Pakkende teksten

tussenmenselijk contact

    door Nij, 22/12/2011 19:52. #42096. 3 reacties, laatste

Zich openen en sluiten in het tussenmenselijk contact
Ik heb wel gedacht: zich openen verbindt, zich sluiten scheidt mensen. Dit is slechts zeer ten dele waar. Ook in het tussenmenselijk contact kan te grote openheid verschrikken, te ver opengaan voor de ander de ander zich doen sluiten. Het gaat om uiterst fijne schakeringen. De geslotene met iets als een belofte van opengaan – een glimlach kan die belofte geven – kan soms eerder het opengaan van de ander bevorderen, dan grotere openheid. Men zegt: liefde doet de geslotene zich ontsluiten. Het kan, maar even goed is mogelijk dat hij of zij, de inbreuk van de ander vrezend, zich voor de ander afsluit als voor een inbreker.
In de waarlijke ‘ontmoeting’ is er een wederzijdse bijna gelijktijdig zich openen en sluiten. Mensen, die elkaar goed kennen, reageren op de kleinste schakeringen in elkaars open- en dichtgaan. Zoals in een gesprek de affectiviteit mee moduleert met de affectiviteit van de ander, zo is in het werkelijke gesprek een ingesteld zijn op elkaars zich openen en sluiten, een nauwelijks bewuste behoedzaamheid voor elkaars opengaan en daardoor wellicht kwetsbaarder worden. Een te ver opengaan dat niet wordt beantwoord kan de intimiteit breken. In de erotiek komt het tot uitersten: het volkomen wederzijds opengaan aan de ene kant. Deze uitersten komen alleen voor als mensen als geheel in de erotiek betrokken wensen te zijn. Er kan een afgeslotenheid bestaan, die daardoor als het ware geïsoleerde erotiek mogelijk maakt. Het voltrekt zich dan met gesloten deuren naar de innerlijkheid. Van groot belang in het tussenmenselijk contact is het tempo van het zich openen en sluiten. De ene gaat langzamer open of sluit zich langzamer, juist voor het subtiele spel van het zich wederzijds openen en sluiten is het kennen van elkaars tempo van groot belang. Een te snel opengaan kan verschrikken, een te langzaam reageren op elkaars innerlijke toestand kan alle intimiteit verstoren.

Zich openen en sluiten voltrekt zich, het gebeurt

H.C. Rümke


Grappig, om Rümke hier weer tegen te komen. Toen ik in Leiden wiskunde zou gaan studeren ontdekte ik daar al snel ook Rümke. Zijn boeken openden voor mij een kijk op de mens die toen voor mij geheel nieuw was. Ze waren er mede de oorzaak van dat ik een heel andere kant ben gegroeid dan toen voor me leek weggelegd.
Inhoudelijk kan ik me nu nagenoeg niets meer van hem herinneren, maar ik vind dit opnieuw een prachtige tekst, waardoor ik nu weer begrijp waarom ik zo door hem getroffen was als jongeman.


Ik blijf ont-moeten, openen en sluiten boeiend vinden, het raakt voor mij alles aan mens zijn, aan werkelijk mens kunnen zijn in verbinding met mezelf en de ander. Zeker niet makkelijk omdat het voorbij gaat aan hoe het zou moeten in wat gangbaar is.Nij prachtig deze verwoording
In verbinding zijn door het ont-moeten, openen en sluiten zijn grenzeloze momenten, waarin kwaliteiten zich tonen, die verrijkend zijn, vertrouwen geven en vervullen.


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.