Pakkende teksten

zuiver denken

    door Nij, 17/09/2008 17:51. #27117. 0 reacties, laatste

Uit het Juwelenschip:

Zuiver denken komt indien de ruimte niet wordt gevuld met oneigenlijke gevoelsuitingen. Als men de gevoelens zo beheerst dat men zich er niet meer mee identificeert, kan de eigen gedachte vrijkomen.

De meeste mensen weten niet wat ze denken. Ze worden beheerst en ze denken de gedachten die schijnen te passen bij en die schijnen te leiden tot een toekomstige vervulling van hun driften en begeertes.

De gevorderde is gevorderd doordat hij de driften en begeerten (voor een deel) weet te aanschouwen en hij zichzelf niet louter ziet als speelbal. Dit is nog iets geheel anders dan denken.

De gevorderde kan leren in de momenten van stilte (de momenten van niet bezeten zijn) de gedachte te ontwaren die als een berg uit de mist opdoemt. Op deze gedachte kan hij mediteren, terwijl hij tegelijkertijd doende is de gehechtheid die toch weer in de tijd ontstaat waar te nemen. Dit is het reinigingswerk dat leidt tot bevrijding.

Het moetend zijn denkt zonder te weten. De gedachtestroom is het laatste houvast van het ik dat zich identificeert met het moetend zijn.

Werkelijke gedachten zijn stil. Als je jezelf toestaat dit waar te nemen, zijn er geen voortdrijvende innerlijke verplichtingen meer. Dat is het begin van minnen.

uit: Tot Zover, Hans Korteweg


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.