Pakkende teksten

piekervaringen

    door Nij, 11/12/2011 21:45. #42055. 10 reacties, laatste

Als we in een rustige omgeving mediteren, kan onze geest heel positief, kalm en vredig lijken – maar zodra we naar buiten gaan, naar huis of kantoor, of in lastige en bedreigende situaties terecht komen, merken we dat negatieve emoties ons nog steeds kunnen overweldigen. Maar in plaats van deze situaties te vermijden of te proberen ons er voor af te schermen, kunnen we leren ze te verwelkomen en te benutten – want ze kunnen ons helpen en de kracht van onze meditatie te testen en te versterken.
Het is zelfs mogelijk piekervaringen te beleven op momenten van angst, woede of haat, want de energie is aanwezig, klaar om getransformeerd te worden. Onze emoties zijn evenzeer inherent aan onze geest als vermogen tot verwezenlijking. Dit vermogen is ieder moment van ons leven aanwezig en we kunnen het door middel van meditatie verwerven.
Het is nuttig zowel op positieve als onze negatieve gevoelens te mediteren en geen poging te doen om vast te grijpen wat goed aanvoelt of te vermijden wat pijnlijk is. Op die manier kunnen we de positieve kwaliteiten, die ook in onze negatieve eigenschappen aanwezig zijn, ontdekken en gebruiken. Dan voelen we niet langer de behoefte om ons met een van onze emoties te identificeren of ze te verwerpen; we ervaren ze rechtstreeks, zonder onderscheid te maken. Als ons gewaarzijn zich ontwikkelt en versterkt, kunnen we boven onze negatieve emoties uitstijgen; ze beginnen dan hun greep op ons te verliezen; we voelen ons lichter en hebben meer vertrouwen. Door deze ervaringen kunnen we doordringen tot de kern van de werkelijkheid... en op die zeldzame momenten ervaren we een enorme blijdschap.

Tarthang Tulku


Ook al lijken de mensen om ons heen voortdurend op zoek te zijn naar eindeloze sensatie en fascinatie, toch kunnen we onszelf en onze integriteit beschermen door het definitieve besluit om ons af te wenden van ongezonde of verstikkende invloeden. Het is belangrijk naar onze innerlijke gids te luisteren in plaats van ons door anderen te laten meeslepen, want we dwalen heel makkelijk af van onze diepste inzichten en ons besluit om positief te handelen. Daarom moeten we trouw blijven aan onze oorspronkelijke toewijding aan de waarheid, onafhankelijk van emotionele stormen of bedreigende situaties. Degene die toegewijd is aan de waarheid en aan werkelijk inzicht, geeft het nooit op; deze taaiheid is een van de belangrijkste voorwaarden voor het ontdekken van de werkelijkheid.
Tarthang Tulku


@Dan voelen we niet langer de behoefte om ons met een van onze emoties te identificeren of ze te verwerpen; we ervaren ze rechtstreeks, zonder onderscheid te maken. Als ons gewaarzijn zich ontwikkelt en versterkt, kunnen we boven onze negatieve emoties uitstijgen; ze beginnen dan hun greep op ons te verliezen; we voelen ons lichter en hebben meer vertrouwen. Door deze ervaringen kunnen we doordringen tot de kern van de werkelijkheid... en op die zeldzame momenten ervaren we een enorme blijdschap.

Mijn ervaring is Nij, dat wanneer ik doordring tot de kern van de emotie, er met heel mijn aandacht bij ben, realiseer ik mij dat onverholen bewustzijn hier en nu is. Dit voelt idd als een piekervaring.

Dat ik hierin kan ontspannen, net alsof de overgave eraan mij “beloont”.


Overgave eraan ja mooi gezegd..


@Dan voelen we niet langer de behoefte om ons met een van onze emoties te identificeren.
We voelen ons lichter en hebben meer vertrouwen.

Inderdaad.
Als de onschuld zelveVanochtend kreeg ik dit in mijn mailbox:


Als je gaat nadenken over je piek-ervaring,dan wordt het al snel een pieker-ervaring.

Goh Harry, wat leuk, die kreeg ik ook!

Gea, jij ook?


Nee Yvonne, deze kreeg ik niet:)
Overigens wel een leuke!


Afgelopen zaterdag deed ik voor de eerste keer met een projectkoor. De repetities waren geweldig, het klonk goed. Het projectkoor gaf normaal gesproken een concert met het reguliere koor in de kerk waar ik normaal ook kerk. Nu zou het anders gaan, projectkoor, reguliere koor een mannenkoor, solisten en orkest geven gezamenlijk een kerstconcert in de sporthal. Vierhonderd man op podium, 700 man publiek. Het liep niet er waren organisatorische problemen, de dirigent was niet door iedereen te zien, akoestiek slecht en het projectkoor ging bij het laatste nummer de mist in. Eigenlijk het was best frappant om te ervaren, maar toch niet zoals gehoopt.
Aan het einde van het concert werd het Ere zij God gezongen, vierstemmig en door de 1100 aanwezigen. Woh echt kippenvel.

Piekervaring? Ja zelfs met het besef dat het projectkoor 'afging' voor duizend man, ik had deze ervaring toch echt niet willen missen. Ergens maakt het niet uit, wat er van gedacht wordt of over gezegd.
Ik stond daar en heb van de repetities en het optreden intens genoten.

Allemaal heel fijne feestdagen, en in wat of waar een heel waardevol Nieuwjaar.

Linda.@Ja zelfs met het besef dat het projectkoor 'afging' voor duizend man, ik had deze ervaring toch echt niet willen missen. Ergens maakt het niet uit, wat er van gedacht wordt of over gezegd.
Ik stond daar en heb van de repetities en het optreden intens genoten.

Mooi dat het niet uitmaakt wat er fout ging en je gewoon genoten hebt met hoe het was.

Jij ook fijne feestdagen Linda en alle goeds voor het nieuwe jaar.@42102 Mooi jouw ervaring Linda, dat je genoten hebt ondanks het resultaat.

Verder wens ik jou en alle anderen die hier lezen en/of posten hele fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

hartegroet,


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.