Gnosis en gnostiek, het boek van Bram Moerland

Gyorn Gyorn

    door Jan Blommerde, 24/06/2015 16:02. #46229. 6 reacties, laatste

Dag Bram Moerland, In de Nag Hammadi geschriften wordt ondermeer verteld hoe de 7 Archonten de mens scheppen. In de Theosofie zijn het de 7 Maanvoorouders (Barhishad pitri's), die de eerste 7 mensengroepen uit zichzelf projecteren. Kan er verband bestaan?
Die eerste mensen worden doorzichtige, stralende schaduwen genoemd. Ze zouden overeenstemmen met de gouden mensen van de gouden eeuw van de Grieken (Hesiodos) en Romeinen (Ovidius). Toen volgde er volgens hen een zilveren en bronzen eeuw en een tijdperk van reuzen! Dat zijn vast de Atlantiers. Uiteindelijk kwamen wij van het 5e tijdperk. Opvallend genoeg leven wij in het Quartair, goed geteld ook de 5e periode.
De Aboriginals van Australie, afstammelingen van de bronzen eeuw, noemen de eerste mensen Gyorn Gyorn, uitgestraald door de Wandjina. Er blijkt een universele leer te bestaan als we de verhalen wereldwijd gaan vergelijken. Ook de Heren van Xibalba bij de Maya's en Azteken reken ik tot de Archonten. En dan zijn er nog de Wanen in het oude Scandinavische geloof.
Tenslotte wil ik de 7 Dwergen, de aardmannetjes of gnomen, noemen in het verhaal van Sneeuwwitje. Misschien is dat een gnostisch sprookje over de menselijke Psyche die hard werkt in het huis van de 7 Archonten om te trouwen met haar geliefde prins Amor?
Vriendelijke groeten,
Jan Blommerde


Beste Bram Moerland,
De Archonten, 7 gekozen uit 12, lijken ook overeen te komen met de Wanen uit de Scandinavische mythologie, waar ze tegenover de Asen (Aesir) staan. Bij de Kelten zijn het de Fomoriërs, die tegenover de Tuatha de Danann (Het Volk van Dana) staan. Bij de Indiërs zijn het de Asura's (let op de overeenstemming met Aesir, Assur van de Assyriërs, Ahura Mazda van de Perzen en Osiris van de Egyptenaren), die tegenover de Deva's staan. De leider van de Asura's is Vritra, zoon van Danu (!), die door Indra, leider van de Deva's wordt verslagen. Leider van de Tuatha de Danann is De Dagda, de Rode god van alle Kennis, Ruadh Rofessa. Deze rode god meen ik terug te vinden in Esau de Rode (Edom), die verslagen wordt door Jakob (Israël nadat hij God's engel overwon). De stammen van Jakob zijn als de 12 Dierenriemtekens en komen volgens mij overeen met de Indiase Deva's en Gnostische Archonten. Ze zijn de Anunnaki van het Oude Babylon. De Anunnaki zijn de Onderwereld-rechters, die olv Bel (Mardoek) strijden tegen de Igigi (Hemelgoden) olv Kingu. Bel Mardoek wordt afgebeeld met Mushhushu (Sirrusu), wat Roodachtige Slang betekent. We zien dus weer de kleur Rood. De zoon van Mardoek is Nabu (Nebo), de god van wijsheid en profetie. Later werd hij geheleniseerd tot de Boogschuttergod Apollo, god van de profetie. Laat nu juist Jozef als zoon van Jakob (Bel Mardoek) een profeet zijn, die de toekomst van Egypte (7 jaar overvloed, 7 jaar droogte) kan voorspellen en bovendien overeenkomt met het Dierenriemteken Boogschutter! Bel Mardoek nam de Gevallen Kingu zijn Tabletten van het Lot af en gaf ze aan zijn zoon Nabu, waardoor deze kon profeteren, want hij kende er mee het lot van de mensheid. Uit het bloed van Kingu werd die mensheid geschapen!
Hartelijke groeten,
Jan


Bij de 7 archonten en planeetsferen moet ik ook aan de 7 zonden denken. Ik heb het boek Schatgraven in Mag Hammadi net gelezen, wat interessant, ik ga mij verder verdiepen, veel informatie valt op zijn plaats.


Dag Hannie,
Het kan soms heel verhelderend zijn om deze dwarsverbanden te zien. Maar ook hoe zulke verhaalselementen opgenomen kunnen worden in grotere verhalen en dan volledig van betekenis kunnen veranderen. Die zeven planeetsferen en de zeven zonden zijn daar zeker een goed voorbeeld van.


Dag Bram en Hannie, wat leuk dat m'n berichten gelezen worden. Er is nog iets in me opgekomen in verband met het onderwerp van de Archonten tegenover de Lichtbrenger: De Keltische Dagda, Ruadh Rofessa, lijkt erg op Rudra uit het hindoeïsme. Hij is de voorganger van Shiva. En Shiva is Nilakantha, 'Blauwkeel', omdat hij het gif opdronk dat vrijkwam bij het karnen van de Melkoceaan. Ook de Dagda dronk gif: een grote kuil met pap waar de vijanden allerhande dieren in handen geworpen. Over Shiva is nog het interessante verhaal bekend, dat hij huwde met Sati, de dochter van Daksha, de vruchtbaarheidsgod en leider van de Prajapati's (Archonten?). Het was haar verboden omgang met Shiva te hebben, maar Sati was toch met Shiva gehuwd. Het doet me denken aan Eva, die het verboden is van de vruchten van kennis te proeven, haar door Lucifer (de Lichtbrenger) aangeboden. Bij de Maya's (Popol Vuh) is het Ixquic die het verboden wordt van de vruchten te eten, die in de boom groeien, waar Hun Hunahpu zich in bevindt. Ze krijgt van hem een tweeling: Hunahpu en Ixbalanqué (Kaïn en Abel?). Daksha overigens, verloor zijn hoofd, toen zijn dochter in de vlammen was gestapt en gestorven, toen hij Shiva had beledigd. Shiva liet toen uit wraak Daksha het hoofd afslaan. Maar later gaf hij Daksha een hoofd terug: dat van een ram, als symbool van zijn genererende kracht. Het doet met denken aan de Egyptische godheid Chnoem met een ramskop, die mensen boetseert op zijn pottebakkerswiel. Dan is daar nog de Babylonische Chumbaba (Chnoem?), de heer van het Cederwoud, die door Gilgamesh en Enkidu wordt verslagen. Ten slotte wil ik graag wijzen op de Pancatantra, waarin een witte stier, Sanjivaka, en een leeuwenkoning, Pingalaka, voorkomen. Die leeuwenkoning, heer der dieren, komt in mijn beleving ook met Ialdabaoth overeen. Hij komt volgens mij terug in de leeuwenkoning Nobel, in het verhaal van Reinaert de vos. De zeven zonden, overigens, zullen zeker met de Archonten te maken hebben, want het hoofd van de Archonten, Ialdabaoth, werd door de dualistische gnostici als het kwaad gezien. Hij maakte immers de illusoire, materiële wereld en de mensheid begaat in haar onwetendheid zonden. Vriendelijke groeten, Jan


En Chnoem lijkt op gnoom (aardmannetje, Ork, van Orcus - onderwereld), wat ons weer brengt bij de 7 dwergen, die in de aarde delven en de Heren van Xibalba (de Maya onderwereld). Misschien mogen de Boeddhistische Heruka's (Orks, Archonten?), net als de Gnostische Archonten afspiegelingen van hogere goden, in dit verband nog worden genoemd. Vriendelijke groeten, Jan


In de Mabinogion staan 11 oude Welshe, 'Keltische' verhalen in een middeleeuws jasje, waaronder dat van 'Culhwch en Olwen'. Daarin wordt verteld hoe Arthur tegen het zwijn Twrch Trwyth strijdt. Het zwijn heeft zeven zonen. Dat doet me weer denken aan de gnostische Ialdabaoth en zijn zeven zonen. De gnostische Lichtmens, de tegenspeler van Ialadabaoth zien we dan terug in de reus Llassar Llaes Gyngwyd, die de ketel, die de doden tot leven wekt, naar Ierland droeg en daarna naar Brittannië bracht. Of we zien de Lichtmens in Brân (raaf), die tegen Ierland ten strijde trok, wadend als een berg door de Ierse zee, met muzikanten op zijn schouders (in 'Branwen Dochter van Llyr'). Later werd diens sprekende hoofd in de witte heuvel van Londen begraven. Brân was waarschijnlijk het prototype van de Visserkoning Anfortas in Echenbachs Parzival. Daarin is Klingschor de tegenspeler van Anfortas, misschien opnieuw een vorm van Ialdabaoth. Alles bijeengenomen is er grote kans dat Arthur en de legenden rond hem een gnostische, Pelagiaanse inslag hadden. Aan het hof van koningin Eleonore van Aquitanië (een mooi boek van G. Pikkemaat) in de 12e eeuw waren de Arthurverhalen erg geliefd. De helden en hun jonkvrouwen van weleer boden voorbeelden voor hoffelijk gedrag en juiste omgangsvormen. Eleonore stond met haar man Hendrik II, de Engelse koning, en haar zoon Richard Leeuwenhart tegenover de Franse koningen Lodewijk VII en diens zoon Filips August, die trouw aan de paus waren en met hem onder een hoedje speelden. Uiteindelijk namen de Franse koning een groot deel van het Angevijnse rijk in. In die tijd schreef Echenbach zijn Parzival, over de Anschevin (Angevijn) Gahmuret en diens zoon Parzival. Parzival komt als de welshman Peredur voor in de Mabinogion. Vriendelijke groeten, Jan


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.