Groeiend inzicht

Slaap !!!

    door Johan, 28/06/2008 15:52. #25491. 37 reacties, laatste

Waarom hebben we slaap nodig ?
Zelf geloof ik dat we kosmische wezens zijn die zich manifisteren in een aards lichaam dit aardse lichaam is primair afhankelijk van eten, drinken, lucht en rust (slaap) na ettelijke uren van wakker zijn.

Het frappante is dat als je slaapt gaat alles gewoon door je ademhaling de longen de spijsvertering het hart de nieren zelfs de hersenen gaan gewoon door !

Je zou dus kunnen zeggen nou dan heb ik toch geen slaap nodig ?
Maar na maximaal 24 uur wakker te zijn geweest stort je lichaam zelfs letterlijk neer.

Op de één of andere manier is de energie van de geest op en moeten we bijtanken ?

Op deze momenten zijn we misschien wel wijder geopend en beter bereikbaar voor inzichten dan op Aarde wanneer we 'wakker 'zijn.

Iedereen droomt dat is zeker maar niet iedereen onthoudt elke droom.
Het lukt me alleen die dromen te onthouden die me letterlijk wakker schudden uit mijn slaap.

Het frappante is om een voorbeeld te geven dat ik slechts één beeld droom meer niet maar ik heb vele woorden nodig om slechts één beeld te verwoorden en dan blijkt het nog niet toereikend.

De laatste heftige droom van waaruit ik wakker werd droomde ik dat ik in een Porsche achter het stuur zat waarvan de stoel zo laag was dat ik ca 2 cm met mijn gat boven de bodem plaat zat en het stuur was net zo groot als een vrachtwagen stuur op het moment dat ik wakker werd wist ik ook gelijk de betekenis van deze droom ik was te gefocust op het materiele (de Porsche) en (over)zag de weg niet meer (de te lage stoel) en was min of meer onbestuurbaar door het te grote stuur .
Hoe helder kan slechts één beeld zijn in zijn betekenis.

GroetjesBeste Johan,

Een droom is één van de meest wonderbaarlijke fenomenen die we kennen wat mij betreft. Al het andere volgt min of meer een bepaald logisch patroon, een soort van voorgeprogrammeerde routine zo je wilt. Een droom, daarentegen, is als een ongeleid projectiel, waarbij deze zich manifesteert op basis van allerlei creatieve samenvoegingen van ervaringen uit het waakleven en fantasie.

Vaak lijkt een droom ons een les te willen leren. Of om ons een verfrissend inzicht aan te bieden waarmee een mogelijke oorzaak van een probleem wordt geopenbaard en waarmee we ons leven naar een zekere richting kunnen bijsturen. Dat is in ieder geval ook mijn ervaring, of op zijn minst het gevoel dat ik bij veel van mijn dromen heb.

In hoeverre we de verklaring daarvoor moeten zoeken in het mystieke, dat is echter iets waar ik geen uitspraak over durf te doen. Zo is het denk ik heel plausibel om het wetenschappelijk te benaderen, waarbij je de slaap kunt zien als een noodzakelijke periodieke fase voor het lichaam om zich fysiek en mentaal op te laden en waarbij dromen op de één of andere manier het gevolg zijn van een mentale verwerking van allerlei opgeslagen gegeven. Wie zal het zeggen?

Met vriendelijke groet,

Jeroen


Jeroen, je schrijft ook:
Al het andere volgt min of meer een bepaald logisch patroon, een soort van voorgeprogrammeerde routine........
Ervaar je dit echt zó?
Ik ga je vast verklappen, ik zeker niet!


Carla,

Het is niet zozeer dat ik het op die manier ervaar. Ik ervaar, gevoelsmatig, bijvoorbeeld toeval en variatie en uitzondering. Maar ik denk dat aan alle gebeurtenissen in onze werkelijkheid een logisch systeem ten grondslag ligt, de wetten van het universum.

Maar ik ben uiteraard benieuwd naar jouw visie hierop!


Ik vraag me af of de 'wetten' van het universum wel zo 'logisch' inelkaar steken als wij mensen wel graag denken of veronderstellen.
'Ja, een systeem moet het zijn!' - dènken we dan...- , want we weten niet beter. Beoordeelt en verklaart de mens i.h.a. niet alles met dat oliepitje, dat hij 'verstand' noemt?
En wil hij daarmee niet graag ook de dingen 'verklaren' die dat verstand verre te boven gaan?
Gebruik het verstand voor de dingen waar het geschikt voor is. Maar durf toe te geven dat het niet àlles kan verklaren of oplossen

Het ENE te omvatten is veel te 'EEN-voudig' voor dat oliepitje van ons.

Groet,


Dank voor je reactie Jeroen.
Mijn visie? Die heb ik eigenlijk niet. Althans niet in een vastliggend denken.
Het is voor mij ook geen vraag. Ik ervaar b.v. toeval niet als toeval, maar iets wat mij toevalt. En daarmee krijgt het een andere dimensie voor mij. De wetten van het universum...........logisch systeem...........het klinkt voor mij zo vast, zo bewegingloos, zo onherroepelijk. De dynamiek, de beweging, het mysterie is er voor mij dan uit.
Ik voel me toch meer thuis bij het laten stromen, dan bij wetten.
Hopelijk kan je me wat volgen, want ik besef tegelijkertijd dat het ook wat stamelende woorden zijn, die toch ook weer kunnen stollen.


Leo@ 'Ja, een systeem moet het zijn!' - dènken we dan...- , want we weten niet beter...........Wie zijn er hier WE?
Ik denk niet dat je dit zo kan stellen.
Misschien zijn er mensen die zo denken en zich daarbij helemaal prima voelen. En wellicht zijn er ook mensen die er een andere gedachte of een ander voelen bij hebben en ook dat mag en kan er zijn, toch!


'Tuurlijk Carla, alles mag zijn zoals het is! Daar heb je groot gelijk in! Toch?
Niemand zegt dat dit niet zou kunnen of mogen, toch?!


Dat klopt Leo, niemand zei dat.
Misschien had ik mijn vraag moeten laten bij: " Wie zijn hier WE?


Ik bedoel daar niemand in het bijzonder mee Carla.
Het 'we' is hier niet als aanwijzend voorwerp bedoeld.


Voor mij persoonlijk komt een tekst in 'we'-vorm zo algemeen over.
Om het dichter bij huis te halen heb ik dan de gewoonte om we te vervangen door ik/mij.
Zo geef ik mezelf steeds opnieuw de ruimte om te proeven wat woorden met mij doen van binnen.
....zomaar wat gedachtes die door me heen gaan hoor.
@25833 we weten niet beter...
nou, ik ook niet:)


Ik begrijp goed wat je bedoelt Géa :)
Dank voor je reactie.

Dat stukje tekst van mij (#25833) was ook zeer algemeen gesteld; i.p.v. 'we' zou je ook ook 'men' kunnen lezen.
Het ging echter over de beperktheid van het menselijk brein.

Het logisch brein kàn wel erg veel, maar wat 'voorbij' het denken ligt kan het niet bevatten.
Het Al-Ene Scheppende, de Bron, de Vader is niet te denken, en daarom ook niet als een systeem te vatten. Want daarover ging het stukje inhoudelijk, toch? :)
Dat zinnetje 'We' weten niet beter.., was dan ook luchtig schertsend bedoeld en sloeg op de beperkte mogelijkheden van het menselijk brein... 'ons' brein dus :))

Maar ik geef toe dat dat zonder uitleg een beetje moeilijk uit de tekst te lezen is.

Overigens Carla, vind ik jouw visie, om het te zien als 'bewegend, dynamisch, stromend', erg goed; ja heel mooi, die 'stamelende' woorden. :-) (#25837)Hallo Leo,

#25833

Wat denk jij: zou deze tekst anders gelezen worden als de woorden 'wij' of 'we' vervangen zou worden door het woordje 'ik'?

Liefs Trudy :-)


Ja Trudi,
de tekst zou dan heel anders worden...
Ik ga het niet proberen. :-)

X,
Leo


Beste mensen,

Met mijn beschouwing dat het universum en alles wat zich daarbinnen begeeft en beweegt zich voltrekt volgens gedefinieerde logische processen, beperkte ik mij uitsluitend tot het domein van het fysische. Ik heb daarmee niet een uitspraak gedaan over het metafysische. Mijns inziens is het onmogelijk om al datgene dat zich mogelijkerwijs begeeft in het metafysische met woorden te omschrijven, verstandelijk/rationeel te bevatten of wetenschappelijk te benaderen.

Echter, wat is dat metafysische? Hoe weten we dat het er is? Hoe weten we dat er een hogere werkelijkheid bestaat dan de onze? Veel mensen zijn geneigd om daarin te geloven en motiveren dat door te opperen dat het menselijke verstand te beperkt is om het hogere te bevatten. (In het christendom wordt in dit licht veelal het 'argument' naar voren gebracht dat God's wegen ondoorgrondelijk zijn.) Ik zeg absoluut niet dat er niet een hogere werkelijkheid kan bestaan en wellicht dat dromen (of andere vormen van een in een toestand van een ander bewustzijnsniveau verkeren, zoals doormiddel van meditatie) daadwerkelijk een portaal vormen tussen onze dagelijkse werkelijkheid zoals we die ervaren tijdens ons waakleven en de hogere werkelijkheid. Maar het is mijn mening dat we voorzichtig moeten zijn met het toekennen van betekenissen aan zaken die we (nog) niet kunnen verklaren.

Groet,

Jeroen


Jeroen@Maar het is mijn mening dat we voorzichtig moeten zijn met het toekennen van betekenissen aan zaken die we (nog) niet kunnen verklaren.

Ik ben het met je eens Jeroen dat we, althans ik wil voorzichtig zijn, met het toekennen van zaken zoals je zegt die we (nog) niet kunnen verklaren.
Het houdt me daarom ook niet bezig. Kan me soms wel verwonderen. Zoals gisteren.
Ik sprak een vrouw die zich tussen de regels helderziende noemde. Zij vertelde dat toen zij enkele jaren geleden in Canada was voor de begrafenis van haar broer zij een foto tegenkwam van hem en zijn gezin. Dit raakte haar en zij nam hier een foto van. Toen zij later de foto's afdrukte was er een foto bij die zij niet gemaakt had, het was de foto die volgde op de foto die zijn gemaakt had, een foto die hetzelfde was , alleen stond hij helemaal in het licht.
Zij droeg de foto bij zich en liet mij de foto zien.
Ja dan ben ik verwonderd, maar meer ook niet.
Jeroen ik weet niet of je het boek van Pim van Lommel al gelezen hebt ( Eindeloos bewustzijn )

We hebben een lichaam, maar zijn een bewustzijn als we wakker zijn ervaren we een deel/bewustzijn we ervaren alles binnen tijd/ruimte d.m.v. onze zintuigen die in ons lichaam bevinden maar er is een non-lokaal bewustzijn buiten ons lichaam.

Als we slapen verandert dit bewustzijn aangezien we in slaap kunnen ervaren buiten tijd en ruimte (het lijkt te verruimen)

Er lijkt een wat Pim noemt een non-lokaal bewustzijn te bestaan.

De man is cardioloog geweest van beroep en heeft dus veel bijna dood ervaringen meegemaakt van mensen.
Zijn stelling is wij mensen hebben een hart en hersenen 2 vitale organen om te kunnen leven als ons hele bewustzijn zich in ons lichaam (hersenen ) zou bevinden en ons hart stopt met pompen stop automatisch na enige tijd alle hersen functies het lichaam kan dan niets waarnemen het frappante is natuurlijk dat er legio voorbeelden zijn van mensen met een b.d.e. die op het moment van klinisch dood feilloos waarnamen wat er gebeurde in de o.k.
Nu zijn er mensen die zeggen ze hallucineren.
Maar een hallucinatie heeft geen voet in onze aardse werkelijkheid en kan door niemand anders buiten de persoon in kwestie bevestigd worden maar de mensen die feilloos vertelden wat er zich afspeelde binnen de operatie kamer ten tijde van de b.d.e. konden wel bevestigd worden door het medisch personeel dus kan dit geen hallucinatie genoemd worden.
Denk dat je het wel een goed boek zal vinden groetjes


Weet iemand wat het is als je halfslapend halfwakker wordt en dan een verschijning ziet? Een tijd geleden zag ik regelmatig een spin voor mijn neus, en was op een gegeven moment overtuigd dat het een hallucinatie was, omdat ik een periode daarvoor steeds schrok van een vuiltje in mijn oog dat voorbij gleed, waarvan ik dacht dat het een spin was. Ik dacht dat mijn fantasie op hol geslagen was en een levensechte spin ervan maakte. Een erg grote ook nog, ik schrok zo erg dat ik er keihard van gilde. Toen ik mezelf gerust gesteld had dat het een hallucinatie was gecreëerd door mijn fantasie en geen echte spin of wat dan ook heb ik geen spin meer gezien.

Maar na een lange periode niets gezien te hebben is mijn fantasie wel erg op hol geslagen en kan het niets met een vuiltje in mijn oog te maken hebben. Ik heb namelijk drie verschillende verschijningen gezien.

De eerste was van een man die naast me op de rand van mijn bed zat. Ik keihard gillen, want ik schrok me rot. Hij was achteraf gezien niet eng om te zien, best knap eigenlijk en een rustige, vriendelijke uitstraling.

Het tweede was dat ik een bessenstruik de slaapkamer zag binnenkomen en vlak daarachter liep in het echt mijn man naar binnen. Ik bedoel de bessenstruik was een beeld/verschijning en mijn man liep echt binnen.

De derde keer zag ik mijn man lachend boven mijn bed zweven. Weer keihard gillen en dekens over mijn hoofd.

Nou kan ik dit allemaal niet zo plaatsen. Het vervelendste vind ik eigenlijk het schrikken, want de beelden zelf zijn niet angstaanjagend.

Mijn man ziet er een spirituele ervaring in, en dat zou best kunnen, maar gezien dat spinnen-verhaal, denk ik dat het fantasie/hallucinatie is. Want anders was die spin ook een aanwezigheid van iets. Is mijn opvatting.

Weet iemand waar dit op slaat?

XX
Lin

(Ik zal verder in de Herberg gedag zeggen)


Dag Linda,
Als ik je vraag lees Weet iemand waar dit op slaat? dan moet ik je bekennen dat ik dat helemaal niet weet.
En als ik je stukje goed heb gelezen zie ik dat je zelf je antwoord al opgeschreven hebt...fantasie/hallucinatie.
Mooi toch!?


Ha Linda,
Op het forum, bij 'Groeiend inzicht', onder: 'Psychose' hebben we het uitgebreid over dit soort randverschijnselen gehad gehad; misschien interessant om daar nog eens te kijken :).Hallo LInda xxx,

Soort gelijke ervaringen heb ik ook weleens gehad.
Wat het is weet ik niet maar je schikt je de blubbers als er opeens en man naast je staat( ook al straalt hij liefde uit) en je weet ook nog niet wie dat is.
Ik denk niet dat dit met psychose te maken heeft, dit soort ervaringen had ik lang voordat bij mij psychose was vastgesteld


Leo bedoelt geen psychose, maar verwees naar enkele postings. Tja , ik weet het niet. In ieder geval gerustellend dat ik niet de enige ben. Misschien wordt het me nog eens duidelijk wat het nou echt is. Tot die tijd stel ik me maar gerust met het idee dat het niets is om bang voor te zijn, alleen kan ik me dat niet herinneren als ik halfwakker ben, helemaal als de laatste keer lang geleden is. Dan gil ik toch wel weer de longen uit mijn lijf...

Ik zal de postings waar Leo het over heeft maar eens opzoeken, misschien wordt ik er wijzer van.

XX


Ik ben er niet veel wijzer van geworden hoor Leo. Behalve dan dat hallucinaties ook te maken kunnen hebben met een spirituele ervaring. Ik had die twee dingen eigenlijk uit elkaar getrokken om de een of andere reden. Nou toch wel iets van opgestoken dus.... tnx

XX


Ja, Linda xxx, dat klopt het ging over die postings over de randverschijselen tussen waken en slapen.

Overigens, heb ik lang geleden ook eens zo'n spin boven m'n neus zien hangen, bij het ontwaken, een kanjer van een beest.
Ik wist niet hoe gauw ik helemaal wakker noest worden.. en toen was 'ie weg.

Ik zie de spin symbolisch, als een teken dat je teveel in je hoofd bezig bent, met denken en piekeren en zo.
In het Duits noemen ze dat ook 'spinnen' en in sommige Nederlandse dialecten ook.

In sprookjes is de spin en spinnen en weven een geliefd symbool...
( Doornroosje zat graag te spinnen aan het spinnewiel in een hoge toren van het kasteel )


Nou ja, het zal wel, ik weet wat ik daarmee moet Leo :) , maar bedankt, ik had nog niemand gehoord die het zelfde had meegemaakt, dus voel me al minder gek :) .

Ik beschouw het maar als eenzelfde ervaring als dromen, maar dan even anders.

Dus dat het zoals je zegt iets symbolisch is.

XX


Ja Linda3x
Jij bekijkt het nuchter genoeg :)
Gewoon hard gillen als er weer zo'n ongevraagde gast bij je binnenstapt.. - en hij is gelijk weer foetsie!-
Ik denk dat hij, of de spin, whatever, dan nog veel harder schrikt dan jij.
:-)
Liefs,

X, LéLinda,

Wat ik nu ga zeggen heeft geen wetenschappelijke onderbouwing.Hoewel ik veel respect heb voor de wetenschap-veel
in deze wereld is met wetenschap tot stand
gekomen-legt wetenschap zichzelf ook grenzen op.Alles moet geduid kunnen worden en exact gemeten.Alles daaraan voorbij is bullshit.

Even een zijstapje.

Neem nou muziek.De tonen en noten van muziek hebben eigenlijk een wiskundige,dus
exacte basis.Toch wanneer muziek wordt gespeeld is het niet de exactheid die de ziel raakt maar het samenspel van ritme klanken.Er onstaat dus iets dat die exactheid overstijgt.Iets dat direct een appèl doet aan onze fijnstoffelijkheid.

Zoals ik het nu zie is ons lichaam een vermaterialisering van onze fijnstoffelijkheid.De verbinding tussen het ijle onmeetbare-de geestelijke wereld-en het exacte tastbare-het lichaam-is er.

Waar die verbinding ligt en hoe die verbinding werkt,Joost mag het weten.

Feit is wel dat ons lichaam steeds anders op de door ons omringende energie reageert.

Is het uitgerust,slaapt het,is het moe,is het rustig waakzaam,is het dronken,is het hyperactief,is het in gevaar of sluimert het zoals vlak na het wakker worden.

Vlak na het wakker worden,de hersenen hebben dan een rustig alfa-ritme,staat het
lichaam meer open voor de fijnstoffelijke energie waarin het eigenlijk altijd verkeert.

De zintuigen pikken dan dingen op die ze normaal niet waarnemen.

Wanneer je daarvan schrikt en gaat gillen,
floept het lichaam uit het rustige alfaritme en de waarneming verdwijnt.En dat is dan weer logisch.


Hallo Harry,

Zo lijkt een heel ingewikkeld verhaal ineens zo simpel.

Dank je, ik heb genoten van jou briljante uitleg.

:-)


:) me to Harry. Thanks.


Trouwens,ook een leuk zijstapje wat je maakt, ik stap even mee.
Zelf heb ik nooit iets kunnen begrijpen van wiskunde en blij toe was dat toen nog geen eindexamen vak!
Maar de tonen van muziek.... (al kan ik ook al geen noten lezen) dat versta ik makkelijker.
Ik vind je stukje#25929 ook een mooie vorm van muziek!


Mooie uitleg Harry.
By the way, als Joost het mag weten, maken wij hier ook nog een kans? :-)Haha..

Moeten wij dat weten?

Volgens mij heeft de mens een natuurlijke hang naar mysterie.

Zodra mysterie X is opgelost, werpen wij ons zo snel mogelijk op mysterie Y


Je hebt gelijk Harry, mysterie heeft al heel wat aandacht opgeeist.

Misschien is het ook daarom dat de oude gnostici zo vaak als in geheimmenissen spraken om ons bij de les te houden.


Dag Wim en Harry,

Hoewel ik zeker geen scherpslijper ben of als zodanig over zou willen komen.........sta mij toe.
Ik zie een duidelijk onderscheid in mysterie en mystiek.
Daar waar het mysterie misschien vraagt om een oplossing, voor zover het al mogelijk, is mystiek voor mij een beleving.
En in die sfeer lees ik ook jouw mooie bijdrage Harry, waarin je het o.a. hebt over de muziek.
Welke diep door kan dringen in de ziel en dan zomaar een ervaring kan worden, waar geen woorden voor te vinden zijn.
Ja, dan weet Joost het inderdaad ook niet, maar voelt het wel. :-))
Ja Carla, de vrouwelijke intuïtie wint het hier van de mannelijke ratio.
Inderdaad, ik sta je toe....
Mystiek is vele malen boeierder, je slaat de spijker op z'n kop.

Mystiek en verlangen (Harry noemt dat de natuurlijke hang) zijn naar mijn mening zeer aan elkaar verwant en daarom hangt het als ware als een mistery om ons heen.

Maar dat verlangen......
Zou Joost dat ook weten?Wil je mystiek?

Zie herberg


Dank Wim, dat je me toe stond..........
Toch ook.....Joost weet het niet en ik ook niet. :-)
Althans niet waar dat verlangen vandaan komt.
Ik weet wel dat er aan diverse 'isme's' iets ten grondslag kan liggen waardoor het misschien toch nog te verklaren zou kunnen zijn.!!
Maar de neiging tot ' mysticisme '........??
Ach, wellicht dat preciese redeneringen de illusie van het begrijpen alleen nog maar groter maken.
Laat de verhalen en ervaringen maar spreken voor wie de zintuigen heeft open staan. Zien, soms even!


Ik ben het weer met je eens Carla, laten rusten, want....

Als de bruidegom al weet hoe zijn Bruid
zich aan hem openbaart op de grote dag wat blijft er over van het verlangen?

Je wist het waarschijnlijk al, één van mijn favoriete logion (75) over het bruidsvertrek.

Intens hè, die mystiek.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.