Vragen?

3 schatten in de ark

    door Hanuman, 17/06/2013 21:25. #44724. 1 reacties, laatste

Met een gedeeltelijke kennis van de allegorische bijbel, had ik graag meer info en vooral de volgorde willen weten, betreft de stappen in de ark des verbonds. Men spreekt over 1 manna, 2 kracht vd geest, 3 kennis. Of is het mogelijk dat ik hier 2 en 3 verwissel? Voor mij geen onbelangrijke vraag :-). Indien ik kan geholpen worden of doorverwezen is dit steeds welkom!


Dag Hanuman,
Het is kenmerkend voor het kerkelijke christendom om de verhalen uit de Bijbel letterlijk te nemen, of althans de daarin vermeende waarheid als de enige waarheid te zien. Een tekst bevat volgens die opvatting slechts één en niet meer dan één waarheid.

De joden gaan traditioneel heel anders om met hun heilige verhalen. Die andere omgang laat vele interpretaties van een verhaal toe. En als een bekend verhaal op een nieuwe manier uitgelegd wordt, dan is dat reden voor vreugde, want dan is de tekst nog rijker dan eerst aangenomen.

Je vraagt nu naar die ene ware uitleg van een tekst over de ark des verbonds. Dat is een typisch christelijke vraag. Het is ook typisch christelijk dat sommigen
beweren de enige juiste allegorische uitleg van een verhaal te kennen. Zoiets zal een jood niet snel beweren.
Kortom, je mag zelf een allegorische betekenis toekennen aan de tekst waarnaar je verwijst. Als je dat doet, past dat helemaal in de oorspronkelijke joodse traditie. Of anderen je uitleg interessant vinden is een andere zaak. Dat zal weer afhangen van het commentaar dat je er op krijgt. Ook commentaar op commentaar past binnen de joodse traditie.
Of je krijgt helemaal geen commentaar, dat kan natuurlijk ook. Dan zal je commentaar niet in de Mishnah terechtkomen.
Als je je studie van de allegorische betekenis van deze tekst wilt vervolgen zou je het best een joodse rabbi kunnen raadplegen.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.