Pakkende teksten

spiritualiteit

    door Nij, 23/02/2011 21:30. #40776. 2 reacties, laatste

Ruth Tanyi onderzocht 76 artikelen en 19 boeken over spiritualiteit. Op basis hiervan kwam zij tot een voorstel van een definitie over spiritualiteit. Een definitie die wat met me doet. Ik wil hem graag delen.

“Spiritualiteit is een persoonlijke zoektocht naar zin en doel in het leven, die al dan niet verbonden is met religie. Het omvat een verbinding met zelfgekozen en/of religieuze overtuigingen, waarden en praktijken die betekenis geven aan het leven, waarbij ze individuen motiveren om het beste in zichzelf te bereiken. Deze verbinding brengt geloof, hoop, vrede en kracht. De resultaten zijn vreugde, vergeving van zichzelf en anderen, bewustzijn en acceptatie van tegenspoed en sterfelijkheid, een verhoogd gevoel van lichamelijke en emotioneel welzijn, en het vermogen om boven de gebreken van het bestaan uit te stijgen."

Uit: van levenskunst naar stervenskunst van Carlo Leget


Vrijwel dagelijks komt het woord 'spiritualiteit ', wel een keertje voorbij.
Het is ook het thema van een gespreksavond in Maart, bij mij thuis.

Mooi te lezen dat Ruth Tanyi het plaatst naar de mens persoonlijk.
Het is de geest aangaande. En elke mens geeft daar op haar/zijn wijze invulling aan.
Het incarneren van enige spirit in de eigen levensstijl. Inderdaad al of niet verbonden met religie.

Ik heb enige jaren terug kennis genomen van twee heerlijke boekjes over de Benedictijnse spiritualiteit. Geschreven door een neef van mij Wil Derkse. ( Filosoof, hoogleraar Wijsbegeerte )

Ik pak ze nog met regelmaat en steeds weer treffen mij de meest eenvoudige en elementaire onderdelen die betrekking hebben op het gewone dagelijkse leven.

Hetzelfde doen, maar dan anders!
Down to earth.
Niet gericht op 'interessante' verlichtingservaringen en/of vurige bekeringsmomenten, zo schrijft hij.
Of zoals het zo mooi in een Zen spreuk staat: " Vóór de verlichting: hout hakken en water putten; ná de verlichting: hout hakken en water putten."

' Je hoeft niet in een religieuze bedding te wandelen om elementen uit de Benedictijnse spiritualiteit, vrucht te laten dragen.

#40780@Ik heb enige jaren terug kennis genomen van twee heerlijke boekjes over de Benedictijnse spiritualiteit. Ik pak ze nog met regelmaat en steeds weer treffen mij de meest eenvoudige en elementaire onderdelen die betrekking hebben op het gewone dagelijkse leven.

Ik herken dit Carla, ik heb ook een paar boekjes, zakformaat die ik door de jaren heen oppak als een soort bijbeltje.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.