Groeiend inzicht

Schatgraven in de bijbel

    door Wil, 28/07/2009 17:10. #35780. 2 reacties, laatste


Ik lees dat Bram met een nieuw boek aan het schrijven is. En, als ik het goed begrijp, gaat het over een gnostische kijk / interpretatie van de bijbel. Corrigeer me als het anders is.

Razend benieuwd ben ik naar de inhoud, maar ik ben net zo benieuwd hoe het ontvangen zal worden. Het is speculeren, misschien een breed en warm welkom maar misschien daarbij ook genadeloze kritieken vanuit bepaalde hoeken. Dan zijn de rapen gaar.
Hoe meer ik daar over nadenk, hoe meer ik me afvraag waar Bram nou eigenlijk mee bezig is. Over apocriefe evangeliën schrijven is een, maar verhalen uit die “heilige” bijbel naar eigen inzicht interpreteren en uitdragen, dat is andere koek.
Vol (on)geduld wacht ik de ontwikkelingen af.


Dag Wim,
Ja,ik kijk ook uit naar dat boek. Het is nog niet klaar maar de grote trekken zijn al helder.
De elders op het forum geplaatste beschouwingen over Abraham en Jacob komen daar ook in voor, dus dat is ook meteen een antwoord op de vraag van Annette.
En zoals met Abraham en met Jacob zal ik ook omgaan met de teksten uit het Nieuwe Testament, met inachtneming van de raad van Trudy. Ik ga in elk geval niet beweren dat ik de enige zaligmakende waarheid heb gevonden.

Wat betreft de ontvangst door kerkelijk Nederland maak ik me helemaal geen zorgen. Ik heb ontdekt dat er in de kerken aan de basis een grote honger is naar een nieuwe invulling van het christen-zijn, omdat men zich niet meer kan vinden in de oude dogma's, met uitzondering van de steeds kleiner in aantal wordende gelovigen-van-kaft-tot-kaft. Het traditionele christendom, gebaseerd op de verzoeningsleer (het geloof dat Jezus gestorven is als boetedoening voor onze zonden) leeft niet meer in de harten van veel christenen. Maar wat dan? Mijn boeken blijken voor velen een antwoord op die vraag te geven, zo verneem ik. Nu, dat had ik vooraf niet durven dromen.
Ik was indertijd al geheel verbijsterd door de talrijke positieve reacties op het gesprek met Annemiek Schrijver in Het Vermoeden, terwijl ik daar toch behoorlijk ketterse uitspraken deed. Nog steeds spreken mensen me daar op aan, zeggend hoeveel dat gesprek voor hen betekend heeft. En dat dus voornamelijk uit kerkelijke kringen!
Dat heeft me werkelijk totaal verrast. Ik had, net als jij nu, genadeloze kritiek verwacht. Maar het tegendeel bleek het geval, op een enkele hoogleraar na die mijn zienswijze als gevaarlijk bestempelde.
En zelfs krijg ik bijval van dominees die me mailen dat ze dankbaar zijn dat ik mijn boeken geschreven heb, omdat ze het zelf zo nog niet van de kansel durven zeggen, maar zichzelf er wel door gevoed voelen en er nieuwe inspiratie in vinden voor hun ambt.
Nou ja zeg, wie had dat gedacht! Ik niet.
Dus, wie weet?


Ja, wie weet?

Ik hoop voor je dat je ook met dit boek aangenaam verrast zal worden. Ik wens je nog veel inspiratie toe en een open geest voor mooie inzichten en invallen.
Wordt vervolgd, zullen we maar zeggen.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.