Groeiend inzicht

Verslaving en verlangen

    door Henk, 31/05/2007 15:12. #4854. 17 reacties, laatste

Dag Linda s.e.,
Jouw bijdrage #4827 over jezelf intrigeert me. Je beschrijf prachtig helder hoe je jezelf en je problemen ervaart. Maar ook zeg je soms iets waarvan ik denk: ‘Hoe kom je daar nou bij?’
Bijvoorbeeld:
‘Ik ben sexy, lief en heb macht. ‘
Mooi gezegd, maar dan:
‘Op alle drie kleeft/kleefde echter een negatief etiket.’
Hoezo negatief? Ik neem nu maar even aan dat je beseft dat je die negatieve etiketten er zelf op hebt geplakt. En dan vermoed ik dat daar ook jouw probleem zit. Drie heel normale menselijke eigenschappen ervaar jij kennelijk, of heb je ervaren, als negatief. En dat pikken die eigenschappen niet. Dus gaan ze rotzooien, de boel in de war schoppen, net zo lang tot je zegt: ‘Beste eigenschappen, ik hou van je. Het is waar, dat ik sexy en lief ben en dat ik macht heb, en dat is heerlijk.’
En dan kun je ook tegen jezelf zeggen: ‘Ik hou van mij, omdat ik sexy en lief ben en macht heb.’

Trouwens, daar is eigenlijk niets bijzonders aan. Alle mensen zijn sexy, lief en machtig. Echt waar! We zijn natuurlijk niet altijd en overal voor iedereen even sexy, lief en machtig, maar op zich zijn het gewone, universeel menselijke, en ook nog heel mooie eigenschappen.

En dan zeg jij weer: ‘Mensen zijn bang voor sexy’. O ja? Daar heb ik zelf niet veel van gemerkt. Misschien heb ik niet zo goed opgelet, maar ik heb daar een heel ander idee over. Mensen zijn gek op sexy, dacht ik zo, maar ik kan me vergissen natuurlijk.
Misschien ben jij wel degeen die bang is voor sexy, voor die universeel menselijke kant van jouzelf. En als jij daar bang voor bent trek je natuurlijk ook mannen aan die in jouw beeld daarover passen. En zo wordt je schijnbaar steeds weer bevestigd in je eigen angst, alsof alle mannen respectloze rotzakken zijn.

Nu vertelde je eerder dat je sexverslaafd bent. Mooi dat je dat zomaar hebt durven vertellen. Dat is het begin van de verandering. Als je ergens vanaf wil moet je eerst eerlijk erkennen dat het bestaat. En als jij je sexuele verlangens als verslaving ervaart, dan lijkt het me ook wel prettig om daar verandering in aan te brengen.

Over die verslaving wil ik eerst nog iets in het algemeen zeggen. Je kunt verslaafd zijn aan alcohol en andere drugs, maar dat is niet het soort verslaving waar het hier om gaat. Jouw vermeende verslaving komt van binnenuit, en niet uit een fles of een pil of een injectienaald.
Welnu, bij verslavingen van binnenuit is het verstandig te bedenken dat de manier waarop de verslaving geuit wordt maar zelden samenvalt met het oorspronkelijke verlangen dat er achter schuil gaat. Ik bedoel dit: als jij sexverslaafd bent, is dat maar een willekeurige vorm waarmee je misschien iets heel anders zoekt. Het verlangen dat je met sex probeert te bevredigen is misschien helemaal geen verlangen naar sex, maar naar iets heel anders. En als je dan probeert van je sexverslaving af te komen, en bijvoorbeeld kuis gaat leven, zal het oorspronkelijke verlangen gewoon een andere uitweg zoeken, een andere verslaving scheppen. En als je die weer onderdrukt, enzovoort, hou je tenslotte weinig plezier in het leven over.

Wat is dus, vraag ik me af, het oorspronkelijk verlangen dat jou jezelf doet onderwerpen aan verkeerde mannen? Ik kies het woord ‘onderwerpen’ hier niet zonder bedoeling. Want als derde negatieve eigenschap noemde jij macht.
Zit daar misschien de kern?
Weet je, macht is hetzelfde als vrijheid als je er leuk mee omgaat. Misschien ben jij wel 'stout' in je sexuele relaties omdat je wilt bewijzen dat je vrij bent, macht hebt over je eigen lot.
Maar je hoeft helemaal niet te bewijzen dat je vrij bent, want iedereen is vrij.
Hoe zit het daar eigenlijk mee, met macht en vrijheid? Zoek je onderdrukking bij mannen om je zelfonderdrukking op het spoor te komen? Is sexverslaving jouw manier om jezelf vrij te maken? Niet slecht. Er zijn minder leuke wegen.
Het is maar een suggestie. Denk er eens rustig over na.


Henk, je hebt helemaal gelijk! Het is precies dezelfde conclusie die bij mij is komen opborrelen! Geweldig dat dit zo door jou bevestigd wordt.

Ben ik nu bevrijd? Voorzichtig ben ik nog, met afwisselende opgetogenheid.

Ik kom er nog wel op terug, ik heb visite (en even snel op het forum kijken, hoe bedoel je nieuwe verslaving :-))

Het heeft inderdaad te maken met bewijzen dat ik vrij ben, met zelfonderdrukking heb ik niet zoveel. (Alhoewel, een goeie spank en wat harentrekken is niet weg...oeps). De kick is echter wel precies hetzelfde als iemand die aan drugs of gokken is verlaafd. Er komt namelijk dezelfde stof vrij, natural high noemen ze dat toch?

Heel erg bedankt dat je met me meeleeft.

XX
LindaLieve Linda,

Schoorvoetend kom ik hier achter de
magistrale woorden van mijn voorganger
aan.

Wat ik nu ga opschrijven is liefdevol bedoeld en zeker niet kwetsend bedoeld.

Ieder mens loopt in zijn leven tegen
één of meer deuken in zijn zelfvertrouwen
op.Ook jij en ik.Wanneer zo`n mens dan
de daaruit voortvloeiende gevoelens van
minderwaardigheid wil aanpakken, bestaat
het risico dat er wordt overgecompenseerd
en er iets van meerderwaardigheidgevoelens ontstaan.
En dat is volgens mij net zo min goed als
minderwaardigheidgevoelens.

Een gezond gevoel van eigenwaarde houdt
volgens mij in:

Sexy in het midden.
Lief in het midden.
Macht in het midden.

Wanneer je hier eens een boekje over wil
lezen dan kan ik van harte aanbevelen:

Liefhebben,een kunst,een kunde van
Erich Fromm

Misschien een tikje taai maar er staan zeker verhelderende dingen in.

Vriendelijke groet

Harry


Wat leuk, Harry,
dat boekje staat bij mij in de boekenkast.
Ooit op mijn 18de gekregen. Van een jongen nota bene. Dat vond ik toen genant en ik heb het toen ongelezen ver weggestopt. Toen ik het dus jaren later pas las.... was ik enorm geïmponeerd. Dat ik zo'n schitterend boek zomaar ongelezen in huis had liggen!
Tikje saai? Nee dus!
Bedankt Harry, ik ga het weer lezen!


Hai Harry,
Zojuist je reactie gelezen op het verhaal van Henk met Linda....
Dat vond ik nou eens ècht magistraal; op z'n hollands gezegd: hardstikke goed!!

Groet
Leo


Ik ben niet voor niets weegschaal van sterrenbeeld. Ik ben altijd op zoek naar de balans en moest blijkbaar beide uitersten ervaren.

Dat is niet iets om bang voor te zijn, hoort ook bij het proces. Angst voor meerderwaardigheidsgevoelens komt op mij over als een gebrek in vertrouwen. Ik vertrouw in mijn basis. Het is zeg maar het rustpunt van de weegschaal, wanneer alles in balans is. Ik schommel nog lekker door het leven en wellicht schommelen de schalen met verloop van de jaren wat minder ver door.

Henk was me voor, bij mij was een soortgelijke conclusie boven komen borrelen. Die heb ik toen gelijk getypt in een documentje. Ik zat op mijn werk, dus kon niet op het forum. Ik plak het maar hieronder:

Sexy, lief en machtig zie ik niet als aangeleerde vaardigheden, maar als menselijke natuurlijke eigenschappen.

We zijn allemaal sexuele wezens. De een straalt meer sexuele energie uit dan een ander. Aangezien er door de geschiedenis heen krampachtig mee om wordt gegaan, krijg je als gevolg excessen.

Lief zijn, liefhebben. Ik zie niet in hoe dat aangeleerd kan zijn. Dat is toch de menselijke natuur bij uitstek?

Macht, iedereen heeft de macht over zijn eigen leven. Hierin zijn ook excessen, machtmisbruik of de andere kant de macht uit handen geven.

Iedereen heeft zo zijn eigen combinatie van in meer of mindere mate de menselijke eigenschappen. Of andere benadering: heeft zijn eigen unieke levensles te ondergaan om bij zijn natuur terug te kunnen komen.

Het was toch juist de bedoeling een te worden met je natuur?

Er wordt veel te krampachtig met de menselijke natuur omgegaan. Daardoor ontstaan er excessen en psychische problemen.

X
Linda
Nou Linda,
Compliment!.
Daar kunnen de psychiaters een puntje aanzuigen!
X, Leo


Hihihi ;-)

Zit er een carriere in denk je?


Ik twijfel er niet aan! :-))


Ik had het documentje vanochtend naar Annemiek gestuurd, want ik moest het kwijt. Ze vond het prachtig en heeft gevraagd het op haar forum te zetten. Ik denk laat ik dat maar zeggen, anders staat het zo raar als jullie het ineens daar zien. Denken jullie nog dat ik grootheidswaanzin heb (geintje) Oei, klinkt meer als dat ik er bang voor ben dat jullie dat denken. Komt geen eind aan die ui.


Ja Linda, zeg het maar gewoon. Daarom alleen al ben je een troosteres.


Linda ik heb het op de site bij Annemeik gelezen.
Machtig!
liefs
Nij


dikke knuffel met mijn ogen toegeknepen


Proficiat Linda,

Je groeit naar een eigen prachtige inzicht.
Een inzicht van jou.
Je hebt het door je pijn heen verworven.

Dikke knuffel,
Carla.
Lieve Linda,

Ik ben boogschutter en ik schiet wel eens
een pijl af die de verkeerde kant op gaat.

Ik heb niet willen suggereren dat jij
grootheidswaanzin hebt en doe hierbij
mijn best om dat te neutraliseren.

Verder ben ik zeer onder de indruk van
jouw bijdrage hierboven die een prachtige
kennis ten toon spreidt, waar veel mensen
(waaronder ik) wat aan hebben.

Tot slot denk ik dat je je inzichten, maatschappelijk gezien , veel beter kunt
uitnutten dan je nu misschien doet.

Je helpt daar andere mensen mee. Dat is
misschien de basis van het hele concept
gnosis: Vanuit een liefdevol zelf andere
mensen liefdevol op weghelpen.

Groet Harry


Je raakt me diep in mijn hart lieve Harry........

Ik begreep wel wat je bedoelde hoor, wat jij zei was ook heel logisch. Het is niet de eerste keer dat ik het hoor en ben me bewust van de valkuilen. Een valkuil is het doorslaan in een kwaliteit, leerde ik op een training. Kon er toen weinig kwaliteit in zien, maar geloofde het wel en zo ben ik verder gaan zoeken.

Het leuke van nu is dat ik nieuwsgierig ben geworden naar hoe ik me ergens bij voel en dan ga ik dat onderzoeken en dan kan ik het verwoorden. Voorheen, als iemand iets zei waar ik het op voor mij nog onbekende reden niet eens was, liet ik het erbij en voelde me dan gekwetst. Zonder te kunnen verwoorden waarom.

Al dat verdriet sla je op en op een gegeven moment voel je je steeds verdrietig, maar hebt geen idee waarom.

Wat jij zegt over inzichten uitnutten raakt me echt. Dat zou ik graag doen, maar heb geen flauw idee hoe dat er uit gaat zien. Eerst maar mezelf helen....... Je geeft me echt goede hoop dat ik de juiste weg ben ingeslagen.

Dikke kus,
Linda


Dat vind ik toch zo mooi!
De één reikt iets aan, de ander vult aan, bemoedigt, troost, verheldert, complimenteert....
en zo groeien we allemaal...
Wat een fantastisch teamwork!
We groeien met jou, Linda, als middelpunt!
Je vraagt hoe inzichten uitnutten er uit kan gaan zien...
Nou, bijvoorbeeld zo dus!


Lieve mensen,

Ik droeg jullie de afgelopen dagen mee in hoofd en hart.
Heb de Post's tot mij genomen, overdacht en naar binnen laten gaan.
Had er eigenlijk niet zo veel aan toe te voegen.
Wel kwam ik een prachtige tekst tegen ( komt vaker voor als ik wat aan het mijmeren ben ), welke ik hierbij graag wil delen:

De gedachte manifesteert zich in het woord,
het woord manifesteert zich in de daad,
de daad ontwikelt zich in een gewoonte,
en de gewoonte verhardt zich tot een karakter.

Sla dus acht op de gedachte en waar ze u brengt,
en laat haar voortkomen uit liefde
ontstaan uit begaanheid met alle wezens.
Zoals de schaduw het lichaam volgt,
zo worden wij wat we denken.

Alles wat een begin heeft,
heeft ook een einde.
Sluit daar vrede mee,
en alles komt goed.

Timmerlieden vormen het hout,
pijlenmakers maken pijlen,
de wijze vormt zichzelf.

Gautama Boedda.
Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.