Groeiend inzicht

allemaal anders, en toch gelijk

    door Nij, 18/05/2008 23:48. #24909. 23 reacties, laatste

Vandaag deed mijn kleindochter haar eerste communie.
Ik had niet kunnen vermoeden dat ik de dienst en de dag als gnostisch zou ervaren.
B.v. het thema van de dienst, allemaal anders, maar toch gelijk, zette bij mij direct alle deuren open.
Zo was de eerste lezing het verhaal van Elmer een olifant die eruit zag als een lappendeken:

Er was eens een kudde olifanten. Een kudde oude en jonge, grote en kleine, dikke en dunne olifanten. Allemaal een beetje verschillend, maar gelukkig en allemaal grijs. Behalve Elmer.
Elmer was anders. Elmer zag eruit als een lappendeken. Elmer was geel en oranje en rood en roze en paars en blauw en groen en zwart en wit.
Elmer had beslist niet de kleur van een olifant.
Elmer maakte de andere olifanten aan het lachen. Soms hield hij de andere olifanten voor de gek. En soms maakte de anderen olifanten grappen over hem. Maar als er ergens ook maar een beetje gegniffeld werd, kon je er zeker van zijn dat Elmer in de buurt was.
Op een nacht was Elmer zo diep aan het nadenken dat hij er niet van kon slapen. Hij bedacht dat hij er genoeg van had om anders te zijn dan de anderen. Wie heeft er nu ooit gehoord van een olifant die eruit ziet als een lappendeken? Dacht hij. Geen wonder dat ze me uitlachen. Toen het ochtend werd sloop Elmer stilletjes weg, zonder dat de andere olifanten het merkten.
In het oerwoud kwam Elmer de andere dieren tegen. Ze zeiden hem zoals altijd gedag: “goedemorgen Elmer”. En Elmer groette ze vriendelijk terug: “goedemorgen allemaaal.”
Na een lange tocht zocht Elmer wat hij zocht. Een grote struik met trossen bessen, grote olifant-grijze bessen. Elmer pakte de stam beet met zijn slurf en schudde de struik heen en weer zodat de bessen op de grond vielen.
Toen de grond helemaal bedekt was met de grijze bessen ging Elmer er middenin liggen. Hij rolde heen en weer en op en neer. Hij raapte trossen bessen op en smeerde zich in met het grijze sap totdat er geen spatje geel, oranje, rood, roze, paars, blauw, groen, zwart en wit meer te zien was. Toen hij klaar was zag Elmer eruit als een gewone olifant.
Daarna ging Elmer terug naar de kudde. Dit keer zeiden ze: “Goedemorgen olifant.” Elmer glimlachte. Ze hadden hem niet herkend.
De olifanten stonden rustig bij elkaar in de kudde. Elmer ging stil bij ze staan. Er is iets anders dan anders, dacht Elmer na een tijdje. Maar wat? Hij keek om zich heen. Hetzelfde oerwoud, dezelfde blauwe lucht, dezelfde regenwolken die af en toe in diezelfde lucht dreven en dezelfde olifanten als altijd. Elmer bekeek de andere olifanten eens goed.
De olifanten stonden stil, doodstil. Elmer had ze nog nooit zo ernstig gezien. Hoe langer Elmer naar de stille, serieuze slaperige olifanten keek, hoe meer hij zin kreeg om te lachen. Ten slotte kon hij het niet langer uithouden. Hij stak zijn slurf in de lucht en riep zo hard hij kon: BOEH!
Alle olifanten sprongen van schrik in de lucht. “Wat was dat?”riepen ze nieuwsgierig. Toen zagen ze Elmer die hard stond te lachen” Elmer,”riepen ze. “Dat moet Elmer zijn.”
En terwijl ze in lachen uitbarstten, barstten ook de regenwolken open. Het begon te stortregenen. Elmer werd stukje voor stukje schoongespoeld, steeds meer kleuren kwamen tevoorschijn. “Elmer, Elmer,”riep een oude olifant. “Je hebt ons vaak voor de gek gehouden, toch is dit de beste grap die je ooit hebt uitgehaald. Maar door de regen moest je kleur bekennen.”
Deze dag gaan we voortaan vieren”, zei een andere olifant. “Elk jaar vermommen we ons. We beschilderen elkaar met alle kleuren van de regenboog en Elmer vermomt zich in het grijs.”
En dat is precies wat er gebeurde. Eén dag per jaar houden de olifanten een optocht in vermomming. En als je die dag een doodgewone grijze olifant ziet, kun je er zeker van zijn dat het Elmer is..
Er was nog een tweede gnostische lezing..

Mensen die met elkaar op reis gaan hebben elkaar nodig.
Doe-mensen hebben hart-mensen nodig. Anders blijven ze maar doorgaan met alles te doen wat gedaan moet worden en dan vergeten ze af en toe uit te rusten en feest te vieren en te kijken naar al het moois om hen heen. Hart-mensen hebben luisteraars nodig, mensen die één en al oor kunnen zijn. Want tegen hen kunnen ze zeggen wat ze op hun hart hebben. En luisteraars hebben praters nodig. Want als er niemand praat kunnen luisteraars wel inpakken. En praters hebben hoofd-mensen nodig, die af en toe tegen hen zeggen: denk even na voor je iets zegt. Want als ze nooit over hun woorden nadenken gaan ze op den duur onzin uitkramen. En daar komt ruzie en onenigheid van. En hoofd-mensen hebben op hun beurt weer doe-mensen nodig. Anders doen ze niets anders dan mooie plannen maken in hun hoofd. En dan komt er nooit iets uit handen.
Dat zei een vriend van Jezus. Hij zei het tegen iedereen die hij tegenkwam en die graag wilde weten wie Jezus was en hoe je een beetje op hem kunt lijken. “Kijk.”zei hij dan tenslotte, “Jezus was een doener en een prater en een voeler en een denker en een luisteraar tegelijk. Hij kon in zijn eentje wat wij alleen voor elkaar krijgen als het samen proberen. Doe mee. Laat zien waar je goed in bent. Draag je steentje bij. We hebben je nodig.”Wat een waardevolle verhalen Nij.

De verhalen die gericht waren op de kindertjes, hebben blijkbaar ook de harten van de 'volwassenen' bereikt. Mooi.

Fijn dat je ze hier ook weer doorgeeft.
Wat mooi en fijn Nij, dat zo'n dag bij je binnen komt als eentje met een 'gouden randje'!


Ja Gea het was een dag met een gouden randje!
En dan...daarna gaat het voelen dieper,
eerst voelt het als iets onverklaarbaars onderaards...
en dan..
ga ik voelen waar het mee te maken heeft, het iets dat ook aangeraakt is geworden ,
het verbroken gezin..
mijn ex die het niet zo bedoelt maar ik zie zo hoe hij zijn negativiteit op de kinderen projecteert en dit zelf niet ziet.
Schrijnend..
Nog nooit gedaan maar ik heb hem een mailtje gestuurd met de vraag of hij met mij als ouders zijnde de muren bij onze zoon gaat verven, muren die een lik verf nodig hebben zo zag ik vanmorgen toen ik daar was.
Is toch leuk schreef ik om dat samen te doen? :-)

Prachtig Nij @nog nooit gedaan....
doet me glimlachen.
En 't doet me dan ook denken aan je stukje over je nachtmerrie en de woede die daarmee naar boven kwam én weer verdween....
Wat een ruimte heb je dan weer tot je beschikking hè:)
(Ik vind 't een mooi idee)

#...ik zie zo hoe hij zijn negativiteit op de kinderen projecteert en dit zelf niet ziet.
Schrijnend..
Hoe zien je kinderen dit Nij?


#24915@Hoe zien je kinderen dit Nij?

Je vraag Gea komt binnen..
Mijn kinderen hebben het gevoel een vader te hebben en het gevoel er geen te hebben. Zij hebben daar hun weg in gezocht en een houding in gevonden.
Maar het blijft voor hen wringen.
Vandaag vraag ik me af welke pijn bij mij nu is bloot komen te liggen...die van mij of die van hen en ik zou het niet weten, wss beide en ook het zien van de blindheid van mijn ex en wat dat betekent...
pfffff


en...mijn ex is al weer jaren geleden opnieuw getrouwd, dus hij heeft een nieuw gezin met de dochters en kleinkinderen van zijn vrouw, daar kiest hij voor, in mijn ogen voor hem veilig, veiliger dan echt naar zijn eigen kinderen te durven zijn.
Mijn ex denkt met humor, zijn sterke kant en tegelijk zijn zwakke kant, ver te komen,
toch hij slaat de plank helemaal mis.
Gisteren was er ook humor en ingaand op een opmerking van hem over de kinderen kon ik daardoor zeggen dat hij niet goed kijkt en niet ziet wie ze zijn.
Ze werden beiden stil hij en zijn vrouw.

Dank je Gea dat dit in woorden zomaar de kosmos in kan zodat er weer nieuwe ruimte kan komen..


Mooi Nij, ondanks dat het je verdriet doet, dat je hier je hart even kan ontlasten van de ervaringen die er gisteren ook waren.
Ik hoop inderdaad dat het je wat nieuwe ruimte mag geven om vooral het gouden randje te mogen blijven zien.
En ja, mogelijk dat je intentie om samen de muren te gaan bewerken, weerklank vindt. Mocht het anders lopen, ach........roep dan net als Elmer maar heel hard BOE, opdat de lach verschijnt bij allen. Het is dan niet anders. Misschien wil je zoon wel een regenboog op de muur :-)
Hoe dan ook, lieve Nij, blijf geloven in jezelf.


#24911

Wat een prachtig verhaal.


Ja zeker fijn deze plek hier Carla. Mooi ook hoe het me helpt te filteren.
Precies....lekker BOE roepen! het is dan inderdaad niet anders.
liefs


Nij, die ruimte doet je goed. Het maakt je meer open en sterker. Ik bedoel dat ik iets bij je zie veranderen in positieve zin. Ik stuur je even een zonnige knuffel. Ik weet niet waarom zonnig, maar ik sloot mijn ogen en zag licht als van de zon en die stuur ik naar jou.


Oh, wist niet dat je er was. Ik deed wat lang over mijn posting...


Duurde even de juiste woorden te vinden


Dank je wel Linda.
Ik voel zelf ook iets veranderen, kan het niet benoemen,
het is goed.
liefs


#24918@...om vooral het gouden randje te mogen blijven zien.

Het gouden randje Carla is samen met het schaduwrandje een mooi okerkleurig randje geworden.

Hmmm..over de uitnodiging samen te gaan schilderen heb ik (nog) niets gehoord.
Maar eigenlijk merk ik doet het er niet toe,
het is zo ook goed.

Carla@blijf geloven in jezelf.
Tis gek dat juist deze woorden vragend bij mij bleven hangen
Ik vroeg me af , waar moet ik in geloven als ik in mezelf geloof?
Is dat dat ik goed ben zoals ik ben?
Het mooie is dat ik toen wist dat ik niet geloof maar dat ik weet dat ik ten diepste goed ben zoals ik ben...de lichte kant, de vreugde, de ontroering, de schaduwkant: mijn twijfel, onzekerheid, het niet-weten, het schrijnende. Ja goed zijn met alles erop en eraan, ook als het niet goed is:-) ook als ik het ff kwijt ben..
X


Hi Nij,

Zo blijven we toch zoeken naar 'antwoorden'....
En soms denken we dat we het hebben gevonden en dat we er zijn! Yes!

Ach...en als je denkt dat je er bent, ben je er juist niet. En als je denkt dat je er niet bent, ben je er juist misschien wel???......denk ik dan.......... :-)

Groet,
Doriene


#24936@ Ach...en als je denkt dat je er bent, ben je er juist niet. En als je denkt dat je er niet bent, ben je er juist misschien wel???......denk ik dan.......... :-)

Ja Doriene, hier ga ik helemaal in mee..
daar moet het denken wel van uitblussen! :-) nou ja..zo nu en dan!


Mooi Nij dat het randje de kleur oker heeft aangenomen in je beleving. Een warme kleur.

En ach..........wanneer je van binnen ten diepste weet hebt dat je goed bent, in en onder alle genoemde omstandigheden #24936..........misschien voel je je dan meer thuis bij het woord vertrouwen?

Toch ook lees ik dat je vind dat het denken dan af en toe moet worden uitgeblust. Misschien is het op die momenten dan, dat door het geloof in jezelf niet te verliezen, het vertrouwen de kans krijgt om te weten dat je ten diepste goed bent.

Ik vind geloven en vertrouwen, woorden die me dierbaar zijn.


#24939@ ..........misschien voel je je dan meer thuis bij het woord vertrouwen?

Het zijn zeker mooie woorden Carla, woorden die hun gevoelswaarde hebben, ik wil daar helemaal niets aan afdoen.
In #24935 beschreef ik hoe ik het ervaarde, of probeerde ik te zeggen wat de woorden blijf in jezelf geloven met me deden.
Ik ervaarde het als een vingerwijzing naar mezelf waarvoor mijn dank Carla.

lieve Carla je zegt
@Toch ook lees ik dat je vind dat het denken dan af en toe moet worden uitgeblust. Misschien is het op die momenten dan, dat door het geloof in jezelf niet te verliezen, het vertrouwen de kans krijgt om te weten dat je ten diepste goed bent.

Het is niet dat mijn denken geblust moet worden, het blust zichzelf af en toe :-)
En waarschijnlijk wel Carla dat vertrouwen zoals je zegt dan de kans krijgt.
X
Nij, ik versta je # 24935 na je voorgaande post # 24939 nu beter.

Dank je voor je laatste toelichting.
Mooi dat je zegt dat het denken zichzelf blust, af en toe. :-)

Fijn en dank je Carla voor de waardevolle uitwisseling!
X


Ik lees af en toe hier zo wat oudere dingen op het forum.

Zo leer ik jullie een beetje kennen , hoop ik.

Dit gesprek raakt me.Mooie verhalen , zeker daar waar ik mag zien wat ze met je doen.


Ik lees af en toe hier zo wat oudere dingen op het forum.

Zo leer ik jullie een beetje kennen , hoop ik.

Dit gesprek raakt me.Mooie verhalen , zeker daar waar ik mag zien wat ze met je doen.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.