Groeiend inzicht

Over lichaam en bewustzijn deel 5

    door Harry, 23/12/2010 12:59. #39859. 3 reacties, laatste


Het geheugen deel 1.


Over het geheugen zijn bibliotheken vol aan boekwerken geschreven.

Naar mijn idee speelt het geheugen een voorname rol in ons huidige bewustzijn en daarmee ook in ons welbevinden.

In feite kunnen we een grove tweedeling maken in hoe het geheugen werkt.

De Biologische zin
De Psychologische zin.

Voordat ik hierover het één en ander probeer op te schrijven zal ik eerst trachten te beschrijven hoe dat bij mij persoonlijk,in psychologische zin, werkt. Ik maak hierbij een onderscheidt tussen een positieve herinnering en een negatieve herinnering.In beide gevallen flitst er een beeld,een foto,in mijn hoofd.In wezen statisch.Alleen maar een beeld.Vervolgens ga ik dat statische beeld inkleuren.Zoveel mogelijk met mijn feitelijke herinnering.Met het statische beeld als uitgangspunt.Maar ook mijn huidige bewustzijn helpt mee met de inkleuring van het beeld van vroeger.

Zo ontstaat er naar aanleiding van alléén maar een beeld uit het verleden een inkleuring naar mijn huidige hoedanigheid.De schepping,de inkleuring,die ik zelf gemaakt heb,laat mij mezelf goed voelen,of juist niet..

Voorbeeld 1.

De ribcord broek.(dat is dus de foto)

Met een ribcord broek aan, een lichtbruine,zit ik op de achterbank van de lelijke eend van mijn vader.Naast mijn zusje en achter mijn vader en moeder.Je kunt het niet echt een achterbank noemen.Het is meer een campingstoel-achtige constructie opgehangen in rubberen ringen van het type waarmee je ook je tent op de camping afspant.
Ik luister naar het tevreden maar rafelige gesnor van het 2CV-motortje en kijk tussen mijn ouders door naar voren.Op de motorkap ligt,afgespannen met touwtjes, een slinger van narcissen.Wij rijden door de bollenstreek en tien minuutjes terug zijn wij gestopt om de narcissenslinger ergens langs de weg te kopen.Het is voorjaar. De temperatuur is mild.Het linnen roldak van het eendje is opgerold.en er waaien omgevingsgeluiden en zoete voorjaarsluchtjes naar binnen toe.Ik ben gelukkig.

Resultaat: Ik voel me goed.

Voorbeeld 2

De scooter van meester Snel ( dat is dus de foto)


Op het braakliggende terrein voor ons huis ben ik in mijn eentje bezig met het opstoken van een vuurtje.Ik heb gesprokkelde houten takken in een wigwam-vorm gezet en het geheel met
oude kranten aangestoken.Het is drassig op het veldje.Een beetje modderig en een beetje klam.Ik warm me aan het vuur.

Meester Snel komt op zijn scooter de straat in gereden.Hij ziet mij en knikt vormelijk naar me.Hij belt aan bij ons huis en mijn moeder doet open.Wat komt die nou doen?dacht ik. Omdat ik meester Snel niet mag, besluit ik niet naar binnen te gaan en mijn nieuwsgierigheid tot later te bewaren.Als meester Snel weer weg gaat, mij opnieuw vormelijk toeknikkend,ga ik naar binnen.

“Je bent voorwaardelijk over gegaan van de derde naar de vierde klas”zegt mijn moeder.Dus je moet volgend jaar goed je best doen op school.Meester Snel geeft me het gevoel dat ik dom ben.”Ben ik dom” vraag ik aan mijn moeder? Ze zwijgt.Zij ook al….

Resultaat: Ik voel me slecht.

Twee minimale stukjes autobiografie die opéénvolgend bepalen hoe ik me nu voel


Dank je Harry,

Heb, zoals vaker, weer genoten van jou bijdrage.

Wat er in mijn bewustzijn opkwam, na het lezen van jou bijdrage?

Gauw een lichtbruine ribcordbroek aantrekken en als de sodemieter op die scooter gaan rijden.

:-)


Het geheugen deel 2.


De biologische zin.

Al eerder had ik het over het menselijk lichaam en de wonderbaarlijkheid van het neurale systeem. De wetenschap legt ,soms met grote sprongen en soms schoorvoetend, steeds meer
bloot omtrent de raadsels ervan.Er zit dus langzaam maar zeker beweging in kennis van zaken hieromtrent.Toch wil ik de werking van de hersenen en daarmee het geheugen,als redelijk vastomlijnd beschouwen, hoewel de ene mens natuurlijk een andere dna-structuur heeft dan de andere.

De hippocampus speelt een rol bij het vastleggen van informatie.Feiten en gebeurtenissen vinden hier hun ingang in het geheugen.Via een reciproke (tweezijdige)neurale verbinding.met aangrenzende gebieden vindt de opslag van informatie plaats in de neo- cortex.(bovenste laag van de hersenschors,)
Hierin bevindt zich behalve het opgeslagen lange-termijn geheugen ook de verbinding met onze zintuigen alsmede het denk en interpretatie vermogen via de frontale hersenkwab.

Met onze hersenschors bekijken we, bedenken we en interpreteren we geheugeninformatie die wordt aangeleverd door de hippocampus.Het typische van de hippocampus is dat zich daar hersencellen in bevinden die, dit in tegenstelling tot de grote hersenen., zich kunnen vernieuwen.De hersenwetenschap buigt zich er over welke functie dit nu precies heeft...


De psychologische zin.

Als er iets volstrekt persoonsgebonden is dan is het wel het beleven van de eigen herinneringen opgebouwd in het eigen leven. Hoe mensen nu in het leven staan wordt voor een groot deel bepaald door de eigen ervaringen,de eigen herinneringen,de eigen biografie en de eigen interpretatie hiervan.

Vandaar dat de inkleuring van een redelijk vast gegeven, zijnde de anatomie alsmede de biologische werking van het geheugen en de hersenen., een miljardvormig kleurenpalet oplevert.
In wezen leunt alles wat is gedacht of geschreven,alle daden en nalatigheden van alle mensen van alle tijden, zwaar op het persoonlijke geheugen.

Daar zit alles tussen.Vrije vogels,mensen in een wolfsklem,voorzitters van raden van bestuur, verkoopsters bij de Hema,soldaten,.geschiedkundigen,bruggenbouwers,misdadigers,wereldveroveraars,hoveniers,musici en schrijvers.Een oneindige lijst natuurlijk.Maar wel met één ding gemeen; Hun bewustzijn wordt ingekleurd door hun geheugen.

Het kan natuurlijk zomaar zijn dat iemand een dermate grote hoeveelheid ervaringen en daarmee ook herinneringen over zich heen krijgt dat het organisme er geen raad meer mee weet.Druk..druk..druk..! Burn-out ! Wie ben ik? Alle emoties, en alle gedachten lijden schipbreuk.

Om te genezen en de boel weer op gang te krijgen wordt er gespiegeld.Bij mensen uit de omgeving of bij professionele hulpverleners.Er wordt gemediteerd en in het NU gezeten.om overtollige ballast buitenboord te houden of te gooien.

Er zijn natuurlijk ook mensen die dat helemaal niet nodig hebben.Omdat hun biografie ze heeft verteld dat ze de moeite waard zijn.Alle overwinningen en nederlagen (op zichzelf)worden standvastig beleeft.Ze leven hun leven van A tot Z in vol zelfvertrouwen.Omdat de informatie die ze putten uit hun geheugen ze heeft geleerd dat ze er mogen zijn.


In een volgend stukje: Het collectieve geheugen.

.


Verhip ..... je hebt helemaal gelijk!
Hema? Dan krijg ik onmiddelijk een Hond- van -Pavlov- reactie. Het water loopt me in de mond!

:-p


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.