Pakkende teksten

ondanks alles

    door Nij, 01/08/2011 12:42. #41413. 2 reacties, laatste

"Echte vrijheid uit zich in het individu als het vermogen om in iedere situatie innerlijke vrede te bewaren. Het is de staat van gelijkmoedigheid, waarin een milde liefde schuilgaat; voor onszelf ondanks alles en voor de wereld, ondanks alles. Wanneer het tegenzit je niet mee laten slepen door emoties die verhinderen dat we helder zicht houden en geneigd zijn tot overhaaste en generaliserende oordelen. Zelfbehoud dus, ondanks de tegenstrijdigheden van het leven. Innerlijke vrede die voorkomt dat we in een staat van wanhoop en lethargie vervallen, in onproductieve somberheid en ondermijnend zelfmedelijden. In die zin dus ook zelfoverwinning, maar dan niet door bittere strijd, maar door afstand, door rust. Innerlijke vrede wil niet zeggen dat we blij of zelfs maar tevreden dienen te zijn; er mag erkend worden dat je in tegenspoed verkeert, maar tegelijk zorgt de onderstroom van innerlijke vrede dat er genoeg energie is om door te gaan, om niet ontregeld te raken en vertrouwen te hebben op betere momenten. De geest is vrij wanneer hij in staat is het leven elk moment tegemoet te treden. Vrijheid bewerkstelligt zelfbehoud en zorgt ervoor dat we onszelf kunnen overstijgen. Die innerlijke vrede houdt acceptatie in van dat wat geen verzet duldt en zorgt voor kracht om tot verandering te komen, direct. Het is een innerlijke kracht die de negatieve emoties verzacht, een troostende, geruststellende stem. Het geeft een besef van controle geeft en houdt de rede op veilige afstand van de gistende onrust. Dergelijke vrijheid ontstaat niet als reactie op tegenslag, zoals witte bloedcellen reageren op een verwonding. Ze is een geesteshouding die er altijd is. Op momenten dat het goed gaat, als we bijvoorbeeld in beslag genomen worden door activiteiten waar we genoegen aan beleven, als we in een flow zitten, is ze er ook, als stille kracht op de achtergrond. Dat is ook goed zo. Het is beter als het onbewuste haar werken uitvoert en niet gestoord wordt door het bewuste. Het bewuste denken dient alleen een rol te spelen wanneer ze nodig is, anders is het beter te vertrouwen op de onbewuste processen, zoals ook de moderne cognitieve psychologie aantoont (en wat ook in lijn is met de taoïstische idee om niet in te interveniëren in de menselijke Tao). Vrijheid is vertrouwen op dat de dingen ook vanzelf kunnen gaan. Als het onbewuste niet geactiveerd is en we verkeren in een goed moment, dan maakt de innerlijke stroom van vrijheid ons nog bewuster van de pracht die het leven ook kan bieden. Zoals ze op moeilijke momenten het leven verlicht, verzwaart ze op goede momenten. Het is dat zeldzame, tintelende gevoel dat het hele lichaam doordringt-dat we leven."

Krishnamauti


Dag Nij

ja het is iets om jaloers op te worden om altijd innerlijke vrede te hebben in welke situatie dan ook

nou zover ben ik nog lang niet haha, ik erger me al als ik na een lange dag van hard werken lekker in mn bedje wil kruipen en er dan nog wel eens van die knetterende bromfietsers voorbij komen, dan pak ik toch maar gauw mijn oordopjes

ook een oplossing dus

krishnamautie? nooit van gehoord , heb even gegoogld maar daar kennen ze hem ook niet

wel heb ik een paar boeken van krishnamurtie gelezen


Ai foutje Maria :-)

Je zegt:
@"ja het is iets om jaloers op te worden om altijd innerlijke vrede te hebben in welke situatie dan ook
nou zover ben ik nog lang niet haha, ik erger me al als ik na een lange dag van hard werken lekker in mn bedje wil kruipen en er dan nog wel eens van die knetterende bromfietsers voorbij komen, dan pak ik toch maar gauw mijn oordopjes."

Ha ha lekker handig die oordopjes :-)
Over herrie gesproken..zo ga ik in de trein als er herrie is in een andere coupe zitten.

Mij raakt de tekst om soms in de wirwar van emoties/gevoelens me niet te laten meenemen, toch ze toe te laten en te ervaren en aan te zien. Juist daardoor kom ik bij een innerlijke rust terecht vanuit de aanvaarding van dat wat is, zoiets..
De irritatie of verontwaardiging of wat dan ook is er niet minder om.
Zo'n tekst doet me dan weer goed.

Kom ik uit bij de drie-eenheid waar Bram het laatst over had:
zelfaanvaarding, vrijheid, liefde.
Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.