Groeiend inzicht

Droom over de wereld

    door Marieke Hoeve, 03/09/2010 08:52. #38396. 6 reacties, laatste

Ik heb een paar dagen geleden een droom gehad die me niet los laat. Het is een heel gewone droom. Als ik deze vertel zal iedereen zeggen: ' zo is het' en toch, en toch...
Komt-ie:
Ik ben op een plek die de wereld vertegewoordigt. Veel mensen, op de ene plek meer dan op de andere, maar toch behoorlijk vol. Ik sta daar en kijk. Er gebeurt telkens wat. Muren zijn te dun en te hoog en vallen soms om waarbij mensen in paniek raken en overal heen stuiven. Ik zoek telkens met mijn ogen naar een rustig stukje om naar toe te gaan, maar overal lijkt wel wat te gebeuren. Ook als er niets groots van buitenaf gebeurt is er 'klein' leed wat dezelfde dimensie heeft als 'groot' leed. Het is blijkbaar per definitie een instabiele wereld waarbij ik niet kan voorspellen wanneer waar wat gebeurt. Dan word ik heel rustig en besluit lekker te blijven waar ik ben. Per definitie instabiel en ik maak er het beste van.
Als ik wakker word voel ik me zo mild en zacht en open naar al die mensen die geraakt worden door groot of klein leed. Het is het gevoel van " heden gij, morgen ik" of zo en laten we vooral voor elkaar zorgen.
Tegelijkertijd moest ik denken aan dat prachtige gedicht van de tuinman en de dood van van Eyck:

De tuinman en de dood

Een Perzisch Edelman:
Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,
Mijn woning in: "Heer, Heer, één ogenblik!
Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,
Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.
Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,
Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.
Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,
Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!" -
Van middag (lang reeds was hij heengespoed)
Heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.
"Waarom," zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,
"Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?"
Glimlachend antwoordt hij: "Geen dreiging was 't,
Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,
Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan,
Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan."
P.N. van Eyck

Prachtig toch?


Prachtig Marieke.Heel erg mooi.

Sta me toe het volgende vergelijk te trekken.

Je bevindt je op een surfplank temidden van woeste en steeds veranderende golven.Onberekenbaar,turbulent en hectisch.Je surft bovenop een golf.Op je surfplank heb je je evenwicht gevonden.Je hebt daar je relatieve plaats van rust temidden van de woeste zee.Er kan van alles gebeuren.Maar je weerstaat de angst dat je er zomaar af kan vallen en verdwijnt in de wilde golven,door angstloos te accepteren dat wanneer dat gebeurt,het gewoon gebeurt.

Mooi hoor.Dingen gebeuren nu eenmaal. Als er wat op mijn pad komt, vergelijk ik mijzelf met het riet in de storm.
Je buigt, ondergaat, lijdt en als de storm over is, richt je je weer op.


Als je met een ernstig probleem geconfronteerd wordt, denk dan zeer goed na. Is er een oplossing, dan heeft het geen zin je op te winden. Is er geen oplossing, dan heeft het geen nut je op te winden.
Dalai Lama


In elk geval ben jij niet hals overkop naar "Ispahaan" gevlucht Marieke, maar rustig blijven staan waar je bent!

Heel mooie vergelijking.


Aanvaarding wekt vertrouwen in eigen kracht. Je staat midden in die wereld, je ontvangt en je geeft. Dit jaar zag ik een documentaire over een weeshuis voor kinderen die hun ouders aan aids hadden verloren, ergens in Afrika. In die wereld hadden zij niets, behalve hun eigen kracht om lief te hebben en te delen. Zij omhelsden het leven met alles wat dat brengt. Ze leefden voluit, waar anderen zouden overleven in angst en wanhoop. Het heeft me diep ontroerd dat zij me dat besef konden geven.


Lieve mensen,
Wat vind ik dit mooi! Bedankt voor jullie reacties. Daar word ik blij van. Dat we met elkaar op deze manier iets kunnen delen. Ik zie contact met anderen als een soort lemniscaat. Iemand reikt iets aan, iemand anders doet er weer iets mee en het komt weer terug en dan is het weer anders geworden! Dan zijn er opeens weer nieuwe aspecten en gezichtspunten bijgekomen en wordt het kleurrijker en nog mooier! En wat een goed idee van Bram om zo'n site te maken...Ik ga vaker op bezoek!


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.