Groeiend inzicht

Levensboom

    door Francis b, 03/11/2007 07:02. #18009. 14 reacties, laatste

Toen ik een kleine jongen was van ongeveer zeven jaar overkwam me dikwijls dezelfde droom, deze ging als volgt. Op een zeker moment verscheen een houthakker met een grote bijl in zijn hand. Hij stapte naar een boom toe met het plan om deze om te hakken. Ik zag enkel de stam van de boom, de kruin was zo hoog dat ik hem niet kon zien. Op het moment dat de houthakker wilde kappen, draaide de bijl zich in zijn handen om zodat enkel de achterkant van de bijl tegen de boom terecht kwam. Dat deed hij telkens opnieuw en opnieuw. De boom leek onkwetsbaar. Ik heb dikwijls over deze boom nagedacht en met anderen over deze droom gepraat. Sommigen zagen in de boom een fallussymbool, en mijn neiging om deze te vernietigen. Zelf beschouw ik de boom als mijn levensboom en een symbool van mijn spirituele betrachtingen in dit leven waaraan ik een einde wilde maken. Door één of andere ervaring wilde ik in dit leven de spirituele reis doen stoppen en het leven leiden van een onbewuste persoon, niet beseffende de schoonheid van de realiteit. In de droom van de boom is dat niet gelukt. Maar niettemin heb ik tijdens mijn leven situaties uitgekozen waardoor ik het contact met mijn levensboom heb verloren. Nu ben ik vijfenvijftig jaar en ik wil mijn levensboom terug, ik wil hem kunnen omarmen en nieuwe energie geven. Ik heb een lange omzwerving gemaakt en ben nu terug op mijn vertrekplaats, hier en nu. Deze ervaring kan ik de mijne noemen, al de andere ervaringen die ik tijdens mijn leven meemaakte waren net ervaringen van iemand anders.
De levensboom was mijn doel, het was een lange reis maar zeker de moeite waard, ik zou het zeker terug doen.

Francis b


goedemorgen Francis b

Wonderlijke droom, de droom van de levensboom van het jongetje van 7 jaar Fijn dat dat je die met ons wilt delen.
@"Nu ben ik vijfenvijftig jaar en ik wil mijn levensboom terug, ik wil hem kunnen omarmen en nieuwe energie geven."

Sinds enige dagen heb ik het boek Schatgraven in Thomas in huis en sloeg het vanmorgen open bij logion 82, dit logion zegt:
Jezus zei:
Wie mij nabij is,
is dicht bij het vuur,
en wie ver van mij is,
is ver van het koninkrijk.


Verder staat hierover:
Wanneer je de twee één hebt gemaakt (...)
dan zul je binnengaan in het koninkrijk.

Dat betekent dat je als mens, als individu, het koninkrijk kunt binnengaan als gevolg van een spirituele ontwikkeling. Dus niet door te verhuizen, niet door de opstanding aan het eind der tijden, niet in de hemel door het geloof, maar in het hier en nu, door zelf te veranderen.
En er zijn nog veel meer verwijzingen naar het koninkrijk in het Thomas evangelie die eveneens duidelijk maken dat met ‘het zijn in het koninkrijk’ niet bedoeld wordt een verblijf ergens op aarde, in de toekomst of in de hemel, maar een manier van zijn in het hier en nu.

En hier voegt Jezus daar nog een uiterst kenmerkende kenschets aan toe:
‘Wie mij nabij is’...
Jezus spreekt hier namens de Christus in hem. En dan dienen we daarbij te beseffen dat in de betekenis die voor dat woord geldt binnen het Thomas evangelie, iedereen een Christus kan worden. Jezus spreekt hier dus ook namens de Christus in elk van ons.
De belangwekkende en radicaal andere boodschap is hier dat je het koninkrijk kunt binnengaan door je te verbinden met de innerlijke kern van je bestaan, de Christus in jou.
Wie ver van zichzelf is afgedwaald, zichzelf vergeten is, is ver van het koninkrijk. Wie zichzelf nabij is, zich verbonden heeft met de tweeling in zichzelf, is dicht bij het heilige vuur, het oerlicht, is één met de Bron van zijn.

groet
Nij

"Dus niet door te verhuizen, niet door de opstanding aan het eind der tijden, niet in de hemel door het geloof, maar in het hier en nu, door zelf te veranderen."

Vandaar dat je gnosis leest in wat ik schrijf Nij. Dit is precies wat ik voelde toen ik laatst vluchtneigingen had.

Mooi verhaal, jouw verhaal, Francis. Ik vind het wel grappig dat je een man bent, want de ons bekende Francis is een vrouw en voordat dat dat duidelijk was, dacht ik dat ze een man was. Ik dacht dat het aan mij lag dat ik Francis voor een man had aangezien. Maar het is dus wel ook een mannennaam. Ben ik toch niet zo achterlijk. Blij dat je het gelijk duidelijk maakt, want nu had ik je dus voor een vrouw aangezien :)


beste Linda, moet je weten dat mijn ouders tijdens de geboorteaangifte mij de naam Franciscus gegeven hebben, en dat iedereen mij eigenlijk François noemt. Op een forum verkies ik dan weer de naam Francis te gebruiken. Gelukkig heeft mijn ware ik geen naam...

Francis b


Hoi Francis B,

Waarom niet gewoon frans op een forum?


hello Peter, een goeie vraag en tegelijk een goed voorstel. Maar met de naam Frans voel ik helemaal geen verbinding. Laat ik het nu maar bij Francis (b) houden. Op een ander forum dat verband houd met Advaita noem ik mezelf ook zo, als ik steeds mijn naam moet veranderen wordt ik nog psychotisch.

groetjes

(ondertussen heb ik het gesprek bekeken van Bram Moerland en Annemiek Schrijver in het archief van het Vermoeden, en heb ik emotioneel zeer erg genoten, zijn woorden over barmhartigheid zijn voor mij een punt van herkenning)


Hoi Francis B,

Ik weet er alles van Francis B,

En wat die boom aangaat hoef je je niet druk te maken dat is waarschijnlijk een Sequoia Giant. En neem maar van mijn aan die kap je niet zomaar om. Ze hebben ook een voordeel die bomen ze kunnen voor het hout ook niet gebruikt worden. Dus blijven ze lekker staan. Tot dat ze op die plek huizen willen zetten natuurlijk.

Gr. Peter


Oh, dus het is echt geen mannennaam en ben ik toch achterlijk hihihi :) Nou ja bij deze wel dan. Ik wist gewoon dat er een man op het forum zou komen met de naam Francis. En daar ben je. Nee hoor, ik zit maar wat suf te beppen.


Echt Linda ik wist dat het een man was. Ik dacht gelijk aan Frans is.

Gr. Peter


:)


Jouw droom heeft wel degelijk een diepere symbolische betekenis Francis.

Misschien is het interessant om in dit verband eens mijn verhaal over 'De Levensboom' te lezen, dat staat op Gnostiek Algemeen (zie rechter kolom hiernaast, onder: kies een rubriek)

Het gaat over de symbolische betekenis van de Levensboom uit het bijbelverhaal en uit andere religieuze en mythische verhalen.
Die symboliek houdt direct verband met ons innerlijk leven.
groet,


bedankt voor de tip Leo. Van C.G. Jung heb ik ook veel gelezen, ook via mijn interesse voor droomverklaringen. In het bekijken van de oude berichten ontdekte ik ook een stukje over de Zigeunerkaarten. Mijn kaarten zijn de Tarotkaarten, ze zijn gebaseerd op de verschillende stadia van de levensweg van de mens. Het zijn geen voorspellingskaarten, maar ze geven eerder aan waar je als individu staat in een bepaalde situatie. Ik geloof dat C.G. Jung ze ook bestudeerde in het licht van de synchroniciteit.

groetjes


Hallo Francis B,

Kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ben toch even op zo'n Advaita site wezen kijken.
En laat ene Rob van dijk zijn Nederlandse site nu opgedragen hebben aan twee reuzen. Toch toevallig dat ik het ook over Giants had.
Gr.


dag Francis B,

ik zie mijn naam, ik denk dat ben ik, maar ik ben 't niet...
het moet nog ff wennen...

maar ik wil je in ieder geval ook even hartelijk groeten en verwelkomen.

dag, je naamgenootje,


sorry voor de overlast, Francis. maar zoals de engelsman zei: wat is in een naam?

groetjes

nu sta ik op het punt om de rest van het weekend naar de Vlaamse Kust te trekken, dus tot een volgende sessie...


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.