Oude Testament dezelfde kon zijn als de God van liefde waar Jezus over sprak.
Voor één stroming onder de volgelingen was het duidelijk dat Jezus een breuk met Jahweh vertegenwoordigde. Die stroming noemen we tegenwoordig de gnostiek.
Anderen zagen Jezus als de vervulling van het Oude Testament. Die stroming werd wat we tegenwoordig het kerkelijk christendom noemen.
Het kerkelijk christendom heeft de gnostiek altijd heftig bestreden en nogal gewelddadig vervolgd. De gnostiek is met de vervolging van de katharen uit onze cultuur verdwenen.
In onze tijd bloeit de belangstelling voor de gnostiek weer op.
Wie is de Heer van het Oude Testament dan wel? Hij wordt in de gnostische teksten vaak de Heer van het Kwaad genoemd.
Maar of hij ook de duivel is? Die titel heeft hij in de gnostische teksten niet gekregen.

Ik wil nog wat over je vraag zelf zeggen. Je vraagt of de gnostici tegen de God van de Joden waren. Bedenk wel dat Jezus ook een jood was, evenals zijn eerste volgelingen. Dus ook de God van liefde van Jezus is een God van Joden, maar niet alleen van Joden.
De gnostische afkeer van Jahweh is van oorsprong een protest-beweging binnen het Jodendom. Het is een protest tegen het beeld van God als een wrekende en jaloerse tiran dat door de priesters van de tempel van Jeruzalem was geschapen. De afkeer van Jahweh onder de gnostici was dus niet gericht tegen de Joden, want het waren zelf Joden die die afkeer oorspronkelijk formuleerden.
Het antisemitisme is een uitvinding van het kerkelijke christendom waar men de Joden de schuld gaf van de kruisdood van Jezus (Mattheus: "Zijn bloed kome over ons en onze kinderen" alsof de Joden zelf de schuld van de dood van Jezus over zich uitriepen"). Die afkeer tegen de Joden komt onder de gnostici op geen enkele wijze voor.

Wil je nog meer weten, vraag dan gerust.Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.