Vragen?

Katharen

    door Frank Jansen, 03/07/2015 12:10. #46247. 6 reacties, laatste

Graag zou ik geïnformeerd willen worden over het (heden ten dage) nog bestaan van Katharen-gemeenschappen in Nederland en/of in België.
Alvast bedankt voor een serieuze reactie.
Hartelijk groetend, Frank Jansen


Nee, die zijn er helaas niet, beste Frank.
Wel is het zo dat het Lectorium Rosicrucianum zichzelf heeft uitgeroepen tot erfgenaam van de katharen, maar ik kan de overeenkomst niet zien.
De orde die nog het meest verwant is met de gnostiek, waarvan het katharisme een tak was, zijn de vrijmetselaars. Maar het vergt nog al wat van je om daar lid van te worden. Misschien toch het onderzoeken waard?


Bedankt voor je reactie, Bram!
Één van de redenen, waarom ik op zoek ben naar zo'n gemeenschap ligt o.m. in het feit dat ik 25 jaar Vrijmetselaar ben geweest en daarin vrijwel alle functies heb doorlopen, ook die van Voorzittend Meester. De hierbij behorende Ritualen heb ik geleid, beleefd en "doorleefd". Daarnaast ben ik jaren lid geweest van de Vrijmetselaars-obediëntie "Soeverein Prins van het Rozenkruis"; ook daar ben ik Voorzittend Meester geweest (bijna 6 jaar). Ik was na verloop van tijd tot het besef gekomen, dat de Vrijmetselarij mij niets méér kon bieden en ben op zoek gegaan naar "gemeenschappen", die mij verder op mijn zoektocht zouden kunnen helpen. Ik ben een "basic"-christen en ben o.m. op zoek naar het Oerchristendom, zoals dit vandaagdedag waarschijnlijk nog "ergens" wordt beleefd. Als bewonderaar van Johannes Greber was ik o.m. op zoek naar een genootschap dat volgens zijn zienswijze bijelkaar komt (zonder succes overigens). Ook de wijze waarop de Katharen hun Christenheid beoefenden, spreekt mij erg aan. Dit uitgebreide verhaal geeft misschien wat achtergrond van mijn vraag en een reactie op jouw reactie, vandaar! Wellicht tot een volgende info-wisseling. Gbu


Dag beste Frank

Je zegt:
@Ik ben een "basic"-christen en ben o.m. op zoek naar het Oerchristendom, zoals dit vandaagdedag waarschijnlijk nog "ergens" wordt beleefd.

Misschien bedoel je te zeggen dat het oerchristendom waar je naar op zoek bent je met behulp van buitenaf (een gemeenschap)als richtingwijzer naar en in jezelf?

De Proloog van het Thomasevenagelie heeft het over de twee naturen van de mens: de persoonlijke en de christusnatuur:

"De ene natuur is de persoonlijke natuur, waarbij men zichzelf ervaart als in de tijd geplaatst, met een geboorte en een dood. Dat is de mens met een geschiedenis en een persoonlijke iden-titeit. Daarbij hoort het ‘persoonlijk bewustzijn’.
De tweede natuur van de mens is zijn tijdloze goddelijke kern. Deze tijdloze goddelijke kern van de mens heet in de gnostiek ‘de Christus’ of de ‘Christusnatuur’. ‘De Christus’ woont in elk mens.
Doel van de gnostiek is het persoonlijk bewustzijn te verbinden met het Christusbewustzijn. Dat heet in de gnostiek symbolisch: ‘de vereniging in het bruidsvertrek’.

logion 75 gaat over de eenlingen in het bruidsvertrekBeste Frank,
Waarom begin je zelf geen gemeenschap? Je verlangen ernaar is groot genoeg voor de vereiste enthousiaste inzet en je hebt al veel relevante ervaring en er zijn vele zoekenden! Wat let je??
Zelf woon ik in Frankrijk, het land van de Katharen, van grote natuurgebieden en geschikte oude panden.
Waarom kom je niet hier?
Je kunt aan Bram mijn mailadres vragen.
Hartelijke groet, Emilie


Hallo Frank, volgens mij zijn we ook vrienden op Facebook. Hoe toevallig dat ik dit bericht van je tegenkom. Ik ben ook op zoek naar mensen die denken en voelen als ik. Ik heb zojuist het boek COORNHERT van Jan Peter Burger gelezen en herken mij zo in deze persoon. Waar zitten de mensen die verandering willen?


Beste Ingrid, Er zijn waarschijnlijk meer Jansens en Franks en ook de combinatie van beide.
Ik ben niet op facebook en zal er ook geen gebruik van maken.
Niettemin zal ik je COORNHERT boek bekijken.
Dank voor je reactie!


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.