Groeiend inzicht

je huis.

    door Doriene, 16/02/2008 13:54. #23304. 8 reacties, laatste

JE HUIS
Daar zit je dan: in de tuin van je prachtige huis. Je hebt jarenlang gewerkt en geknokt om het allemaal goed voor elkaar te hebben; de buitenkant staat strak in de verf, de tuin ligt er prachtig bij en er zit geen sprietje onkruid tussen de tegels. Laatst heb je nog een heel duur tuinbankje gekocht om het geheel compleet te maken. Je bent tevreden en erg trots op jezelf dat je het zo goed voor elkaar hebt. De ramen zijn aan de buitenkant schoon, maar toch kun je niet naar binnen kijken omdat de binnenkant vol zit met spinrag en stof. Je had het al die tijd buiten zo goed naar je zin dat het eigenlijk al jaren geleden is dat je een stap binnen hebt gezet!
En nu zit je daar op je dure tuinbankje. Alles is dik in orde en je vraagt je af wat je nu nog meer kan doen om het nog mooier en beter te maken daar buiten? Je kan niets verzinnen. Waarom lijken die kleuren om je heen te verbleken? Het wordt de hoogste tijd om weer eens iets nieuws kopen of misschien een nieuw kleurtje op de kozijnen? Of misschien een vijvertje aanleggen?
Wat raar…….Je hebt het al die tijd buiten nooit koud gehad, maar nu voel je de kou ineens langs je benen omhoog kruipen. Je rilt . Misschien is het binnen aangenamer? Nee, binnen is het waarschijnlijk net zo koud en staat het toch alleen maar vol met oude, lelijke troep?
Je hebt het er voorzichtig over met je buurman. ‘Nee, joh! Hier buiten is het toch prima! Binnen is het helemaal niks, koud, saai….… en daar bereik je niks mee!’ En hij geeft je joviaal een klapje op je schouder. Hij zal wel gelijk hebben, maar jij hebt het nog steeds koud…..en je vraagt je nog steeds af of het binnen niet prettiger zal zijn?
Je spreekt jezelf eens streng toe en maait nog maar een keer het gazon. Zo, dat ziet er weer keurig uit! Maar jij voelt je nog steeds niet beter, hoe hard je het ook probeert. Kom op, zeg je tegen jezelf: ga iets leuks doen! Daar knap je van op! Je organiseert een spetterend tuinfeest met veel drank en doet je uiterste best om vrolijk mee te feesten.
Na het feest kijk je treurig naar je vertrapte gazon en je verzamelt in je eentje de kapotte glazen. En je voelt je nog steeds niet beter. Je voelt je alleen maar vreselijk moe…..

Je loopt onrustig door je tuin. Je kijkt peinzend naar je huis en loopt er naar toe. Je legt je handen tegen de ramen waar je niet meer door naar binnen kunt kijken. Zou het binnen warm zijn? Zou je door de ramen de warmte kunnen voelen? Je probeert naar binnen te kijken….. Je bent nieuwsgierig hoe het binnen was……Je heel denkt diep na, maar je kan het je niet meer herinneren.
De volgende dag maak je een praatje met die vrouw die elke dag voorbij wandelt en iedereen vriendelijk een goede dag wenst. Die vrouw vertelt je dat jouw huis inderdaad van binnen mooi is en heerlijk warm! Hoe kan zij dat nou weten?? Hoe weet iemand anders hoe jouw huis er vanbinnen uit ziet? Terwijl ze al weer verder loopt, roept ze nog: Platgooien die boel! Dan zul je het zelf zien!
Hè? Wat zegt ze daar? Je prachtige huis afbreken om de warmte te kunnen voelen en al het moois wat er in zou staan te kunnen zien? Stel nou dat het niet waar is? Dan ben je alles kwijt! Ze is gek, dat mens! Maar je wordt toch nieuwsgierig en je krijgt het steeds kouder. Je begint het buiten steeds minder naar je zin te hebben.

Je loopt langs je huis en legt je oor tegen de voordeur. Je luistert ingespannen………niks. Dan verzamel je al je moed en duwt de klink van de deur omlaag. Je duwt zo hard mogelijk met je schouder tegen de deur, maar er gebeurt niets. Boos duw je nog wat harder. Het lukt je niet om de voordeur te openen. Van frustratie trap je er nog eens hard tegen, maar dat haalt ook niets uit! Je legt je voorhoofd moedeloos tegen de deur. En door een klein spleetje in het hout kun je ineens naar binnen loeren! Huh? Je weet niet wat je ziet! Het beneemt je de adem! Je wist helemaal niet meer dat je huis aan de binnenkant zo mooi was! En wat een rust straalt het uit! Je herinnert je ineens die heerlijk stoel! Die rode, waarvan de armleuningen wat versleten zijn! Wat zat dat ding perfect! Beter dan dat harde tuinbankje…..
Je rent de straat op en klampt de eerste de beste aan die je tegenkomt om dat geweldige nieuws te vertellen! ‘Wat een onzin’, zegt de man nors. ‘Er is maar 1 huis waar het warm en goed is! ‘En waar is dat dan?’, vraag je bibberend, want ondertussen is de kou je echt te veel aan het worden! ‘Zou ik me daar misschien even kunnen opwarmen?’ De man barst los: ‘Maar daar kom je niet zomaar binnen! Wat denk je wel? Stop eerst maar eens met roepen dat dat huis van jou mooi en vredig is! Dat is de grootste onzin die ik vandaag heb gehoord! En die opzichtige tuin! Walgelijk! Wordt eerst maar eens wat nederiger, jij!!’ Voordat je iets kan zeggen, loopt hij met grote passen door. De tranen staan in je ogen. Je loopt met gebogen hoofd terug. Heb je het dan net verkeerd gezien? Is jouw huis van binnen niet warm, mooi en vredig? Had die man gelijk? Je zoekt het speeltje in de deur om nog eens te kijken. Waar was het nou? Je handen tastten van boven naar onder. Je raakt in paniek, wanhopig huilend zoek je naar dat spleetje in het hout. Je kan het niet meer vinden. Na een tijdje zak je uitgeput met je rug tegen de deur en valt in slaap.

Je schrikt wakker van een bal die vlak bij je tegen de deur bonkt en dan door je tuin rolt. ‘hallo, mag ik mijn bal even pakken in uw tuin?’ Een klein meisje staat bij het hekje te wachten op je antwoord.’Ik geef hem je wel even’, antwoord je. Je staat met moeite op en pakt de bal voor het kind. Als je haar de bal aangeeft, raakt je hand haar kleine handje. ‘brrr….’, zegt het kind verschrikt, ’wat heeft u koude handen! U kunt beter even naar binnen gaan in uw huis om weer warm te worden!’ ‘Ach kindje, ik weet niet hoe ik binnen moet komen’ , zeg je treurig. ‘Wat gek, want het is toch uw huis?’ ‘Jazeker! Maar ik ben al heel lang niet meer binnen geweest. De voordeur kan niet meer open.’ ‘Dan gaat u toch langs de achterdeur!’, zegt ze vrolijk. Trots op zichzelf met zo’n goed idee! Je bent met stomheid geslagen! Natuurlijk! Hoe is het mogelijk dat je dat niet meer wist? De achterdeur! Je rent naar je huis. Bij de achterdeur aangekomen, hou je nog even in. Maar dan duw je resoluut de klink naar beneden en stap je bij jezelf naar binnen!
Het is hier geweldig! Hoe is het toch mogelijk dat je dat vergeten was? Je zit op je oude rode stoel te genieten en bedenkt dat je snel die ramen eens moet gaan wassen! Want iedereen mag zien dat jij een geweldig huis hebt! Van buiten en van binnen!

Groet,
DorieneWauw Doriene,

Na deze ene kreet verder alleen maar stilte
en een glimlach.

:-)


Wat mooi Doriene!:-)

Dankjewel, Trudy en Bram.

Groet,
Doriene


Doriene, welkom in je eigen mooie huis!Dank je Nij.

Groet,
DorieneHeb je nou de hele tijd buiten geslapen joh?;-)

haha, Harry!
Ik hoef jou toch niet al de symbolen uit te gaan leggen, hé? Dan ben ik nog wel even bezig! hihi!

Groet,
Doriene


Hi,

Ik had dit 'bedenksel' ook wel onder logion 90 kunnen zetten eigenlijk.... ;-)

Groet,
Doriene


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.