Groeiend inzicht

lelen - betalen

    door annette, 28/04/2009 21:58. #33966. 1 reacties, laatste

Volgend verhaal declameerde Youp vele jaren geleden. Het had nu kunnen zijn.

Erg dat zoveel gezinnen in de ellende zijn gekomen door verkeerde voorlichting, verkeerd inzicht en verleiding.
Wereld gaat kapot door niet te bedwingen hebzucht. Maar ook door niet te delen met hen die er niks aan kunnen doen dat ze niet hebben wat ze echt nodig hebben, de basisdingen.

Ik heb niks tegen rijkdom, niks tegen materie, wel tegen dingen die we willen hebben, maar niet nodig hebben en niet kunnen betalen.LENEN - BETALEN

Uiteindelijk kreeg ik een prima job; ik werd kredietbewaker bij de bank die met u meedenkt. Stelt U zich dat eens voor: heel Nederland zit tot ver over zijn speelzolders in de schulden, maar jij bent kredietbewaker. En je pakt de telefoon:
“Mevrouw Van der Velde, goeiemorgen, u spreekt met van Breukelen van de bank die met u meedenkt, goeiemorgen. Hoe gaat het? Grieperig? En financieel? Ook grieperig?”

Lenen – betalen. Lenen – betalen. Lenen, lenen –betalen, betalen.
Lenen, lenen – betalen, betalen.

Kom maar. Pak her dan, pak het dan, pak het dan, je bent veel rijker dan je denkt.
Laat die welvaart niet aan je neus voorbijgaan. Kom nou. Lenen, lenen – betalen, betalen.

Wat, is dat jouw auto? Maar zie je die auto? Dat wórdt jouw auto.
Kom maar, lenen, lenen – betalen, betalen. Heb jij nog geen stereo op je toilet? Kom maar, lenen, lenen – betalen, betalen. Heb jij nog geen toilet in je stereo? Kom maar, lenen, lenen – betalen, betalen.

Pak het dan, pak het dan, pak het dan. Je bent veel rijker dan je denkt. Laat die welvaart nou niet aan je neus voorbijgaan. Kom nou, lenen, lenen – betalen, betalen

En iedereen die pakte het; heel Nederland pakte het met beide handen aan. Heel Nederland ging op de lat naar de wintersport via lenen, lenen – betalen, betalen. En ik werkte op de afdeling betalen, betalen en naast ons was de afdeling lenen,lenen.
Dus ik bel de afdeling lenen, lenen, lenen en zeg, ik ben van betalen, betalen, betalen. Hou nou eens op met dat lenen, lenen, lenen, want ze betalen, betalen, betalen toch niet.
Zegt die man:”Ja, maar dat is mijn werk, dat lenen, lenen, lenen.”
Ik zeg:”Ja, maar ze betalen, betalen toch niet. Hou er mee op.”
“Dan ben ik mijn baan kwijt.”
“Nou en?”
“Ja, maar dan raak ik in de ww.”
“Nou en?”
“Ja, maar dan verdien ik minder.”
Ik zeg:”Nou en?”
“Ja, maar ik heb mijn huis nog niet afbetaald, en mijn auto en mijn tv. Ik moet juist door met lenen, lenen – betalen, betalen.”

De advertenties werden ook steeds onbeschofter. Onze bank adverteert dan met die lelijke André van den Heuvel, maar je hebt ook advertenties! De bakker is er voor brood en VOLA voor geld. Kent u één bakker, waar je het brood ook weer terug moet brengen?
Lenen, lenen – betalen, betalen.
Ik ben bij mensen thuis geweest en die wonen in zo’n klein kamertje, echt zó klein, groter was het niet. Je had er nog geen arme student in gestopt, zó klein was dat kamertje. Hier stond de tv en daar de bank, zo’n bank ook op afbetaling. Zo’n driezitsfinatabank. Dan zei je op een gegeven moment:”Wat is er op het andere net?’
“O, dan moet ik even naar de slaapkamer om mijn afstandsbediening te pakken.”
Die lag daar, omdat hij in de kamer er niet eens tussen kon, tussen die tv en die bank. Zo klein was dat kamertje. Maar het was hem aangepraat via lenen, lenen – betalen, betalen. Hij had daar in zo’n helverlichte etalage gestaan met zo’n bordje erop van; pak het dan, pak het dan, pak het dan.

Wat is er nou eigenlijk tegen? Vrijheid, blijheid. Als iemand nou gewoon op zestien hoog een beetje wil spelen met een stukje Philips know-how. Als iemand nou in zijn eigen huis voor gek wil zitten, wat geeft dat nou? Wat maakt het nou uit? Dat iemand het gevoel wil hebben van: ik trek de wijde wereld in. Van Duitsland 1 naar België 2. Wat maakt het nou uit? Kijk het wordt pas eng op de avond dat Reagan of Tsjernenko tegen hun vrouw zeggen:”Even naar mijn slaapkamer om mijn afstandsbediening te pakken.” Dan wordt het eng. Dan wordt het doodeng. Daar zat ik heel vaak over te piekeren. Daar zat ik héél erg vaak over te piekeren. Ik probeerde er wel eens over te praten met mijn collega’s, maar die zeiden alleen maar:”Er zijn belangrijker dingen, zoals lenen, lenen – betalen, betalen.”
En dan vroeg ik hen:”Doet dat jullie dan niets, dat er op dit ogenblik boven ons een symbolische bom hangt die ons elf tot twaalf keer kan vernietigen. Doet dat jullie niets?”
En het enige antwoord dat ik kreeg, was:”Hebben wij hem gefinancierd?”

Youp van ‘t Hek


Warempel, lees de tekst nu weer sinds ik het denk ik eind jaren tachtig op de Tros hoorde. Er waren toen nog maar 2 zenders in Nederland. Door dat leenuleenu b'taaleb'taale deuntje werd het een heel opvallend stuk vind ik. Nu ik de tekst goed lees, begrijp ik dat Youp toen al erg goed wakker was.. leuk dat ik het hier tegenkom. Bedankt.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.