Pakkende teksten

De parabel van de berg

    door Luc, 28/05/2012 22:08. #42668. 0 reacties, laatste

Een menigte stond aan de voet van een prachtige berg. Iedereen keek naar de top van deze berg die zeer hoog boven het landschap uittorende.

Een man sprak: “Deze berg wil ik beklimmen. Ik wil de top ervan bereiken.”
Een wijs man sprak tot hem: “Ik zal je begeleiden tijdens je tocht.”

Samen vatten ze de tocht aan. Het was een moeizame klim en terwijl ze de berg beklommen, bleven beiden de top van de berg nauwlettend gadeslaan.

Toen ze halverwege waren, rustten ze even en ondertussen bleven zij naar boven kijken, naar de top van de berg. Na een poosje zetten zij hun tocht opnieuw verder. Ze bleven naar de top van de berg kijken en ze merkten dat deze steeds dichterbij kwam. Tenslotte bereikten ze de top van de berg.

De wijze man vroeg aan zijn metgezel: “Wat zie je nu?”
De andere man keek om zich heen en antwoordde: “Kijk hoe mooi het landschap is, het is prachtig, ik kan er werkelijk van genieten.”
De wijze man vroeg nu: “Wat zie je nog meer?”
De andere man keek naar beneden en antwoordde: “Ik zie aan de voet van de berg de menigte, zij kijken allemaal naar boven.”
De wijze man antwoordde: “Zeer goed, wat zie je nog meer?”
Zijn metgezel antwoordde hem: “Ik zie halverwege de berg nog mensen. Ook zij kijken naar boven, naar de top van de berg.”
De wijze man antwoordde hem nogmaals: “Zeer goed, wat zie je nog meer?”
Zijn metgezel bleef zeer goed kijken, maar hij begreep niet wat er nog meer te zien was. Tenslotte zuchtte hij en vroeg de wijze man om raad.

Deze antwoordde: “Toen je aan de voet van de berg stond, keek je steeds naar boven, naar de top van de berg. Toen je halverwege was, keek je nog steeds naar boven. Nu je de top bereikt hebt, kijk je enkel nog naar beneden. De essentie zelf, de top van de berg, die zie je niet meer.”


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Alle velden zijn verplicht. Je moet een geldig e-mailadres invullen.
Je e-mailadres is niet zichtbaar op de site.
Om spam te voorkomen wordt een bericht met http:// geblokkeerd.

Naam:
E-mail:
Reactie:
 

Plaats zelf een nieuw bericht.