Pakkende teksten

ja zeggen

    door Nij, 30/01/2012 14:38. #42375. 7 reacties, laatste

“Het is voor iedereen mogelijk momenten van geluk te ervaren, maar het is niet mogelijk gelukkig te zijn. Geluk kun je niet vasthouden. Als je dat denkt, stel je jezelf continu teleur en kwets je jezelf voortdurend. Veel huwelijken gaan stuk, omdat partners de illusie hebben gelukkig te moeten zijn . Maar het huwelijk is geen geluksevent, maar een oefening waar bij je soms geluk kunt ervaren. Voor mij is rouw een essentieel onderdeel van geluk. Het betekent afscheid nemen van illusies en teleurstellingen dat het leven niet is zoals wij willen dat het is. Bij iedere crisis sterft een stukje van ons ego: van onze illusies dat wij alles onder controle hebben, alleen maar goed zijn, dat wij moeilijkheden uit de weg kunnen gaan of ons niets kan overkomen. Afscheid nemen hoort bij het leven. Er kan alleen maar iets nieuws groeien wanneer je afscheid hebt genomen van het oude. Mensen klagen vaak dat zijzelf of anderen niet aan hun verwachtingen voldoen. Alleen door de pijn te mogen voelen over je middelmatige en banale leven en afscheid te nemen van je illusies over geluk kun je werkelijk geluk ervaren. Ik sta altijd op hetzelfde tijdstip op, heb elke dag hetzelfde werk, dat is niet altijd interessant. Maar als ik “ja” zeg tegen de middelmatigheid van mijn dagelijks leven, is het leven van alledag een belangrijk spiritueel trainingsveld.”

Anselm Grun
Happinez nr 7 2008Ja? Dat vreselijke ego waarvan 'we' 'ons' maar beter kunnen ontdoen. Ik weet het niet dat ego zit ook in het pakketje naar mijn smaak.

Ik had het mooier gevonden als dhr. Grun vanuit zichzelf had gesproken. Er zit nu iets superieurs 'wij' en 'ons' en slachtofferigs in de tekst doordat hij zegt een middelmatig leven te lijden.

Ik herken zijn bedoeling wel. Na een intensief jaar was vandaag de dag dat onze kleine van drie naar de peuterspeelzaal ging. Ik had niet gedacht dat dit loslaten mij zo zou raken. Met haar mouwen veegde ze de tranen uit mijn gezicht. --Wat is er papa heb je auw? Nee niet echt. --Koud? nee ook niet. --Mhh? Je wordt al zo groot het gaat zo snel. --Ok.

Huilde mijn Ego, mijn zelf, mijn ziel, mijn gekwetste ik, nee ik huilde. En ik was gelukkig. Loslaten, leven daar is niets middelmatigs aan.

Ik was echt niet aan het trainen op het spiritueel trainingsveld. Het staat een ieder echter vrij zijn betekenissen er aan te geven. Of het in het eigen format van de waarheid te gieten.


@Ja? Dat vreselijke ego waarvan 'we' 'ons' maar beter kunnen ontdoen. Ik weet het niet dat ego zit ook in het pakketje naar mijn smaak.

dag Rienk

Naar mijn smaak zit het ego ook in het pakketje, ook de mogelijkheden het ego te erkennen en te doorzien.
Niet vrij te zijn van ego toch wel vrij te zijn met ego.

@Ik had het mooier gevonden als dhr. Grun vanuit zichzelf had gesproken. Er zit nu iets superieurs 'wij' en 'ons' en slachtofferigs in de tekst doordat hij zegt een middelmatig leven te lijden.

Zo kun je het lezen, ja.
Zelf lees ik niet iets slachtofferigs in de tekst over een middelmatig leven lijden.
Ik herken er een (levens)waarde in.

@Na een intensief jaar was vandaag de dag dat onze kleine van drie naar de peuterspeelzaal ging. Ik had niet gedacht dat dit loslaten mij zo zou raken. Met haar mouwen veegde ze de tranen uit mijn gezicht. --Wat is er papa heb je auw? Nee niet echt. --Koud? nee ook niet. --Mhh? Je wordt al zo groot het gaat zo snel. --Ok.

Mooi, heel mooi!

@ Ik was echt niet aan het trainen op het spiritueel trainingsveld. Het staat een ieder echter vrij zijn betekenissen er aan te geven. Of het in het eigen format van de waarheid te gieten.

Ja, mee eens.
Nij, Dank voor je reactie ik wil toch nog even ingaan op het middelmatige leven. Ik vindt het levensbedreigend.

Ik lees:
"-Alleen- door de pijn te -mogen- voelen over je middelmatige en banale leven en afscheid te nemen van je illusies over geluk kun je werkelijk geluk ervaren."

Ik herken beslist dat je het leven zo kan ervaren. Dat het heilzaam kan zijn illusies over geluk door te prikken. Echter wat deze schrijver zegt door het woord 'alleen' te gebruiken is alsof het de enige mogelijkheid is. Daarmee komt het op mij over als een veroordeling.

Waar ik moeite mee heb is dat dit mensen met macht erg goed uitkomt. Zo kan je namelijk onder een spirituele vlag ongestraft doorgaan met criminele en mensonterende praktijken met als motto: "Je mag de pijn ervaren van jouw banale middelmatige leven."

Als je het zo leest verwerp ik stellig wat hier wordt gezegd. Ik begrijp dat jij het anders leest.


Dag Rienk, wat een geweldige ervaring, zomaar aangereikt door je peuter.
Je herkent de emotie, doe er iets mee, geef je peuter iets terug vanuit die emotie.
Je peuter zal het zeker herkennen en het als een geschenk ervaren.
Het raakte me.


Rienk@Ik lees:
"-Alleen- door de pijn te -mogen- voelen over je middelmatige en banale leven en afscheid te nemen van je illusies over geluk kun je werkelijk geluk ervaren."

Ik herken beslist dat je het leven zo kan ervaren. Dat het heilzaam kan zijn illusies over geluk door te prikken. Echter wat deze schrijver zegt door het woord 'alleen' te gebruiken is alsof het de enige mogelijkheid is. Daarmee komt het op mij over als een veroordeling.

Rienk, hoe ik het lees heeft te maken hoe ik het persoonlijk ervaren en ondervonden heb.
Ooit werd ik geconfronteerd met het negatieve oordeel naar mij geuit over mijn middelmatigheid.
Ik heb de pijn hiervan doorleefd en uiteindelijhk had het een louterende en heilzame uitwerking.

@Waar ik moeite mee heb is dat dit mensen met macht erg goed uitkomt. Zo kan je namelijk onder een spirituele vlag ongestraft doorgaan met criminele en mensonterende praktijken met als motto: "Je mag de pijn ervaren van jouw banale middelmatige leven."

Ik ga hier helemaal in met je mee.


#42380 "Hoe ik het lees heeft te maken hoe ik het persoonlijk ervaren en ondervonden heb."

Nij, van daaruit heb ik gereageerd op de tekst en daarom raakte het me ook zo. Zoals terecht door Wim opgemerkt.

Ik wil je graag vanuit mezelf iets meegeven over je "middelmatigheid" en het oordeel van anderen en wellicht ook jezelf omdat je dat van buiten opgelegde oordeel aantrekt/overneemt. (Ik kan het mij voorstellen uit eigen ervaring.)

Sinds een aantal jaren kijk ik uit naar je bijdragen.

Jouw 'middelmatigheid' heb ik hier mogen leren kennen als een mooie eigenschap! Nooit geweten dat je er zelf zo tegenaan hebt gekeken (voltooid verleden tijd).Dank je wel Rienk!


Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.