Groeiend inzicht

Over lichaam en bewustzijn deel 4

    door Harry, 22/10/2010 11:58. #39297. 4 reacties, laatste


Zintuigen spelen bij mij een speciale rol in het menselijk lichaam.De manier waarop waarnemingen van buitenaf maar ook gewaarwordingen van binnenuit door het lichaam worden verwerkt,waarbij hersenen en zenuwstelsel in voltijds dynamisch samenwerkingsverband een prachtige functie hebben,boeit mij zeer.

Vandaag zou ik het over het oog hebben.
Op zich al een zeer complex element van het lichaam.Er is al veel over geschreven.En ik zou een aantal weetjes kunnen opdissen over de werking daarvan.Toch volsta ik eenvoudigweg met het plaatsen van een link daarover. Temeer omdat bij het doorlezen van de link de complexiteit van alleen al een oog, volledig binnenkomt.

nl.wikipedia.org/wiki/Menselijk_oog

Maar behalve de feitelijke fysiologie van een oog is er veel meer mee aan de hand.

Het is niet zo, als bij een eenvoudige camera obscura,dat er uitsluitend een omgekeerd beeld van onze omgeving op ons netvlies wordt geprojecteerd,dat vervolgens als zodanig aan onze hersenen wordt doorgegeven, en daar ook blijft.
Het is eerder zo dat onze hersenen de informatie weliswaar bewustworden maar er ook iets mee doen.Namenlijk het bewustzijn naar buiten uitstrekken.

Wanneer ik een boek lees is mijn bewustzijn 30 cm van mij af.Bij de letters.Wanneer ik naar de sterren kijk is mijn bewustzijn miljoenen kilometers van mij af.Bij de sterren.Een ander begrip hiervoor is bewustzijnsextensie.(ex en tendere=uitstrekken,dus naar buiten uitstrekken)

Niet alleen naar buiten maar ook naar binnen.Met het oog kunnen we alles zien wat we willen zien.We kunnen alle beelden oproepen die we maar willen.Gedachten,emoties,onze persoonlijke geschiedenis,andere personen,maankraters,de ringen van saturnus,verre berglandschappen,onze dromen,alles kunnen we waarnemen met ons oog.

Ons bewustzijn strekt zich uit.Wij zijn waar ons bewustzijn is.


#39297
..@Ons bewustzijn strekt zich uit.Wij zijn waar ons bewustzijn is...

Ha Harry!

Mijn bewustzijn strekte zich uit'...,

Harry je kunt het geloven of niet.. maar waar mijn bewustzijn is daar ben ik...,geweest.., in dit geval.
Luister naar mijn avontuur..

Het was volle maan vannacht en ik kon de slaap niet vatten. Dus ben ik opgestaan, het was ongeveer 03.00 uur.
Ik liep naar mijn balcon en keek door het raam en zag de maan.
Het is momenteel volle maan. Hij (of zij.) stond daar stralend aan de hemel. Ik deed de balcondeuren open en geheel gefascineerd door het schouwspel van de prachtige volle maan was ik plotseling daar waar op dat moment mijn bewustzijn was..., ik was op de MAAN !!

Ik stond naast zo'n maankratertje, met m'n blote voeten in het maanstof.

Je zult misschien denken: - hoe kan dat nou zonder een ruimtepakje aan? -
Maar het was slechts mijn bewustzijn, samen met mijn 'Ik', dat zich daar op de maan bevond. ( mijn lichaam was nog ergens op het balcon )

Alles goed en wel.., ik stond daar dus naast dat kratertje..
en toen ik omhoog keek zag ik de aarde.
Dat was wel zo'n overweldigend schitterende aanblik, die aardglobe, deels door de zon beschenen, met zijn blauwe oceanen en deels nog in het nachtelijk duister..
En geheel gefascineerd door dit prachtige schouwspel was ik plotseling weer daar waar op dat moment mijn bewustzijn was..., ik was weer terug op mijn balconnetje, weer één met mijn lichaam.

..Ben toen, - nog diep onder de indruk van mijn avontuur - snel naar binnen gegaan, want het is in oktober al behoorlijk frisjes 's nachts, en mijn bed in gedoken, waarna mijn bewustzijn mij enige tijd in de steek moet hebben gelaten, want toen ik wakker werd viel het daglicht al volop de kamer binnen.

:)) met hartelijke groet,
Leo


leo jij stond op de maan, ik liep hier met de hond onder de maan en de klare sterrenhemel, witte besneeuwde bergtoppen om me heen. Het was zo een mooie nacht, op de aarde en op de maan dus ook.

Mijn bewustzijn strekte zich enorm uit en ik leek vergroeid met de nacht.


Ha die Harry,

Wederom met veel plezier jou bijdrage gelezen. Bij het laatste stukje van jou bijdrage moest ik even terug denken aan een scene die ik ooit heb gezien in een film.
Dit zette mij destijds wel aan het denken, het ging over onze waarneming.

www.youtube.com/watch?v=Lh3Mk0R2ZEg&feature=relatedDie Leo! Mooi avonduur!

Gelukkig had je Klaas Vaak mee teruggenomen ! Trouwens het heeft je wel mooi een "ticket to the moon" gescheeld.Die zijn vrij prijzig these days.Mooi.

Mooi Liesbeth dat een mens daar zo in vergroeid kan raken.Het is dan net of alle materie om je heen wegvalt.Eigenlijk een soort kosmisch cadeautje.Een stukje ontlasting.Een stukje effe niks.Alleen de nacht.Een stukje bescherming eigenlijk.Een stukje bescherming tegen overbelasting.

Ja Trudy dat stukje film is wel weer een eyeopener.Alles wat niet binnen ons bewustzijn is,is er wel maar niet voor ons. (voor "ons"als ik dat zo zeggen mag).


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.