Pakkende teksten

Laatste avondmaal

    door Tweeling, 15/08/2007 15:42. #10530. 2 reacties, laatste

De volgende passage uit "De Duivel en het meisje" van Paulo Coelho heeft mij altijd erg aangesproken.

Toen Da Vinci aan zijn meesterwerk bezig was, kreeg hij te maken met een groot probleem: hij moest het goede uitbeelden – in de figuur van Jezus en het kwade - in de figuur van Judas, de vriend die besluit hem te verraden tijdens het maal. Halverwege het schilderen stopte Da Vinci; hij zou verdergaan, zodra hij de ideale modellen had gevonden.

Op een goede dag toen hij een koraalzang bijwoonde, zag hij een koorknaap die naar zijn idee het perfecte model voor Christus was. Hij nodigde hem uit op zijn atelier en legde zijn gelaatstrekken vast in schetsen en studies.

Er verstreken drie jaren. Het Laatste Avondmaal was bijna af – maar een model voor Judas had Da Vinci nog niet gevonden. De kardinaal die verantwoordelijk was voor de kerk, begon druk op hem uit te oefenen en eiste dat hij de muurschildering snel zou afmaken.

Na een speurtocht van veel dagen vond de schilder een vroeg oud geworden jongen, een haveloze dronkaard die ergens in een goot gedumpt was. Walgend vroeg hij zijn assistenten de jongen mee te nemen en naar de kerk te brengen, want voor het maken van schetsen was geen tijd meer.

De bedelaar begreep nauwelijks wat er gebeurde, de assistenten hielden hem overeind, terwijl Da Vinci de goddeloosheid, de zonde en het egoïsme vastlegde die zo duidelijk tot uitdrukking kwamen in de gelaatstrekken van het model.

Toen Da Vinci klaar was, opende de bedelaar, al een beetje bijgekomen uit zijn roes, zijn ogen. Hij zag de schildering en zei met een mengeling van verbazing en verdriet:
“Dit schilderij heb ik eerder gezien!”
“Wanneer dan?”
vroeg een verbaasde Da Vinci.
“Drie jaar geleden, voor ik alles verloor wat ik had. In de tijd waarin ik nog in een koor zong en het leven me toelachte. Toentertijd hebt u mij gevraagd model te staan voor het gezicht van Christus..”

Het goede en het kwade hebben hetzelfde gezicht; alles hangt alleen maar af van de periode waarin ze je pad kruisen


Ja, prachtig.
Fijn dat je het nog weer even in herinnering bracht, Tweeling.
Ik heb het boek en zal het zeker nogmaals lezen.
Het zal zijn zoals Linda hier eerder op het forum vertelde, voor een tweede keer lees je weer met andere ogen en een ander hart.
Dank je wel.Mooie tekst tweeling.

We zijn juist bezig op dit forum om daar
een beetje over na te denken met z´n allen.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.