Vragen?

Thomas of Fillipus

    door Raymond, 03/09/2015 13:46. #46337. 1 reacties, laatste

Beste Bram,

In het tijdschrift "de verwachting" van het esoterisch Christendom wordt niet gesproken over het evangelie van Thomas dat gevonden is in 1945, maar van het evangelie van Fillipus.
Is Thomas gelijk aan Fillipus? Kun je mij hierover iets meer vertellen aub?
Ik ben pas drie dagen geleden begonnen met leren ovwer de gnostiek en over het esotherisch Christendom. Ik ben universitair opgeleid. Maar ik vind de teksten moeilijk leesbaar.


Dag Raymond, allereerst welkom hier.
Je hebt helemaal gelijk dat die gnostische teksten, gevonden in 1945 bij Nag Hammadi, heel moeilijk te verstaan zijn. Het kwam mij in het begin ook als wartaal over. Ik kon er geen kachelhout van maken. Maar juist dat intrigeerde me, dus ik ben verder gegaan, en in de loop van enkele jaren kwam er een voor mij heldere visie tevoorschijn. Ik begrijp dus je verwarring.
En nu je vragen.
Nee, het evangelie van Filippus is niet hetzelfde als het evangelie van Thomas. Het zijn twee verschillende teksten uit verschillende tijden. Maar ze vertegenwoordigen wel dezelfde stroming binnen het christendom, die van de gnostiek.
Om ze te begrijpen moet je allereerst anders denken over het woord 'evangelie'. Het betekent niet veel meer dan 'een goed verhaal'. Dus, als ik een uitleg zou willen geven over de relativiteitstheorie van Einstein zou ik daar 'een goed verhaal' over kunnen schrijven, een 'evangelie' dus in de oorspronkelijke betekenis van het woord.
Voor veel mensen is het woord 'evangelie' al een schrikbeeld dat weerstand oproept omdat daar allerlei traditioneel gelovige concepten aan vast zijn geraakt. Maar voor bijvoorbeeld het Thomas evangelie hoef je helemaal niet in God of zo te geloven. De Jezus van het Thomas evangelie spreekt daar ook niet over en roept daar al helemaal niet toe op. Je kunt heel goed atheïst zijn en toch Thomas interessant vinden.
Ik weet niet op welke website van mij je terecht bent gekomen, maar ik raad je aan om mijn site over Thomas te bezoeken. Als je leest wat daar staat zul je vast wel een idee krijgen over wat de bedoeling is van de gnostiek als spirituele traditie. En weet je wat het leuke is van de gnostiek? Je hoeft helemaal niets te geloven!
Ga daar maar eens kijken en dan zie ik je hier graag terug. Dit is de site:
www.thomasevangelie.info


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.