Gnosis en gnostiek, het boek van Bram Moerland

Verandering

    door MB, 08/09/2008 18:32. #26714. 1 reacties, laatste

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was op de School voor Journalistiek in Utrecht in het voorjaar van 1999 op een dinsdagmiddag. Ik volgde de differentiatie Kunst en Cultuur en de lessen cultuurfilosofie waren daar onderdeel van. Je vertelde ons over de herder en zijn schapen, het lam gods en de politieke moord. Ik ben hartstikke katholiek opgevoed, zat toen zelfs nog bij het kerkkoor, maar ik voelde me er al niet meer zo thuis bij de kerk. Het liep tegen Pasen, het belangrijkste feest voor katholieken. Ik ging nadenken na jouw lessen en vond het tijd worden om een andere weg in te slaan.
Gelukkig hielp mijn levensloop me hierbij. Ik studeerde die zomer af en kreeg een baan aangeboden in Limburg. Vanaf toen ben ik nooit meer spontaan naar een kerkdienst gegaan. De tijd verstreek, ik kreeg een tweede baan in het westen van het land en ik was de cultuurlessen een beetje vergeten. Tot ik op vakantie in Santorini het boek de Da Vinci code ging lezen. Hoewel het boek fictie is, vond ik er toch dingen in terug uit de lessen cultuurfilosofie. Ik was helaas de naam van de leraar vergeten. Maar ik werd op mijn wenken bediend. Op een zondagochtend zette ik de TV aan en toen zag ik je aan tafel zitten bij Annemiek Schrijver in het programma Het vermoeden. Ik riep mijn vriend die nog in bed lag: ,,Kijk dat is hem, Bram Moerland!" Ik ben op internet gaan zoeken en vond je site en heb niet zo lang daarna het boek Schatgraven in Nag Hammadi gekocht. 2005 was een vervelend jaar. Het liep allemaal niet zo lekker in die periode. Ik vond veel steun bij een vriend waarmee ik later het contact verbrak. Helaas had hij mijn Nag Hammadi boek nog. Ik kocht een nieuw exemplaar, omdat ik het gevoel had dat ik het boek niet kon missen. Het stond toch jaren ongelezen in de kast.
Vorige week werden mijn vriend en ik geconfronteerd met een droevige gebeurtenis. Ik dacht 10 weken zwanger te zijn, maar het was helaas mis gegaan in de zesde week. Het is zeer ingrijpend en we hebben erg veel verdriet. Gisteren liep ik ineens naar de boekenkast en pakte Schatgraven in Nag Hammadi en ik begon weer te lezen. Vooral het hoofdstuk De mens is zichzelf een verhaal gaf me vanochtend een helder inzicht en heeft me veel kracht gegeven. Ook de teksten uit het evangelie van Thomas vind ik prachtig. Ook deze keer ga ik het boek weer helemaal uitlezen en zal ik er nog meer in vinden dan drie jaar geleden.
In het voorwoord van Schatgraven zag ik dat je het op prijs stelt wanneer lezers hun bevindingen laten weten. Ik dacht: nu ga ik Bram Moerland eens vertellen hoe belangrijk zijn lessen cultuurfilosofie en zijn boek voor mij zijn. Ze hebben gezorgd voor verandering en blijven dit hopelijk mijn hele leven doen.


Welkom MB!

wat mooi om even mee te mogen kijken naar jouw ervaringen.

Wat verdrietig dat de zwangerschap maar zo kort mocht duren.Ik hoop dat je het een plekje kunt geven.
Ik weet hoe het voelt en hoe moeilijk het voor anderen is om goed te reageren.Want al is de zwangerschap nog zo pril, het heet niet voor niks 'in verwachting' zijn.In verwachting van een heel nieuw leven, en dat blijkt dan opeens niet zo te zijn...

Een warme knuffel voor jou en je vriend!


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.