Groeiend inzicht

Over lichaam en bewustzijn deel 1

    door Harry, 17/09/2010 06:10. #38647. 6 reacties, laatste

Bij het wakker worden waaiden er plotseling wat oude biologielessen van vroeger bij me binnen.Ik nam me voor die lessen een beetje af te stoffen en eens één enkelvoudige lichaamscel aandacht te geven

Dit stukje is bedoeld om eens de aandacht te vestigen op één celletje,één fabriekje in ons lichaam.Met als doel ons er de aanwezigheid sec van te realiseren alsmede de functie en de samenhang.

De moderne techniek stelt ons een geweldige kennisbank ter beschikking in de vorm van het internet.Dus sloeg ik aan het wikipedia-en.(Ik wikipedia,hij wikipediaat,wij hebben gewikipediaad)

Hierbij kwam ik de volgende link tegen

nl.wikipedia.org/wiki/Cel_(biologie)

Bij het doorlezen van deze link,hier en daar eens een zijweggetje aanklikkend,steeg mijn verwondering hand over hand.De structuur, complexiteit en werking van één enkelvoudige menselijke lichaamscel mag al een groot wonder worden genoemd en dan beschouw ik nog niet eens het in de cel aanwezige DNA alsmede de atomaire en subatomaire werking ervan.

Het wonder wordt nog veel groter wanneer we ons realiseren dat wij honderden miljoenen van die cellen met ons meedragen,die ingedeeld naar categorie allemaal netjes hun werk doen,allemaal met elkaar corresponderen en een hoge graad van organisatie ten toon spreiden met als doel ons lichaam bij elkaar te houden en te laten functioneren.

In de hele wereld is er niet één bedrijfskundige interim-manager te vinden die in zijn eentje bij een bedrijf een dergelijk hoge en efficiente ontwikkelingsgraad kan bereiken.En dat ook nog eens bijna voor nop.

Ik haalde even een frisse neus en stond buiten in de tuin.Daarbij keek ik omhoog naar de sterren.Meteen fantaseerde ik over de (ons onbekende ) grenzen van het heelal.Ik vergeleek het wezen van één lichaamscel met dat van de grens van het heelal.Het dynamisch bereik tussen deze twee grenzen is duizelingwekkend groot.
Wat zich daartussen afspeelt en onder welke regie is in zijn samenhang niet te bevatten.

Wel vielen er meteen enkele gaten in mijn besef. Ik begrijp dikdoenerij niet. En oorlogvoerderij.


Hoi Harry,

Ja, ongelofelijk, he?? Ik werk zelf heel veel met het lichaam en elke keer ben ik ook weer zo verbaasd en letterlijk verwonderd.... En mooi dat je die vergelijking maakt met het heelal. Laatst had ik ook een ervaring toen ik heel diep naar binnen ging (het kan een lange reis zijn naar het uiterste puntje van het bekkengebied...) dat het me opeens voorkwam dat daar ook het heelal was! Ik vond het heel bijzonder, want ik voelde me toen zo een onderdeel van het geheel, zo verbonden.. Het is inderdaad ongelofelijk.
Nog even iets heel anders: ik ga vanavond naar Stef Bos, naar de voorstelling "In een ander licht". Hierin heeft hij liedjes en overdenkingen gemaakt op bijbelsteksten. Heb jij of iemand anders deze voorstelling al gezien? Ik ben benieuwd en ik heb er zin in.
Geniet van de dag!
Marieke


Geweldig Harry! ..... en dat allemaal ontstaan uit 1 zaadje en 1 eicel.
Hè! Dat zijn er twee!

:-)


Veel plezier Marieke!


Bij mij kwam de volgende gedachte langs:
Zit ik in 't lichaam en/of verschijnt 't lichaam in de "ruimte".
Wonderlijk!

Marieke, een fijne avond!
Ben benieuwd hoe je de voorstelling gaat ervaren:)


Harry overal waar we kijken is alles georganiseerd en met elkaar verbonden en zijn systemen zo wonderlijk dat het niet te bevatten is, behalve bij de mens.
Zo'n cel enkelvoudig en zeer complex, beseft ergens dat het alleen tot bestaan en tot zijn recht kan komen in een organisatie die net zo complex is en met elkaar samenwerkt.
Ik begrijp ook geen dikdoenerij en oorlogvoering en waarschijnlijk de meeste mensen niet, maar mogelijk omdat wij onszelf in het algemeen enkelvoudig en onafhankelijk zien, werken wij het zelf in de hand.Nee Marieke, ik heb die voorstelling niet gezien.En ik ken ook niemand die er wel is geweest.

Je kunt er misschien beter open-minded heen gaan.

Fijn dat je daar zin in hebt.Veel plezier!


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.